Νεκροταφείο του Άρλινγκτον: Η ασέβεια Τραμπ και η διαμάχη με τη Χάρις ως “ζέσταμα” για το debate

Διαβάζεται σε 5'
Νεκροταφείο του Άρλινγκτον: Η ασέβεια Τραμπ και η διαμάχη με τη Χάρις ως “ζέσταμα” για το debate
AP Photo/Alex Brandon

Συνεχίζονται τα επικριτικά σχόλια σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για την επίσκεψή του στο νεκροταφείο του Άρλινγκτον. Ο στρατός κατηγορεί την εκστρατεία του ότι απώθησε υπάλληλο του χώρου. Για ασέβεια, κάνει λόγο η Χάρις.

Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις, με αφορμή την επίσκεψη του πρώτου και πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον και εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων σε βάρος του.

Αφορμή, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, ήταν ότι άνθρωπος από την ομάδα (πιθανότατα την ασφάλεια) του Τραμπ «απώθησε απότομα» έναν υπάλληλο του νεκροταφείου που προσπαθούσε να προειδοποιήσει την ομάδα του σχετικά με τους κανόνες στο πλαίσιο των γυρισμάτων στο νεκροταφείο.

Η εκστρατεία του Τραμπ αμφισβήτησε την εκδοχή των γεγονότων του νεκροταφείου και είπε ότι έλαβε άδεια από τις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτών για να κινηματογραφήσει.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Τραμπ βρισκόταν σε εκδήλωση τιμής 13 στρατιωτικών των ΗΠΑ που σκοτώθηκαν κατά την αποχώρηση της χώρας από το Αφγανιστάν πριν από τρία χρόνια.

Ο Τραμπ αποδοκιμάστηκε από τον Στρατό για τη χρήση βίντεο και εικόνων από την εκστρατεία του στην επίσκεψη, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές ήταν αντίθετη με κανόνες που απαγόρευαν την πολιτική δραστηριότητα για ιερούς λόγους.

Ο Στρατός είπε ότι οι συμμετέχοντες στην τελετή «ενημερώθηκαν για τους ομοσπονδιακούς νόμους» σχετικά με την πολιτική δραστηριότητα και ένας υπάλληλος του νεκροταφείου που «προσπάθησε να διασφαλίσει την τήρηση αυτών των κανόνων απομακρύνθηκε απότομα».

Η εκστρατεία επέμεινε ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις του νόμου, ενώ αξιωματούχοι του νεκροταφείου είπαν ότι η ομάδα του Τραμπ ενημερώθηκε εκ των προτέρων να αποφύγει την πολιτική δραστηριότητα. Ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει πολιτικές εκστρατείες ή δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εκλογές εντός των Εθνικών Στρατιωτικών Κοιμητηρίων του Στρατού, σύμφωνα με δήλωση του Εθνικού Κοιμητηρίου του Άρλινγκτον που έλαβε το CNN.

Ένα βίντεο της επίσκεψης που δημοσιεύτηκε από την εκστρατεία Τραμπ στο TikTok νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε τον πρώην πρόεδρο να περπατά στο Άρλινγκτον και να επισκέπτεται τάφους, επικρίνοντας τη διαχείριση της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν .

Χάρις: “Ο ιερός χώρος δεν είναι για πολιτική”

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ο ιερός χώρος ταφής του στρατού «δεν είναι χώρος για πολιτική».

Η κ. Χάρις έβαλε στο στόχαστρο τον Τραμπ το Σάββατο σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας ότι «δεν σεβάστηκε το ιερό έδαφος, όλα για χάρη ενός πολιτικού κόλπου».

Οι βετεράνοι, τα μέλη του στρατού και οι οικογένειές τους «θα πρέπει να τιμώνται, να μην υποτιμώνται ποτέ και να αντιμετωπίζονται με τίποτα λιγότερο από τον υψηλότερο σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας», έγραψε η Χάρις το Σάββατο σε μια μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Και πιστεύω ότι κάποιος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το απλό, ιερό καθήκον δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να σταθεί πίσω από τη σφραγίδα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Μετά τη δήλωση της Χάρις, ο πρώην πρόεδρος τόνισε την υποστήριξή του στους γονείς των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Truth Social, οι γονείς επαίνεσαν τον Τραμπ ενώ καταδίκασαν την Χάρις και τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρόγευμα για το debate

Η δήλωση του Σαββάτου σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η αντιπρόεδρος ασχολείται άμεσα με το περιστατικό, δίνοντας και μία πρώτη γεύση της διαμάχης μεταξύ της ίδιας και του αντιπάλου της πριν από το debate τους στις 10 Σεπτεμβρίου.

Έγραψε ότι έχει επισκεφθεί το Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον στη Βιρτζίνια αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας της ως αντιπρόεδρος και ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ τον χώρο για πολιτικά οφέλη.

«Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο μπορούμε όλοι ως Αμερικανοί να συμφωνήσουμε, είναι ότι οι βετεράνοι, οι στρατιωτικές οικογένειες και τα μέλη του στρατού μας θα πρέπει να τιμώνται, να μην υποτιμώνται ποτέ και να αντιμετωπίζονται με τίποτα λιγότερο από τον υψηλότερο σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας», είπε η κ. Χάρις. .

«Και πιστεύω ότι κάποιος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το απλό, ιερό καθήκον δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να σταθεί πίσω από τη σφραγίδα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μίσιγκαν την Πέμπτη, ο Τραμπ αντεπιτέθηκε σε όσους τον είχαν επικρίνει για το περιστατικό. Είπε ότι του ζήτησαν να φωτογραφηθεί στο σημείο μετά το μνημόσυνο από μέλη της οικογένειας των στρατιωτών που είχαν πεθάνει.

«Πηγαίνω εκεί, μου ζητούν να έχω μια φωτογραφία και μου λένε ότι έκανα προεκλογική εκστρατεία», είπε ο Τραμπ. «Το μόνο πράγμα που έχω αρκετά είναι η δημοσιότητα. Δεν το χρειάζομαι. Δεν χρειάζομαι τη δημοσιότητα».

Ο Μάικλ Τάιλερ, διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας της Χάρις, είχε προηγουμένως χαρακτήρισε το περιστατικό «πολύ λυπηρό» σε συνέντευξή του στο CNN, αλλά είπε ότι είναι αυτό που οι άνθρωποι «περιμένουν από τον Ντόναλντ Τραμπ και την ομάδα του».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα