Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο “ΣΥΣΑ” και η Κεντρική Επιτροπή της διάσπασης

Διαβάζεται σε 4'
Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η προεδρία Κασσελάκη θα αμφισβητηθεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και την ενότητά του η οποία είναι πλέον πιο εύθραστη από ποτέ.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο θα προκαλέσει νέες, ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι δε πιθανό ο Στέφανος Κασσελάκης να βρεθεί αντιμέτωπος όχι με μία αλλά με δύο προτάσεις μομφής προς το πρόσωπό του αφού την Τρίτη διαφάνηκε η πρόθεση του Παύλου Πολάκη να πάει την αμφισβήτηση μέχρι τέλους.

Ετσι, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εκλογή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο αφενός να χάσει την εμπιστοσύνη της Κεντρικής Επιτροπής και αφετέρου να βρεθεί σε θέση να διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία κάτω από πιο δύσκολες, αυτή τη φορά, συνθήκες.

Οι 87 φαίνεται ότι το έχουν πάρει απόφαση να πετάξουν το γάντι στο Κασσελάκη. “Είμαστε σε τροχιά απόλυτης σύγκρουσης με τον Κασσελάκη και το περιβάλλον του” έλεγε στο ΝEWS 24/7 στέλεχος που πρόσκειται στους 87 προαναγγέλνοντας μάχη μέχρι εσχάτων το Σαββατοκύριακο.

Πόσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ελέγχουν οι 87; Πηγές ισχυρίζονται ότι τα μέλη που επηρεάζουν φτάνουν περίπου τα 100. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πλευρά Πολάκη ελέγχει, σύμφωνα με πηγές, από 30 μέχρι 50 και τις απώλειες του οργάνου (μετά την πρώτη διάσπαση) αφού ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομαχίας ψήφο με ψήφο την Κυριακή.

Σε θέση άμυνας ο Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε την Τρίτη να αλλάξει την ατζέντα και να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στην επιτροπή καταστατικού λοιπόν πρότεινε την αλλαγή του ονόματος του κόμματος (αν και μόλις πριν από τρεις μήνες είχε ισχυριστεί ότι αυτό δεν θα αλλάξει) ρίχνοντας στο τραπέζι την πρόταση για το όνομα Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς.

Tα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης οργίασαν. Το ακρωνύμιο ΣΥΣΑ συνόδευσε πολλά ποσταρίσματα χρηστών αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ακόμη και η αλλαγή ονόματος, αν και στρατηγικά φαίνεται ότι είναι μία κίνηση λογική, στην πράξη δεν “περπατά”. Δεν έπεισε καν το σύνολο των μελών της επιτροπής καταστατικού, την τελευταία λέξη όμως θα την έχει το συνέδριο.

Το ερώτημα είναι ποιο συνέδριο. Διότι, όπως προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής εγκρίνει πρόταση μομφής κατά του προέδρου, τότε το κόμμα οδηγείται αυτομάτως σε έκτακτο συνέδριο (και το καταστατικό παραπέμπεται στις καλένδες). Ουδείς αυτή την ώρα μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τη σύνθεση αυτού του συνεδρίου αν τελικώς προκύψει. Τα νερά είναι τελείως αχαρτογράφητα.

Ο Κασσελάκης πρότεινε την Τρίτη και κάτι άλλο. Να μην συμμετέχουν καθόλου οι εκλεγμένοι βουλευτές στα όργανα του κόμματος. Με άλλα λόγια επιχειρεί να περάσει την πλήρη αποξένωση των βουλευτών από την κομματική πραγματικότητα και τις κομματικές διαδικασίες. Αυτό, προφανώς, έχει ως στόχο τον πλήρη έλεγχο του κόμματος όπως και η ιδέα της κατάργησης των νομαρχιακών επιτροπών.

“Ο πρόεδρος θέλει να μείνει σ’ ένα κόμμα που θα ελέγχει απολύτως ο ίδιος, ανεξάρτητα ποιο θα είναι το μέγεθός του. Έτσι θα μας βρει μπροστά του” τόνιζε άλλο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δίνοντας τον τόνο της επικείμενης σύγκρουσης.

Το πρελούδιο αυτής αναμένεται να δοθεί στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης αλλά τα σπαθιά από τα θηκάρια θα βγουν το Σαββατοκύριακο. Η πιθανότητα δε αναβολής της συνεδρίασης της ΚΕ διαψεύστηκε την Τρίτη κατηγορηματικά από την Κουμουνδούρου, έστω και αν οκτώ μέλη του οργάνου (όλοι συνδικαλιστές) την ζήτησαν επισήμως μέσω επιστολής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα