Ισραήλ: Οργή και θλίψη για τους νεκρούς ομήρους της Χαμάς

Διαβάζεται σε 6'
Ισραήλ: Οργή και θλίψη για τους νεκρούς ομήρους της Χαμάς
Associated Press

Στο στόχαστρο μεγάλης μερίδας Ισραηλινών βρίσκεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς κατηγορείται ως υπεύθυνος της δολοφονίας των 6 ομήρων.

Θλίψη και οργή έχει προκαλέσει η είδηση θανάτου έξι ομήρων της Χαμάς, το πρωί της Κυριακής (1/9). Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός οι σοροί των έξι ομήρων ανακτήθηκαν από μια σήραγγα στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου φαίνεται πως σκοτώθηκαν λίγο πριν φτάσουν σε αυτούς Ισραηλινοί στρατιώτες.

Πρόκειται για τους:

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού και υποναύαρχο, Ντάνιελ Χαγκάρι, οι σοροί και των 6 νεκρών επέστρεψαν στο Ισραήλ.

«Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οργή από τις οικογένειες των ομήρων

Βαθιά συντετριμμένες αλλά και εξοργισμένες είναι οι οικογένειες των νεκρών ομήρων, οι οποίες κατευθύνουν την οργή τους στον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας πως “η καθυστέρηση στη σύναψη συμφωνίας με τη Χαμάς ήταν αυτή που οδήγησε στον θάνατό τους”.

Μία ομάδα που εκπροσωπεί τις οικογένειες των ομήρων με ανακοίνωσή της απαίτησε μάλιστα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό “να απευθύνει διάγγελμα και να αναλάβει την ευθύνη για την εγκατάλειψη των ομήρων.

“Και οι έξι αιχμάλωτοι δολοφονήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αφού επέζησαν σχεδόν 11 μήνες κακοποίησης, βασανιστηρίων και πείνας στα χέρια της Χαμάς” αναφέρουν ακόμα, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που διοργανώνουν στην Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις του Ισραήλ, με αίτημα την επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων.

“Επί 11 μήνες, η κυβέρνηση του Ισραήλ με επικεφαλής τον Νετανιάχου απέτυχε να κάνει αυτό που αναμένεται από μια κυβέρνηση – να φέρει τους γιους και τις κόρες της στο σπίτι. Νετανιάχου, αρκετά με τις δικαιολογίες. Αρκετά με τις περιστροφές. Αρκετά με την εγκατάλειψη“, σημειώνουν ακόμα οι οικογένειες των ομήρων.

Απεργούν οι υπηρεσίες του δήμου του Τελ Αβίβ – Σε γενική απεργία καλεί ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου

Οι υπηρεσίες του δήμου του Τελ Αβίβ θα συμμετάσχουν αύριο στην απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Ισραηλινούς ομήρους και τις οικογένειές τους, όπως αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook ο δήμος.

Η απεργία θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με πολλούς άλλους δήμους στο Ισραήλ μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων έξι Ισραηλινών ομήρων.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου του Ισραήλ, του Histadrut, έκανε έκκληση για γενική απεργία αύριο από τις 6 πμ τοπική ώρα ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούνται να κρατούνται στη Γάζα από την Χαμάς.

Ο Αρνον Μπαρ-Νταβίντ, το συνδικάτο του οποίου εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, έκανε έκκληση σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργία και είπε ότι το αεροδρόμιο Ben Gurion, το βασικό αεροδρόμιο του Ισραήλ, θα πρέπει να κλείσει από τις 8 πμ.

Εσωκομματικά πυρά κατά Νετανιάχου

Εκτός, όμως, από τις οικογένειες των ομήρων κριτική στον Νετανιάχου άσκησε και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, την Κυριακή (1/9), ο οποίος εμφανίστηκε να διαμαρτύρεται για την προσέγγιση του πρωθυπουργού στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

Ο ίδιος μετά την είδηση των νεκρών ομήρων ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα να παραμείνουν οι δυνάμεις του Ισραήλ στον Διάδρομο Φιλαδέλφειας, μια στενή λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων της Γάζας και της Αιγύπτου, την οποία ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει για τη λαθραία εισαγωγή όπλων.

Η Χαμάς έχει απαιτήσει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του εν λόγω διαδρόμου. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο Γκάλαντ αντιτάχθηκε σθεναρά στην απόφαση, υπονοώντας ότι ισοδυναμεί με εγκατάλειψη των ομήρων, όπως μετέδωσε το ισραηλινό κανάλι 12.

Την ίδια στιγμή ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε δημόσια τον Νετανιάχου ότι γύρισε την πλάτη στους ομήρους.

«Ήταν ζωντανοί», είπε σε μια δήλωση με βίντεο. «Ο Νετανιάχου και το υπουργικό συμβούλιο του θανάτου αποφάσισαν να μην τους σώσουν. Υπάρχουν ακόμα ζωντανοί όμηροι εκεί και είναι ακόμα δυνατό να γίνει μια συμφωνία. Ο Νετανιάχου δεν το κάνει για πολιτικούς λόγους», πρόσθεσε.

Ο Λαπίντ, ο οποίος είναι και πρώην πρωθυπουργός της χώρας, κάλεσε επίσης κάθε Ισραηλινό “η καρδιά του οποίου ράγισε σήμερα το πρωί” να συμμετάσχει σε μια μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ αργότερα μέσα στην ημέρα. Κάλεσε επίσης το βασικό συνδικάτο της χώρας, επιχειρήσεις και τους δήμους να απεργήσουν.

Μερικοί από τους νεκρούς ήταν στη λίστα των ομήρων προς απελευθέρωση

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος της Χαμάς είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «κάποιοι» από τους έξι ομήρους «ήταν μέρος της λίστας των προς απελευθέρωση ομήρων που είχε εγκρίνει η Χαμάς».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης διαβεβαίωσαν με τη σειρά τους ότι ο Ισραηλινοαμερικανός Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν και οι δύο Ισραηλινές Καρμέλ Γκατ και Έντεν Γερουσάλμι, περιλαμβάνονταν στη λίστα των ομήρων που θα απελευθερώνονταν κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Το στέλεχος της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, διαβεβαίωσε ότι «αρκετοί» από τους ομήρους «ήταν ζωντανοί και σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής».

Ανένδοτος ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε σήμερα να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς» με τη Χαμάς, μετά τον θάνατο έξι ομήρων.

«Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, είπε ο Νετανιάχου, απειλώντας την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση: «Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς σας».

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Χαμάς, ο Ιτσάτ ελ Ρέσικ, είχε πει πως το Ισραήλ είναι «υπεύθυνο για τον θάνατο» των ομήρων «επειδή συνεχίζει τον γενοκτονικό πόλεμό του (…) και να αποφεύγει κάθε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα