Ουκρανία: Ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Πολτάβα – Τουλάχιστον 41 νεκροί

Διαβάζεται σε 3'
Πόλεμος στην Ουκρανία
AP Photo 2024 Alex Babenko/AP Photo

Αιματοκύλισμα δίχως τέλος στην Ουκρανία, όπου ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την πόλη Πολτάβα με δύο βαλλιστικούς πυραύλους σκορπώντας τον θάνατο.

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 180 τραυματίστηκαν από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην ουκρανική πόλη Πολτάβα που σημειώθηκε σήμερα, Τρίτη (03/09), δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την πόλη με δύο βαλλιστικούς πυραύλους, προκαλώντας ζημιές σε ένα κτίριο του Ινστιτούτου Επικοινωνιών.

“Τα ρωσικά καθάρματα θα λογοδοτήσουν σίγουρα για αυτό το χτύπημα”, δήλωσε ο Ζελένσκι και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για περισσότερη δυτική αεράμυνα, προτρέποντας τους συμμάχους να επιτρέψουν τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς τους για πλήγματα βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος, προκειμένου να προστατευθεί η Ουκρανία.

“Συνεχίζουμε να λέμε σε όλους στον κόσμο που έχουν τη δύναμη να σταματήσουν αυτή την τρομοκρατία: τα συστήματα αεράμυνας και οι πύραυλοι χρειάζονται στην Ουκρανία, όχι σε μια αποθήκη κάπου. Χρειάζονται χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να μας προστατεύσουν από τη ρωσική τρομοκρατία τώρα, όχι κάποια στιγμή αργότερα. Δυστυχώς, κάθε μέρα καθυστέρησης σημαίνει απώλεια ανθρώπινων ζωών”, τόνισε.

Ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews στο Κίεβο, Κώστας Ονισένκο ανέφερε ότι το χτύπημα έγινε σε στρατιωτική σχολή και σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, πολλά άτομα φαίνεται να βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα και δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες.

Σχολίασε μάλιστα πως η σειρήνα για εκκένωση ήχησε, ωστόσο όσοι βρίσκονταν εντός του κτιρίου δεν πρόλαβαν να βγουν καθώς η ταχύτητα των βαλλιστικών πυραύλων είναι πάρα πολύ μεγάλη, ενώ διεξάγεται έρευνα σχετικά με τους λόγους που δεν πρόλαβαν να εκκενώσουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο τύπος των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πυραυλική επίθεση άφησε ελάχιστο χρόνο στους ανθρώπους να βρουν καταφύγιο μόλις σήμανε ο αεροπορικός συναγερμός.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία έδειχναν πολλά πτώματα να κείτονται στο έδαφος καλυμμένα με σκόνη και συντρίμμια, ενώ πίσω τους φαίνεται η κατεστραμμένη πλευρά ενός μεγάλου κτιρίου.

“Ένα από τα κτίρια του Ινστιτούτου καταστράφηκε εν μέρει και πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Telegram.

“Χάρη στο συντονισμένο έργο των διασωστών και των γιατρών, διασώθηκαν 25 άτομα, 11 εκ των οποίων ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Οι διασώστες συνεχίζουν επί του παρόντος το έργο τους”, προσθέτει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα