Βόλος: Πώς γίνεται η υγειονομική ταφή των ψαριών

Διαβάζεται σε 2'
Βόλος: Πώς γίνεται η υγειονομική ταφή των ψαριών
INTIME

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε για την υγειονομική ταφή και την καύση των νεκρών ψαριών στον Βόλο.

Τόνοι ψαριών απομακρύνθηκαν από τον Παγασητικό στον Βόλο με τα περισσότερα να οδηγούνται σε καύση, ενώ για κάποιους τόνους ψαριών επιλέχθηκε η υγειονομική ταφή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη η καύση του μεγαλύτερου όγκου ψαριών είναι σωστή επιλογή «γιατί έτσι ουσιαστικά έχουμε απομακρύνει και οποιοδήποτε φόβο για τη δημόσια υγεία». Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως ορισμένος όγκος ψαριών θα ταφεί καθώς φαίνεται πως «είναι αναμεμιγμένα με άλλα απόβλητα» και «άρα θα ήταν λάθος να καούν». «Η σωστή διαχείριση είναι πράγματι με όρους υγειονομικής ταφής. Εφόσον – από ότι έχω ενημερωθεί – υπάρχει αντίστοιχη περιβαλλοντική αδειοδότηση, που σημαίνει ότι έχει εξεταστεί το γεωλογικό υπόβαθρο και άρα δεν υπάρχουν προβλήματα, αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος», συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η διαδικασία της υγειονομικής ταφής μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ είπε: «Θεωρώ πως οι τόνοι που θα θαφτούν δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα γιατί η υγειονομική ταφή γίνεται με συγκεκριμένους όρους. Ένα ερώτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα η γεωλογική συμπεριφορά του εδάφους, αν μπορεί δηλαδή να προκαλέσει προβλήματα διαρροών, αλλά για να έχει δοθεί περιβαλλοντική άδεια σημαίνει ότι έχουν τα στοιχεία και αυτό έχει ληφθεί υπόψη και έπειτα όντας εκεί ένας χώρος πρώην λατομείου λογικά δεν δημιουργεί τέτοιου είδους φόβους».

Εξηγώντας με απλό τρόπο τη διαδικασία της υγειονομικής ταφής ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «βάζεις ένα τριπλό “σάντουιτς” από μονωτικά υλικά και αρχίζεις να γεμίζεις σιγά σιγά αυτό τον χώρο έτσι ώστε να μεγιστοποιήσεις τον χώρο που μπορεί να χρησιμοποιήσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων».

Αναφορικά με την καύση των ψαριών ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ επισήμανε πως «αυτό που εκκρίνεται στην ατμόσφαιρα δεν είναι πια τοξικό. Υπάρχουν ειδικοί χώροι στη Λάρισα,με ειδική εγκατάσταση αδειοδοτημένη για να κάνει καύση επικίνδυνων αποβλήτων. Έχουν θεωρηθεί σωστά οι κανονισμοί ασφαλείας ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα