Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ενόψει ΔΕΘ – Τι “βλέπει” ο Γεωργιάδης

Διαβάζεται σε 13'
Πρόσφατη συγκέντρωση και πορεία της ΠΟΕΔΗΝ κατά της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ
Πρόσφατη συγκέντρωση και πορεία της ΠΟΕΔΗΝ κατά της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) Eurokinissi

Τα προβλήματα της Δημοσίας Υγείας περιγράφει αναλυτικά η ΠΟΕΔΗΝ ενόψει της ΔΕΘ και ζητά λύσεις, τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας διαψεύδει το ένα δημοσίευμα μετά το άλλο για τα κακώς κείμενα στο ΕΣΥ.

Με κεντρικό σύνθημα «Η Δημόσια Υγεία πρέπει να είναι προτεραιότητα» και με στόχο την άσκηση πίεσης για την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων του ΕΣΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), δηλώνει πως για μια καλύτερη δημόσια Υγεία, Πρόνοια και ΕΚΑΒ, απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα, δηλαδή, περισσότερα χρήματα και προσωπικό.

«Η Δημόσια Υγεία έχει συνεχή λειτουργικά προβλήματα από την πρώτη ημέρα άσκησης των μνημονιακών πολιτικών έως και σήμερα, που δεν λύθηκαν ούτε στη διάρκεια της πανδημίας που ήταν μεγάλη ευκαιρία ανάταξης του ΕΣΥ», αναφέρουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν πως οι δείκτες ποιότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας διαρκώς επιδεινώνονται με γενεσιουργό αιτία την υποχρηματοδότηση.

«Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιες δαπάνες δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας»,  ξεκαθαρίζουν.

Την ίδια στιγμή, το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί μέσω Χ να διαψεύσει όσα δημοσιεύματα θεωρεί υπερβολικά για την κατάσταση στο ΕΣΥ, επαναλαμβάνοντας μάλιστα κάποιες φορές ότι «το ΕΣΥ έχει προβλήματα, πάντα είχε και πάντα θα έχει, αλλά τώρα είμαστε σε όλα τα επίπεδα καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια».

Κάτι που βέβαια έρχονται να διαψεύσουν τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, που δημοσιεύονται ενόψει της ΔΕΘ, μαζί με τα αιτήματα των υγειονομικών.

Το πιο ιδιωτικοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας της ΕΕ

«Είναι σαφές ότι συνεχώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι πολίτες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας. Έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας να αγγίζουν το 40% των συνολικών δαπανών», τονίζουν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ.

Παραδείγματα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ

Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει μερικά τρανταχτά παραδείγματα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, όπως:

Απογευματινά χειρουργεία

Τα απογευματινά και επί πληρωμή χειρουργεία κλείνουν ένα εξάμηνο λειτουργίας. Πάνω από 100.000 χειρουργεία βρίσκονται σε λίστα αναμονής εκ των οποίων τα 30.000 περίπου από ένα έτος έως και πέντε έτη.

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περί τα 5.000 απογευματινά χειρουργεία. «Οι περισσότεροι εξ αυτών των ασθενών που χειρουργήθηκαν δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε λίστα αναμονής», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν ακόμη δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, χρηματοδοτούμενα από το ταμείο ανάκαμψης.

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των Νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Εάν προσληφθεί προσωπικό και ανοίξει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών σε λιγότερο του ενός έτους θα εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής.

Οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια σε λίστα αναμονής είναι σαφές ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν.

Εάν είχαν θα είχαν ήδη απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Παράδειγμα αποτελεί το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» όπου, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν 10.000 χειρουργεία σε λίστα αναμονής. Μέχρι τώρα, δηλαδή σε έξι μήνες, έγιναν περίπου 500 απογευματινά χειρουργεία. Η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών εκτός λίστας αναμονής. Ο αριθμός χειρουργείων σε αναμονή παραμένει στις 10.000.

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί σε έξι μήνες 50 απογευματινά χειρουργεία. Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για επιτυχία αυτού του μέτρου, διερωτώνται οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Κατάργηση δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ

Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών που είναι θεμελιώδης αρχή σύσταση του ΕΣΥ ευνοεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι πελατειακές σχέσεις και καταργείται η ισότιμη πρόσβαση, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Η λειτουργία Νοσοκομείων που είναι υπό κατασκευή όπως το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου η μετατροπή Νοσοκομείων που ήδη λειτουργούν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου όπως της Σπάρτης, της Κομοτηνής, το Ογκολογικό του Παίδων Αγία Σοφίας, ο νόμος για την ψυχική υγεία δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

«Υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ήδη λειτουργεί Νοσοκομείο στο ΕΣΥ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης) επίσης ως μονομετοχική ανώνυμη εταιρεία (ΑΕΜΥ ΑΕ Σαντορίνη) χωρίς να έχουν επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα των ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζουν», σημειώνουν οι υγεινομικοί.

«Τα μέτρα αυτά δεν θα ανακόψουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων, δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και πολλά έτη επιτρέπεται οι ιδιώτες γιατροί να εργάζονται στο ΕΣΥ με καλύτερες παροχές και αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ, παρά ταύτα αρνούνται να το πράξουν. Οι ιδιώτες γιατροί δεν έβαλαν πλάτη στην πανδημία παρότι κάποια στιγμή επιτάχθηκαν, επικαλούμενοι προβλήματα υγείας», εξηγούν και προσθέτουν:

«Η κυβέρνηση αρνείται να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών. Έτσι επιχειρεί με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις να βελτιώσει τα εισοδήματα του υγειονομικού προσωπικού με απευθείας πληρωμές από τους ασθενείς. Όμως είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά οδηγούνται σε αποτυχία αφού οι ασθενείς δεν έχουν χρήματα να πληρώνουν τις υπηρεσίες στο γκισέ των Νοσοκομείων και το υγειονομικό προσωπικό παρ’ ότι έχει οικονομικές ανάγκες δεν αντέχει να υποστηρίξει το μέτρο αυτό λόγω εργασιακής εξουθένωσης».

Κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ με 45.000 κενές οργανικές θέσεις

Έχουμε κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών και μειούμενο συνεχώς προσωπικό στο ΕΣΥ.

Με βάση τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαιώνεται το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων.

  • Την 1 Ιανουαρίου του 2022 ως τακτικό προσωπικό στο υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 75.022 υπάλληλοι.
  • Την 1 Ιανουαρίου του 2023 υπηρετούσαν 72.986 υπάλληλοι.
  • Την 1 Ιανουαρίου του 2024 70.582 υπάλληλοι.
  • Την 1 Ιουνίου του 2024 (έως τότε διαθέτουμε στοιχεία) 70.096 υπάλληλοι.
  • Από τον Ιανουάριο του έτους 2022 έως και τον Μάιο του έτους 2024, σε 2,5 χρόνια το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 4.926 υπαλλήλους.

Στους πρώτους πέντε μήνες του έτους 2024, από 1 Ιανουαρίου έως τέλος Μαΐου το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 500 υπαλλήλους. Δηλαδή αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεις 500 υπαλλήλων.

Στα Νοσοκομεία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις με οργανισμούς πέραν της δεκαετίας στους οποίους δεν περιλαμβάνονται πολλά εκ των ανεπτυγμένων τμημάτων. Οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 95.000.

Υπηρετούν 25.000 συμβασιούχοι πολλών μορφών (επικουρικοί, ΔΥΠΑ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές κλπ). Υπηρετούν 5.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση που σταδιακά απολύονται όταν τα Νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς εκχώρησης των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. .

«Στα χαρτιά» η μονιμοποίηση των συμβασιούχων

«Δέσμευση του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν η μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Μάλιστα υπήρξε σχετικό κάλεσμα της πολιτείας να αφήσουν τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα να έρθουν να βάλουν πλάτη στην πανδημία και ως αναγνώριση της προσφοράς τους θα μετατρέπονταν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Δεν έγινε!!!», τονίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι καλούν σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας να αναληφθεί από κοινού πρωτοβουλία να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί.

«Υπηρετούν 8 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Περιττό να πούμε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η εργασιακή ανασφάλεια τους οδηγεί σε μαζικές αποχωρήσεις. Αποχώρησαν μέσα σε ένα χρόνο πέραν των μονίμων και 1.000 συμβασιούχοι που παραιτήθηκαν από το ΕΣΥ. Η μοριοδότηση των συμβασιούχων σε νέες προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου προσωπικού οδηγεί σε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Δηλαδή συμβασιούχοι προσλαμβάνονται ως μόνιμοι στα ίδια ή άλλα Νοσοκομεία. Οι ήδη υπηρετούντες μόνιμοι προσλαμβάνονται σε άλλα Νοσοκομεία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΠΟΕΔΗΝ, το έτος 2023 προσελήφθησαν μόνο 150 επικουρικοί εργαζόμενοι. Κάθε μήνα από τα Νοσοκομεία το προσωπικό μειώνεται περίπου κατά 300 υπαλλήλους.

«Προσπαθούν να μπαλώνουν τα κενά με μετακινήσεις προσωπικού που λόγω εργασιακής εξάντλησης οδηγούν σε όλο και περισσότερες παραιτήσεις», λένε.

Χρονοβόρες οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ

Επίσης, οι χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι μεγάλο και άλυτο πρόβλημα. Πάνω από 4 χρόνια διαρκεί η ολοκλήρωση των προκηρύξεων. Η προκήρυξη 4.000 θέσεων ξεκίνησε το έτος 2019 και τώρα ολοκληρώνεται με ανακύκλωση του ίδιου του προσωπικού.

«Να επανέλθουν με νομοθετική ρύθμιση στο ΕΣΥ οι τριμηνίτες εργαζόμενοι που απολύθηκαν μετά την επιστροφή των ανεμβολίαστων συναδέλφων. Να επιστρέψουν οι 100 περίπου συνάδελφοι του προγράμματος PHILOS που απολύθηκαν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Να μετατραπούν σε συμβάσεις επικουρικού προσωπικού οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές και οι συνάδελφοι του προγράμματος 4.000 μέσω ΔΥΠΑ. Να δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ στις υπηρεσίες στήριξης καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης», σημειώνουν επίσης.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων

Τα Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ και αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την συντήρηση και ανανέωση της κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής τους.

Έχουμε υπερσύγχρονο εξοπλισμό στα Νοσοκομεία όπως μαγνητικούς τομογράφους, αξονικούς τομογράφους, ψηφιακούς μαστογράφους, ΜΕΘ, χειρουργικές αίθουσες κ.λπ. που προέρχονται από δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας και κοινοτικά κονδύλια που δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων προσωπικού, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι πολίτες σε λίστες αναμονής ή να αναγκάζονται να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν μπορεί να προσελκύσει γιατρούς το σύστημα με μισθούς 1.800 ευρώ το μήνα, νοσηλευτές με 800 ευρώ το μήνα, τραυματιοφορείς με 690 ευρώ το μήνα. Προτιμούν να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό με πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας και πολύ καλύτερες αμοιβές και παροχές. Δεν είναι δυνατόν οι Νοσηλευτές και οι άλλοι υγειονομικοί να είναι αναγκασμένοι να εργάζονται έως 67ετών ή 45 χρόνια για να πάρουν σύνταξη επειδή δεν γίνεται το αυτονόητο να θεσμοθετηθεί η ένταξή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

1 στους 3 εργαζόμενους είναι με ελαστική μορφή απασχόλησης

Σήμερα το 35% του προσωπικού είναι με ελαστικές μορφές απασχόλησης και ως εκ τούτου προερχόμενοι από το ΙΚΑ (τώρα ΕΦΚΑ) είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ.

«Έχουμε νοσηλεύτριες που προσλήφθηκαν 17 ετών και θα χρειαστεί να δουλέψουν έως το 62ο έτος της ηλικίας, 45 χρόνια υπηρεσίας αφού δεν έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 40 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. 3.000 συνάδελφοι έχουν διαπιστωμένα σοβαρά προβλήματα υγείας με αναπηρίες πιστοποιημένα από υγειονομικές επιτροπές άνω του 67%. Νοσηλευτές πάνω από 25 χρόνια υπηρεσίες με βάση επιδημιολογικές μελέτες τις οποίες καταθέσαμε στην αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε στο Υπουργείο Εργασίας για την ένταξη στα ΒΑΕ αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Πώς να αντέξουν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών;» διερωτώνται.

Το θετικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη για τα ΒΑΕ παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας ανεφάρμοστο για πάνω από μια τριετία. Ταυτόχρονα από την 1 Ιανουαρίου 2023 δεν ισχύουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έτσι εξοικονομεί προσωπικό στο ΕΣΥ. Το αντίθετο!!! Η υπερεργασία, η εργασιακή εξουθένωση, η έλλειψη κινήτρων οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις. Είναι δυνατόν σήμερα να προσελκύουν νέους για σπουδές στις νοσηλευτικές σχολές που το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο, όταν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ αμείβονται με 100ευρώ επιπλέον το μήνα για 7 νύκτες, 7 απογεύματα και τρεις αργίες; Με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό;»

Πρωτοβάθμια περίθαλψη

Τεράστια τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι ακόμη και για συνταγογράφηση να πληρώνουν από την τσέπη τους. Ο θεσμός του προσωπικού οικογενειακού ιατρού δεν υφίσταται. Μόνο 1.200 ιδιώτες γιατροί συμμετείχαν που ουσιαστικά ούτε αυτοί επιτελούν το έργο τους, αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Κέντρα Υγείας

Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από προσωπικό. Τα ασθενοφόρα λόγω έλλειψης διασωστών σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν με πλήρωμα ένστολους που δεν γνωρίζουν από διάσωση ή το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό. Πολλά Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού και γιατρών δεν λειτουργούν όλο το 24ωρη.

Πολλά εκ των Νοσοκομείων της περιφέρειας της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα και έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς.

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης

Τα μεγάλα Νοσοκομεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας έχουν υπερβολικά υψηλή επισκεψιμότητα στις εφημερίες με αποτέλεσμα να υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία ωρών στα επείγοντα.

Γολγοθάς για το προσωπικό η διευθέτηση των ασθενών που εισέρχονται, νοσηλεύονται σε ράντζα και φορεία, σε άσχετες κλινικές με την πάθησή τους.

Οι χειρουργικές κλινικές των νοσοκομείων γεμίζουν με παθολογικά περιστατικά. Ένας από τους λόγους που είμαστε πρωταθλητές στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ανάγκη για περισσότερες κλίνες ΕΣΥ

Στην χώρα μας λειτουργούν 3,5 κλίνες νοσηλείας ανά 100.000 κατοίκους. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Έχουμε ανάγκη να λειτουργήσουν περισσότερα νοσοκομειακά κρεββάτια τα οποία όμως να λειτουργούν με ασφάλεια. «Λέμε ΟΧΙ στις συγχωνεύεις, καταργήσεις νοσοκομείων», δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία για να μετράμε την πληρότητα.

«Είδαμε επί Covid-19 πόσο απαραίτητο είναι το ΕΣΥ και μπροστά μας έχουμε συνεχώς νέες απειλές για την δημόσια υγεία. Είναι αδιανόητο να ιδιωτικοποιούνται οι δευτερογενείς διακομιδές χωρίς καν να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο αφού υπάρχει συνταγματικός περιορισμός. Σύσταση των θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων στα Νοσοκομεία για να αναλαμβάνουν τις δευτερογενείς διακομιδές, μεταφορά των διασωστών των Κέντρων Υγείας στο ΕΚΑΒ, προκειμένου να δημιουργηθούν παντού σταθμοί του ΕΚΑΒ με άμεση ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά και οι διακομιδές να γίνονται αποκλειστικά και μόνο από διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων με άδεια άσκησης επαγγέλματος».

Νέος νόμος για την Ψυχική Υγεία

Παράλληλα, απαιτούν να μην υλοποιηθεί ο νόμος για την ψυχική υγεία. Η συγκεντρωτική διοίκηση των μονάδων ψυχικής υγείας υπό την κάθε υγειονομική περιφέρεια εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά θα οδηγήσει σε αποδιοργάνωση, ιδιωτικοποίηση και σε περαιτέρω ανάπτυξη των ΜΚΟ που προσφέρουν αναντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα με τα χρήματα που λαμβάνουν.

Η ιδιωτικοποίηση και η συνένωση των μονάδων απεξάρτησης θα οδηγήσει σε αποδιοργάνωση των υφιστάμενων προγραμμάτων απεξάρτησης, τονίζουν.

Προνοιακές μονάδες υπό κατάρρευση

Οι προνοιακές μονάδες καταρρέουν λόγω κτιριακών προβλημάτων και τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Στις 5.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2.300 υπάλληλοι όλων των σχέσεων εργασίας. Δεκάδες θέσεις φιλοξενίας είναι κλειστές με αποτέλεσμα τις απέραντες λίστες αναμονής για φιλοξενία ευπαθών ομάδων, τα δεκάδες παρκαρισμένα παιδιά στα Νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή, τα κοινωνικά περιστατικά που παραμένουν επί μακρόν στα Νοσοκομεία νοσηλευόμενα επειδή δεν έχουν που να πάνε.

Βία κατά υγειονομικών

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να ληφθούν μέτρα επιτέλους που θα σταματήσουν τα φαινόμενα βίας σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τις Προνοιακές μονάδες από ασθενείς και συνοδούς. «Αισθανόμαστε απροστάτευτοι από τις διοικήσεις των μονάδων παρά την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου».

Διευκρινίζεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχει μαζικά κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου και στη συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα