Δυόμισι μεροκάματα το πρόστιμο αν πίνουμε καφέ (ή οτιδήποτε άλλο) στο αυτοκίνητο

Διαβάζεται σε 3'
Καφές στο αυτοκίνητο
iStock

Η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ διευκρίνισε τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τους οδηγούς που πίνουν καφέ ή τρώνε ενώ οδηγούν.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα έχει υπολογιστεί στα 1.251 ευρώ. Βάσει αυτού, αν θέλετε να απολαύσετε το πρωί τον καφέ σας (ή οτιδήποτε άλλο) το αυτοκίνητο, ενώ οδηγείτε από το σπίτι προς τη δουλειά, θα χρειαστεί να διαθέσετε δυόμισι μεροκάματα. Βλέπετε, βάσει του ΚΟΚ αυτό απαγορεύεται.

Δεν άλλαξε ο κανονισμός. Πρόκειται για κάτι που ισχύει χρόνια, τουλάχιστον στα χαρτιά.

 

 

Χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου εξήγησε ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή ούτε στον ΚΟΚ, ούτε και στις οδηγίες της Αστυνομίας ως προς τους ελέγχους στους οδηγούς.

Μιλώντας στο MEGA, η κυρία Δημογλίδου υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία για τον καφέ, ενώ όπως είπε «η διάταξη του ΚΟΚ προβλέπει ότι ο οδηγός δεν θα πρέπει να απασχολεί με τίποτε άλλο τα χέρια του όταν οδηγεί. Θα πρέπει τα χέρια του να είναι στο τιμόνι και φυσικά η προσοχή του στον δρόμο».

Όπως είπε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, «ο οδηγός δεν θα πρέπει να έχει τα χέρια του απασχολημένα σε διάρκεια και όχι στιγμιαία. Σε σχετική ερώτηση μάλλον απάντησε ότι «δεν έχει δεχθεί κανένας πολίτης πρόστιμο επειδή τον είδαν να πίνει καφέ στο φανάρι».

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Αξίζει να επισημανθεί και πάλι πως ο λόγος δεν γίνεται μόνο για τον καφέ αλλά για οποιαδήποτε δραστηριότητα απασχολεί τα χέρια του οδηγού σε διάρκεια ενώ είναι καθ’ οδόν (οποιοδήποτε ρόφημα, τσιγάρο, κινητό κλπ). Το πρόστιμο λοιπόν για τέτοιες περιπτώσεις είναι 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες.

Ακολουθεί η παράγραφος δυο του άρθρου 13 του ΚΟΚ.

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

 

Βάσει, λοιπόν, του Κώδικα ο κάθε οδηγός οφείλει να αφιερώνει τα χέρια του στο χειρισμό του αυτοκινήτου, δίχως να αποσπά το οτιδήποτε την προσοχή του, προκειμένου να διασφαλίζει πως θα προβαίνει στους αναγκαίους χειρισμούς, ό,τι και αν προκύψει στο διάβα του.

Έτσι, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, προφανώς το κινητό τηλέφωνο -εκτός και αν έχει τοποθετηθεί σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα