Θα έδινες 8 ώρες για να βοηθήσεις το παιδί σου να ανακαλύψει την κλίση του;

Διαβάζεται σε 4'
Θα έδινες 8 ώρες για να βοηθήσεις το παιδί σου να ανακαλύψει την κλίση του;
Ο μόνος τρόπος για να μάθει ένα παιδί κάτι, είναι να το κάνει. KidZania

Σε 17 χώρες του πλανήτη λειτουργεί ο πιο απλός τρόπος που επιτρέπει στα παιδιά να ανακαλύψουν την κλίση και τα ενδιαφέροντα τους. Σύντομα θα υπάρχει και στην Ελλάδα.

Μια από τις αποστολές που έχει το σχολείο (από καταβολής του), πέραν της προφανούς, είναι να καλύπτει ό,τι αφορά την ευρύτερη παιδεία των παιδιών και δεν φροντίζονται στο σπίτι τους. Δεν είναι αυτή η ώρα να συζητήσουμε αν το εκπαιδευτικό σύστημα ανταποκρίνεται στο βασικό ρόλο της ύπαρξης του.

Είναι η ώρα να επικεντρώσουμε στο τι υπάρχει για να βοηθάει τους νέους ανθρώπους να αποκτήσουν τις εμπειρίες και τις παραστάσεις που χρειάζονται, ώστε να έχουν έστω μια απάντηση στην ερώτηση που απαντούν χιλιάδες φορές πριν ενηλικιωθούν: το ‘τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις’.

Μολονότι ζούμε στο 2024, πολύ τακτικά η απάντηση εξακολουθεί να αφορά τα (ανεκπλήρωτα ή όχι) ‘θέλω’ των γονιών, που υπογείως ή επιφανειακώς τα ‘φορούν’ στα παιδιά τους.

Την ίδια ώρα, σε 17 χώρες του πλανήτη λειτουργεί επιχείρηση που επιτρέπει στα παιδιά να γνωρίσουν και να αποκτήσουν εμπειρία από δεκάδες διαφορετικά επαγγέλματα.

Η ιστοσελίδα της εταιρείας ενημερώνει πως σύντομα θα ανοίξει και στην Αθήνα.

 

Πρόκειται για το KidZania.

Η ιδέα και η αλυσίδα ανήκει σε Μεξικανούς και χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες της Ασίας, στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τη Χιλή, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει Λισαβόνα, Κωνσταντινούπολη και Μόσχα. Έως τις αρχές του 2024 λειτουργούσε και στο Λονδίνο.

Η ιδέα του δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς και περιστρέφεται γύρω από τη γνωριμία των παιδιών με πολλά διαφορετικά επαγγέλματα, μέσω προγράμματος που εξισορροπεί τις έννοιες ‘εκπαίδευση’, ‘εξερεύνηση’ και ‘ψυχαγωγία’.

Mαθαίνουν τον κόσμο των ενηλίκων με τον μόνο τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό: κάνοντας ό,τι κάνουν οι ενήλικες.

Οι εγκαταστάσεις είναι αυτές μιας πραγματικής πόλης, σε… παιδικό μέγεθος. Υπάρχουν καταστήματα, κινηματογράφος και κτήρια, όπως και αυτοκίνητα με πεζούς.

Παιδιά ηλικίας από 4 έως 14 ετών παίρνουν στην είσοδο ένα boarding pass, ένα χάρτη της πόλης, ένα τσεκ που μπορούν να εξαργυρώσουν στο νόμισμα της πόλης (kidZos) στην τράπεζα της πόλης -όπου αν θέλουν αποκτούν και την πρώτη τους χρεωστική κάρτα- και φορούν ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι που επιτρέπουν στους γονείς να τα παρακολουθούν από απόσταση.

Τα kidZos μπορούν να σπαταληθούν στα καταστήματα της πόλης, στον κινηματογράφο ή στα εστιατόρια. Αν δεν μείνει σεντ, μπορούν να εργαστούν σε ένα από τα 50 διαθέσιμα επαγγέλματα και να κερδίσουν χρήματα.

Η λίστα όσων μπορούν να κάνουν αφορά από την εμφιάλωση του αγαπημένου τους αναψυκτικού, την οικοδομή, τις επιχειρήσεις εστίασης και τα σώματα ασφαλείας έως τη σχεδίαση επίπλων, πώς λειτουργεί μια εταιρεία delivery, τι κάνουν οι επιστήμονες, οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι πιλότοι, οι επαγγελματίες αθλητές, oι καλλιτέχνες, οι χειρουργοί ή οι δημοσιογράφοι κ.α.

Την ίδια ώρα, μέσω του ‘παίζω και μαθαίνω’ αντιλαμβάνονται τη δομή της κοινωνίας και την ανάγκη της συνεργασίας.

Η ΜΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι γονείς για να προσφέρουν αυτήν την ολιστική εμπειρία στα παιδιά τους είναι να πληρώσουν για τις δραστηριότητες και να περιμένουν τα παιδιά τους για από 6 έως 8 ώρες.

Όλα αρχίζουν με τους γονείς να ‘κλείνουν’ μια βάρδια. Η πρωινή είναι οκτάωρη και η απογευματινή εξάωρη.

Αν σας φαίνονται πολλές οι ώρες, σκεφτείτε πόσο θα βοηθήσουν το παιδί ή/και πόσο χρόνο θα γλιτώσετε όπως επιδιώκετε να βοηθήσετε το παιδί σας να ανακαλύψει την κλίση του -αν βέβαια, σκοπεύετε να ασχοληθείτε επισταμένως με αυτό.

Στις χώρες όπου λειτουργεί η συγκεκριμένη επιχείρηση, οργανώνονται πολλές σχολικές εκδρομές, ενώ γονείς αφήνουν τα παιδιά τους και φεύγουν για λίγες ώρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα