Οι Ισραηλινοί είπαν στον Νετανιάχου “ως εδώ” – Παραλύει η χώρα

Διαβάζεται σε 8'
Οι Ισραηλινοί είπαν στον Νετανιάχου “ως εδώ” – Παραλύει η χώρα
Ογκώδεις διαδηλώσεις στο Ισραήλ Associated Press

Το Ισραήλ παρέλυσε από τη μεγάλη απεργία, με τους διαδηλωτές να ζητούν άμεσα συμφωνία για τους ομήρους. Ποτάμι οργής κατά Νετανιάχου, πάνω από 500.00 στις χθεσινές διαδηλώσεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν σε όλο το Ισραήλ μετά την ανακάλυψη των σορών έξι Ισραηλινών ομήρων σε σήραγγα κάτω από τη Γάζα, εκφράζοντας την οργή τους απέναντι στον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τις αντιδράσεις να κλιμακώνουν σήμερα Δευτέρα (02/09) που η γενική απεργία παρέλυσε τη χώρα.

Διαδηλωτές – πολλοί εκ των οποίων ήταν ντυμένοι με ισραηλινές σημαίες – κατέβηκαν στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις την Κυριακή, κατηγορώντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του ότι δεν κάνουν αρκετά για να επιτύχουν μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που πήρε η Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Επρόκειτο για τις πιο ογκώδεις κινητοποιήσεις από τη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για 700.000 διαδηλωτές συνολικά, εκ των οποίων οι 500.000 στο Τελ Αβίβ.

Σε σχόλιό του στο CNN, ισραηλινός αξιωματούχος μετέφερε πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου “ανησυχεί” για τις εκτεταμένες διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ, ενώ η χώρα παραλύει από τις 6 το πρωί της Δευτέρας (2/9) από την μεγάλη απεργία.

Ογκώδεις διαδηλώσεις στο Ισραήλ Associated Press
Ογκώδεις διαδηλώσεις στο Ισραήλ Associated Press

Ποτάμι κόσμου και συλλήψεις το βράδυ της Κυριακής

«Ποτάμι» κόσμου που εκτιμήθηκαν από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να φτάνουν έως και τις 700.000 κατέκλυσαν τους δρόμους στην Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για την επιστροφή των υπόλοιπων 101 ομήρων, περίπου το ένα τρίτο των οποίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, έχει πεθάνει.

Στο Τελ Αβίβ, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, η ένταση κλιμακώθηκε καθώς έπεσε η νύχτα. Οι διαδηλωτές μπλόκαραν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο, πέρασαν από τα οδοφράγματα ασφαλείας και άναψαν φωτιές στους δρόμους, ενώ η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε βίαιες συλλήψεις και έριξε κανόνια νερού στο πλήθος, κάτι που επιβεβαιώθηκε από πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα. Η Ναάμα Λαζίμι, μέλος του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, δήλωσε στα κοινωνικά μέσα ότι η αστυνομία πέταξε επίσης κρότου-λάμψης σε κοντινή απόσταση, ρίχνοντάς την στο έδαφος.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 29 άτομα κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων στο Τελ Αβίβ, κατηγορώντας τους για βανδαλισμούς, διατάραξη της δημόσιας τάξης και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Ογκώδεις διαδηλώσεις στο Ισραήλ Associated Press

Η μεγάλη γενική απεργία, απειλή για την επιβίωση του Νετανιάχου

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι οικογένειες των ομήρων κάλεσαν σε γενική απεργία για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να φτάσει σε συμφωνία.

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της ισχυρής συνδικαλιστικής οργάνωσης του Ισραήλ, Histadrut, διέταξε «ολοκληρωτική απεργία» που ξεκινά στις 6 π.μ. (03:00 GMT) της Δευτέρας, σε υποστήριξη των ομήρων. Κυβερνητικά και δημοτικά γραφεία πρόκειται να κλείσουν, καθώς και σχολεία και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ, Μπεν Γκουριόν, αναμένεται να κλείσει στις 8 π.μ. τοπική ώρα (06:00 BST) για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Από τις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), «όλη η ισραηλινή οικονομία θα βρίσκεται σε γενική απεργία», διατράνωσε χθες ο επικεφαλής της ισχυρής κεντρικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων Αρνόν Μπαρ Νταβίντ, καθώς «πρέπει να καταφέρουμε να τερματιστεί αυτή η εγκατάλειψη των ομήρων».

«Στις 08:00 το αεροδρόμιο θα κλείσει, οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις θα σταματήσουν», τόνισε η συνομοσπονδία HISTADRUT.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «ανησυχεί» για τις εκτεταμένες διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN.

Ογκώδεις διαδηλώσεις στο Ισραήλ Associated Press

Οργή συγγενών των ομήρων – “Αν δεν συμβεί τώρα, δεν θα συμβεί ποτέ”

«Όποιος αποδέχεται τη δολοφονία αμάχων υπέρ του πρωθυπουργού, να μείνει στο σπίτι του», έγραψε ο Γκιλ Ντίκμαν, του οποίου η ξαδέρφη, Καρμέλ Γκατ, ήταν μία από τους ομήρους που βρέθηκαν νεκροί το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Όσοι δεν το αποδέχονται: στη μνήμη της Καρμέλ, βγείτε στους δρόμους — σταματήστε την εγκατάλειψη, παραλύστε τη χώρα, επιτύχετε μια συμφωνία».

Ο Τζόναθαν Ντέκελ-Τσεν, του οποίου ο γιος Σαγκούι εξακολουθεί να κρατείται στη Γάζα, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο κ. Νετανιάχου «όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια αρνούμενος να ολοκληρώσει αυτή τη διαπραγματευτική συμφωνία, αλλά επίσης σκίζει τη χώρα σε κομμάτια. Η χώρα γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υπάρχει για την εξυπηρέτηση της χώρας, αλλά για την εξυπηρέτηση του εαυτού της» σύμφωνα με τους New York Times.

Η 23χρονη φοιτήτρια σχεδίου, Σιράζ Άνγκερτ, που διαδήλωνε στην Ιερουσαλήμ, φορούσε μπλουζάκι με τη φωτογραφία του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν, ενός από τους ομήρους των οποίων οι σοροί βρέθηκαν το Σάββατο. «Ήταν δυνατό να τους σώσουμε με μια συμφωνία», είπε. «Αυτοί είναι άνθρωποι που θυσιάστηκαν γιατί δεν κάναμε αρκετά».

Στο Τελ Αβίβ, ο Νταν Λέβινσον, ένας 59χρονος καθηγητής λυκείου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαμαρτυρία της νύχτας θα αποτελέσει σημείο καμπής.

«Αισθάνομαι ότι απόψε είναι η τελευταία ευκαιρία για μια ανατροπή — οι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους καταλαβαίνουν ότι αυτό που δεν καταφέραμε μέχρι τώρα στον πόλεμο, δεν θα το καταφέρουμε ποτέ αν δεν ληφθεί μια απόφαση», δήλωσε.

«Αν δεν συμβεί τώρα,» πρόσθεσε, «δεν θα συμβεί ποτέ».

«Σ’ εγκατέλειψαν, κάθε μέρα, κάθε ώρα, για 331 ημέρες (…) σε θυσίασαν για να ‘καταστραφεί η Χαμάς’», είπε η Νιρά Σερούσι αποχαιρετώντας το παιδί της, στην κηδεία του γιου της Αλμόγκ.

Δεκάδες όμηροι απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας εκεχειρίας τον Νοέμβριο, αλλά οι συγγενείς πιστεύουν ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για την απελευθέρωση όσων παραμένουν υπό κράτηση.

Η ομάδα εκστρατείας «Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων» δήλωσε ότι είναι άμεση ανάγκη μια διαπραγματευμένη «συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων». «Αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις, οι δολιοφθορές και οι δικαιολογίες» στους μήνες προσπαθειών μεσολάβησης, οι έξι όμηροι «θα ήταν πιθανότατα ακόμα ζωντανοί», ανέφερε μια δήλωση.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, η νεκροψία-νεκροτομή που έγινε στα πτώματα των έξι ομήρων έδειξε πως σκοτώθηκαν από σφαίρες σχεδόν «εξ επαφής» μεταξύ «της Πέμπτης και της Παρασκευής το πρωί».

Αντίθετα, στέλεχος της Χαμάς, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα θύματα «σκοτώθηκαν από πυρά και βομβαρδισμούς της κατοχής» (του Ισραήλ), σημειώνοντας πως και τα έξι θύματα συμπεριλαμβάνονταν «σε κατάλογο ομήρων προς απελευθέρωση» εγκεκριμένο από το παλαιστινιακό κίνημα.

Οι Ισραηλινοί θα πρέπει πλέον «να διαλέξουν: ή τον Νετανιάχου, ή τη συμφωνία», είπε άλλο στέλεχος της Χαμάς στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ογκώδεις διαδηλώσεις στο Ισραήλ Associated Press

Ο Νετανιάχου στο μάτι του κυκλώνα

Ο κ. Νετανιάχου, που βρίσκεται υπό πίεση εδώ και μήνες για να κλείσει συμφωνία για τους ομήρους, έπειτα από μήνες απόλυτου αδιεξόδου, είπε χθες ότι θα «ξεκαθαρίσει τον λογαριασμό» με τη Χαμάς.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ —ο οποίος συγκρούεται συχνά με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου— κάλεσε επίσης χθες να συναφθεί συμφωνία, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν στη διαδήλωση χθες στο Τελ Αβίβ.

Σε προσπάθεια της ύστατης στιγμής για να αποτρέψει την 24ωρη απεργία, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, μέλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης, ζήτησε από τη δικαιοσύνη να κηρύξει παράνομη την κινητοποίηση.

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις στις οποίες μεσολαβούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ δεν έχουν οδηγήσει ως τώρα στη σύναψη συμφωνίας παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

Μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Χαλίλ Αλ Χάγια, κορυφαίος διαπραγματευτής της Χαμάς, επανέλαβε ότι το κίνημα δεν θα δεχθεί καμιά συμφωνία αν δεν προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων διαδρόμων της Φιλαδέλφειας και Νετσαρίμ — κάτι που έχει μετατραπεί σε μείζον εμπόδιο στις συνομιλίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα