Björn Höcke: Ένας φασίστας απειλεί την καρδιά της Ανατολικής Γερμανίας

Διαβάζεται σε 7'
Björn Höcke: Ένας φασίστας απειλεί την καρδιά της Ανατολικής Γερμανίας
Ο ακροδεξιός Björn Höcke της AfD Associated Press

Συμμετοχή σε πορείες νεοναζί, υιοθέτηση συνθημάτων του Αδόλφου και μια “μυστηριώδης” σχέση με τον “Landolf Ladig”. Ποιος είναι ο Björn Höcke που σήμανε συναγερμό στη Γερμανία.

Η ακροδεξιά του AfD υπό την ηγεσία του Björn Höcke ήρθε πρώτη στις εκλογές της Κυριακής (01/09) στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας και σήμανε συναγερμό καθώς αποτέλεσε τομή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της, ένα εξτρεμιστικό, ακροδεξιό κόμμα κερδίζει εκλογές.

Μετά τα exit polls που έδειξαν το κόμμα του να προηγείται σημαντικά, Ο Höcke έκανε λόγο για μια “ιστορική νίκη”.

“Αυτό με γεμίζει τόσο, τόσο, τόσο πολύ υπερηφάνεια και ικανοποίηση”, δήλωσε στους υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα της Θουριγγίας, την Ερφούρτη.

“Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την κυβερνητική ευθύνη”, πρόσθεσε.

Ο Höcke πλέον επιδιώκει να γίνει ο πρώτος πολιτικός του AfD που θα υπηρετήσει ως πρωθυπουργός ενός από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Μια ματιά στα όσα έχει πει στο παρελθόν είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς το επίπεδο του κινδύνου μπροστά στον οποίο στέκεται – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – αμήχανα το πολιτικό σύστημα.

Ο επικεφαλής του AfD στη Θουριγγία, Μπιέρν ΧέκεBjörn Höcke

Οι επαφές με νεοναζί και ο “Landolf Ladig”

Ο Björn Höcke μπορεί να αρνείται ότι υποστηρίζει οποιαδήποτε ναζιστική ιδεολογία, όμως οι δηλώσεις του κατά το παρελθόν διαψεύδουν το αφήγημά του. Μάλιστα, η χρήση ναζιστικών σλόγκαν κατά το παρελθόν τον έχει φέρει αντιμέτωπο και με τη δικαιοσύνη.

Στους επικριτές του απαντά πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, ισχυριζόμενος ότι στη σημερινή Γερμανία, όποιος επικρίνει τα κυβερνώντα κόμματα χαρακτηρίζεται ως ναζιστής.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο 52χρονος πολιτικός είναι πιστοποιημένος καθηγητής ιστορίας και έχει διδάξει το μάθημα για 13 χρόνια πριν στραφεί στην πολιτική το 2014. Ταυτόχρονα, έχει και μια μακρά ιστορία ακροδεξιών δηλώσεων, κάτι που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη Γερμανία.

Τον Φλεβάρη του 2010, όταν ακόμα ήταν δάσκαλος, ο Höcke συμμετείχε σε μια νεοναζιστική πορεία στη Δρέσδη και δεν περιορίστηκε απλώς στο να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Όταν πολίτες που συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση μπλόκαραν την πορεία, φώναξε οργισμένος με υψωμένη γροθιά: «Θέλουμε να παρελάσουμε!»

Εδώ να υπενθυμίζουμε ότι από την εποχή της κυριαρχίας των Εθνικοσοσιαλιστών υπό τον Αδόλφο Χίτλερ από το 1933 έως το 1945, που αποτέλεσε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας, κάθε ιδεολογική ή συμβολική αναφορά σε ναζιστικές αξίες θεωρείται απαγορευμένη στη Γερμανία. Κατά τη ναζιστική περίοδο, οι Γερμανοί δολοφόνησαν πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίους και ήταν υπεύθυνοι για τη φονικότερη σύγκρουση στην παγκόσμια ιστορία, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαδηλωτής κοιτάζει έξω από ένα κουτί που γράφει πάνω 'φασισμός' σε διαδήλωση κατά του AfD
Διαδηλωτής κοιτάζει έξω από ένα κουτί που γράφει πάνω 'φασισμός' σε διαδήλωση κατά του AfD AP Photo

Το 2008, ο Höcke μετακόμισε στο μικρό χωριό Μπόρνχαγκεν στη Θουριγγία — μια αγροτική περιοχή που χαρακτηρίζεται “ειδυλλιακή”. Με το που έφτασαν τα φορτηγά μετακόμισης, εμφανίστηκε και ένας διάσημος επισκέπτης: ο Thorsten Heise. Εκείνος ζούσε σε ένα γειτονικό χωριό και είναι ένας από τους πιο δραστήριους νεοναζί στη Γερμανία. Το ποινικό του μητρώο, πλούσιο: πρόκληση σωματικής βλάβης, διατάραξη της δημόσιας τάξης, εξαναγκασμός και υποκίνηση φυλετικού μίσους. Επίσης, είχε επαφές με την ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), η οποία δολοφόνησε 10 άτομα στη Γερμανία. Το κίνητρό τους, ο ρατσισμός.

Άνθρωποι που είδαν τους δύο ομοϊδεάτες μαζί έχουν καταθέσει στη δικαιοσύνη, περιγράφοντας τις στενές τους επαφές, ενώ ο Höcke δεν αρνήθηκε τη γνωριμία.

Περίπου την ίδια περίοδο, άρθρα από έναν συγγραφέα με το όνομα “Landolf Ladig” εμφανίστηκαν στο νεοναζιστικό περιοδικό του Heise. Ο Ladig εξυμνούσε το ναζιστικό καθεστώς και υποστήριζε ένα οικονομικό σύστημα βασισμένο στη φυλετική βιολογία. Eπίσης, παρέθετε γράμματα αναγνωστών από τον Höcke και χρησιμοποιούσε ορολογία και φράσεις που βρίσκονταν μόνο σε κείμενα γραμμένα από τον ίδιο τον Höcke.

Χρόνια αργότερα, το ίδιο το κόμμα του Höcke επιχείρησε να τον αποβάλει με το σκεπτικό ότι “ήταν σχεδόν βέβαιο” πως ο Höcke ήταν ο σκοτεινός “Landolf Ladig”. Ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή του κόμματος δεν προχώρησε στην αποπομπή του.

Σε μια επιστολή το 2015, το εκτελεστικό συμβούλιο του AfD τον κατηγόρησε ότι δημοσίευσε κείμενα με το ψευδώνυμο “Landolf Ladig” που ήταν “εξαιρετικά κοντά στον εθνικοσοσιαλισμό”. Ο Höcke αρνήθηκε ότι το έκανε, αλλά αρνήθηκε να υπογράψει ενόρκως σχετική δήλωση.

Το 2017, η Ομοσπονδιακή Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος ξεκίνησε διαδικασίες αποβολής του μετά από ομιλία του σε εκδήλωση του κόμματος στη Δρέσδη, όπου επέκρινε τον τρόπο που η Γερμανία θυμάται το Ολοκαύτωμα. Χαρακτήρισε το Μνημείο για τους Δολοφονημένους Εβραίους της Ευρώπης στο Βερολίνο ως “μνημείο ντροπής” και πρόσθεσε: “Αυτή η ανόητη πολιτική της αντιμετώπισης του παρελθόντος μας παραλύει – δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο παρά μια 180 μοιρών αντιστροφή στην πολιτική της μνήμης”. Το Δικαστήριο Διαιτησίας της Θουριγγίας απέρριψε το αίτημα για αποβολή.

Η δικαστική απόφαση που τον κατονομάζει “φασίστα”

Οι αναφορές του στη ναζιστική εποχή άρχισαν να γίνονται πιο εμφανείς μετά την ένταξή του στο AfD το 2013.

Το 2019, ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Höcke μπορεί νομίμως να περιγράφεται ως “φασίστας” βάσει “επαληθευμένης πραγματικής βάσης”.

O Björn Höcke σε συγκέντρωση του AfD το 2016
O Björn Höcke σε συγκέντρωση του AfD το 2016 AP Photo

Το 2024, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, καταδικάστηκε δύο φορές για χρήση απαγορευμένων ναζιστικών συνθημάτων. Τον Ιούλιο, το περιφερειακό δικαστήριο του Χάλε αποφάσισε ότι χρησιμοποίησε το σύνθημα της Sturmabteilung (SA) του Αδόλφου Χίτλερ, “Όλα για τη Γερμανία”, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του τον Νοέμβριο του 2023. Οι SA, γνωστές και ως “τάγματα εφόδου”, ήταν μια εγκληματική παραστρατιωτική ομάδα που τρομοκρατούσε πολιτικούς αντιπάλους και Εβραίους στους δρόμους, κυρίως στην αρχή του ναζιστικού καθεστώτος.

Όταν ανακοίνωσε την απόφασή του, ο δικαστής ανέφερε ότι, ως ιστορικός, ο Höcke θα γνώριζε ότι διαπράττει ποινικό αδίκημα χρησιμοποιώντας το σύνθημα αυτό. Μετά την απόφαση, υποχρεώθηκε να πληρώσει πρόστιμο 16.900 ευρώ για τη χρήση συμβόλου μιας αντισυνταγματικής και τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τον Μάιο του 2024, καταδικάστηκε και πάλι σε πρόστιμο για την ίδια κατηγορία. Είχε χρησιμοποιήσει το σύνθημα της SA σε προεκλογική ομιλία. Και οι δύο αποφάσεις δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει.

“Ποτέ ξανά”

Οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων έχουν διευρυμένες πολιτικές εξουσίες στο ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας, και περιλαμβάνουν την εκπαίδευση και τις πολιτικές για τα μέσα ενημέρωσης.

Σε συνάντηση του AfD τον Νοέμβριο του 2023, ο Höcke έκανε λόγο για ριζικές αλλαγές σε περίπτωση που γινόταν πρωθυπουργός του κρατιδίου.

Μετά από χρόνια κριτικής, το AfD έχει ζητήσει την κατάργηση ή αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη Γερμανία. Αντλώντας… έμπνευση από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το AfD χρησιμοποιεί τα λεγόμενα “εναλλακτικά μέσα”, διαδίδοντας τις πολιτικές του ιδέες μέσω των δικών του καναλιών, με μεγάλη δικτύωση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κινήματα, πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, εκκλησίες, ιδρύματα και πολλές άλλες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί, πολίτες έχουν κινητοποιηθεί κατά του ονείρου του Höcke να βρεθεί στην εξουσία.

Τον περασμένο χειμώνα, οι δρόμοι του Βερολίνου και άλλων μεγάλων γερμανικών πόλεων ήχησαν με το σύνθημα “ποτέ ξανά” σε διαδηλώσεις κατά του AfD και προειδοποιούσαν για “φασισμό”.

Λίγους μήνες μετά, τα αποτελέσματα στις εκλογές των περιοχών της ανατολικής Γερμανίας δείχνουν ότι τελικά, πουθενά δεν ξεμπερδεύεις εύκολα με τον φασισμό, ακόμα και εκεί που έχει αφήσει από τις πιο βαθιές πληγές.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα