“50 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Η αναγέννησή του, θα αναγεννήσει την Ελλάδα”

Διαβάζεται σε 6'
“50 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Η αναγέννησή του, θα αναγεννήσει την Ελλάδα”
O Παύλος Γερουλάνος

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, γράφει στο NEWS 24/7 για τις αξίες του κόμματος και τη σημασία τους στην πολιτική, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή του.

Πριν από μισό ακριβώς αιώνα, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσιάστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου η Διακήρυξη που έμελλε να αλλάξει την Ελλάδα. Η Ιδρυτική Διακήρυξη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. «Εθνική Ανεξαρτησία», «Λαϊκή Κυριαρχία», «Εθνική Απελευθέρωση», «Δημοκρατική Διαδικασία» οι στόχοι που έθεσε. Στόχοι που είναι τόσο διαχρονικοί, όσο διαχρονικοί είναι και εκείνοι που τους εχθρεύονται.

Λίγα χρόνια αργότερα, το όραμα του ΠΑΣΟΚ διατυπώθηκε με τον εναργέστερο τρόπο στο περίφημο Συμβόλαιο με τον Λαό, πριν από τις εκλογές του 1981. Για τους νέους που ενδεχομένως δεν το διάβασαν ποτέ, αλλά και τους παλιούς μπορεί να το ξέχασαν το παραθέτω αυτούσιο:

«Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο τον Λαό της χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις. Για μια κοινωνία δίκαιη όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του Για έναν άνθρωπο που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουργικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση».

Παύλος Γερουλάνος

Και στο κείμενο προστίθεται μια ακόμα φράση – κλειδί: «Το όραμα αυτό αλλά και η πορεία για την εκπλήρωσή του προσδιορίζουν την ιδεολογία και την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ». Για να δείξει ότι το όραμα, η υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι εφήμερη, είναι διαχρονική. Ότι δεν αφορά μια Κυβέρνηση, αλλά μια ολόκληρη κοινωνία.

Πριν από μερικά χρόνια, όταν αποφασίστηκε να αλλάξουν τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, είχα πει ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναγεννιέται όσο οι οραματικοί στόχοι που υπηρετεί θα είναι απαραίτητοι για την κοινωνία. Σήμερα ζούμε μια τέτοια συγκυρία. Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει διαλύσει κάθε κοινωνικό φορέα που διασφαλίζει στον πολίτη σιγουριά, έχει αφιερώσει την ανάπτυξη της οικονομίας σε λίγους, έχει ταχθεί σε μια μονοδιάστατη, εξαρτώμενη εξωτερική πολιτική και έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τους θεσμούς της Δημοκρατίας.

Για μπορέσουμε να αναγεννήσουμε τη χώρα, θα πρέπει να αναγεννήσουμε το ΠΑΣΟΚ. Τα τελευταία χρόνια, περάσαμε δυσκολίες τις οποίες, όσοι μείναμε, καταφέραμε να ξεπεράσουμε κάνοντας βήματα στην πορεία που έχουμε για να φτάσουμε στη νίκη στις εκλογές. Είναι, όμως, ο καιρός για άλματα. Και τα άλματα θα έρθουν μόνο αν επανασυνδεθούμε με τις αξίες μας.

Χωρίς αξίες η πολιτική δεν έχει κατεύθυνση. Δεν έχει πυξίδα. Για αυτό, στόχος μου είναι η εκλογή μου να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την επιστροφή των προοδευτικών αξιών, στη διακυβέρνηση της χώρας. Αξίες όπως η Δημοκρατία, η Ισότητα, η Ασφάλεια, η Διαφάνεια, για όλες και για όλους, που δεν μένουν στα λόγια, αλλά καθορίζουν πολιτικές προτεραιότητες και επιλογές. Με το πάθος μας για αυτές τις αξίες, με ενότητα που εμπνέουν αυτές οι αξίες και με το σχέδιο της Αναγέννησης που υπηρετεί αυτές τις αξίες, ένα σχέδιο που μιλά για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, μέσα από την αλλαγή του διοικητικού της μοντέλου και την αποσυγκέντρωση της εξουσίας θα γίνουμε πάλι κοινωνική πλειοψηφία. Και μόνον έτσι θα μπορέσουμε να πατάξουμε τις τεράστιες ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία, που βλέπουμε να διογκώνονται γύρω μας.

Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αξίες μας, χρειάζεται δουλειά από όλους. Χρειάζονται πέντε βήματα που δεσμεύομαι να υλοποιήσω, αν με τιμήσουν με την ψήφο τους τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος.

  • Πρώτο βήμα, θα καλέσω κάθε αιρετό, πρώην και εν ενεργεία, που προέρχεται από τον χώρο μας και θα τους ζητήσω τη βοήθειά τους, ώστε να μπορέσουμε να επανασυνδέσουμε το ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία και να εξειδικεύσουμε το σχέδιο Αναγέννηση για κάθε γωνιά της χώρας, κοινωνική ομάδα και κλάδο της οικονομίας.
  • Δεύτερο βήμα, η πλήρης ενεργοποίηση των τομέων πολιτικής, για παραγωγή κυβερνητικού προγράμματος, με κεντρικό άξονα την Αναγέννηση και την αποσυγκέντρωση της εξουσίας, ώστε να έχουμε έτοιμα μέσα σε ένα εξάμηνο, τα 5 πρώτα Νομοσχέδια της Κυβέρνησής μας.
  • Τρίτο βήμα, συνεργασία με τους Ευρωβουλευτές μας, τους πρώην Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και ειδικούς, για μια πολυεπίπεδη, ενεργητική εξωτερική και αμυντική πολιτική και παρουσία του ΠΑΣΟΚ, σε όλα τα διεθνή φόρα.
  • Τέταρτο βήμα, σύγχρονη επικοινωνία που θα φτάσει το σχέδιό μας σε κάθε γωνιά της χώρας.
  • Και τέλος, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, συγκρότηση ηγετικής ομάδας που θα εμπνέει ενότητα και εμπιστοσύνη στον κόσμο επειδή θα πείθει ότι, αυτά που λέμε, μπορούμε να τα κάνουμε πράξη και να αλλάξουμε τη χώρα.

Με αυτά τα 5 βήματα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε, ξανά, ένα ΠΑΣΟΚ πιστό στις αρχές και τις αξίες του, που θα μιλά στην καρδιά της Ελληνίδας και του Έλληνα. Θα μιλάει για τις λύσεις στα προβλήματα του νέου και του συνταξιούχου, του αγρότη, του βιοτέχνη, του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Και με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρουμε να τους εμπνεύσουμε ξανά.

50 χρόνια μετά την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, η κοινωνία το έχει πιο πολύ ανάγκη από ποτέ. Δική μας δουλειά είναι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να μεταφράσουμε το όραμα, τις αρχές και τις αξίες του σε σύγχρονες πολιτικές προτάσεις για το καλό της Πατρίδας και να χτίσουμε ξανά όλες εκείνες τις κοινωνικές συμμαχίες που θα οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, για να υπηρετήσει τον Λαό και την Πατρίδα, τη διαχρονική του παρακαταθήκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα