Γιατί η AEGEAN γίνεται μέτοχος σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη

Διαβάζεται σε 6'
Γιατί η AEGEAN γίνεται μέτοχος σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη

Η ελληνική εταιρεία επενδύει 25 εκατ. ευρώ σε αύξηση κεφαλαίου της Volotea, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα στην αγορά της Νότιας Ευρώπης.

Η AEGEAN συνεχίζει να επιδεικνύει δυναμισμό και εξωστρέφεια, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της σε μια στρατηγική επένδυση στην αεροπορική εταιρεία Volotea, αποκτώντας αρχικά το 13% των μετοχών της. Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών, ανοίγει νέες προοπτικές για την ελληνική αεροπορική εταιρεία, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά της στην αγορά της Νότιας Ευρώπης. Η επένδυση αυτή θα επιτρέψει στην AEGEAN να επωφεληθεί από τη δυναμική της Volotea και να επεκτείνει το δίκτυο των προορισμών της, προσφέροντας παράλληλα περισσότερες επιλογές στους επιβάτες της.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της AEGEAN, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, ο CEO κ. Δημήτρης Γερογιάννης και ο ιδρυτής της Volotea, κ. Carlos Munoz, παρουσίασαν τα σχέδια συνεργασίας και τις προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η συμφωνία αποδεικνύει τη δέσμευση της AEGEAN για εξωστρέφεια και στρατηγική ανάπτυξης.

Η στρατηγική συνεργασία

Η συμφωνία μεταξύ AEGEAN και Volotea περιλαμβάνει την άμεση συμμετοχή της AEGEAN σε αύξηση κεφαλαίου της Volotea ύψους 25 εκατ. ευρώ, με προοπτική έως 50 εκατ. ευρώ, μέσω μετατρέψιμου δανείου. Σε περίπτωση που μετατραπεί σε μετοχές, η πρώτη δόση ισοδυναμεί για την AEGEAN σε ποσοστό 13% στη Volotea ενώ σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή και το 2ο σκέλος της συμφωνίας το ποσοστό μπορεί να ανέλθει σε 21%.  Η Volotea, ιδρυμένη το 2011, έχει αναπτυχθεί σημαντικά, προσφέροντας σχεδόν 450 δρομολόγια φέτος και επιδιώκοντας να ενισχύσει την παρουσία της στις αγορές της Νότιας Ευρώπης.

Όπως τονίστηκε κατά τη συνέντευξη, ακόμη και αν ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της αύξησης κεφαλαίου το 2025, θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας, της Volotea. Η πλειοψηφία, παραμένει στην ομάδα των αρχικών μετόχων της Volotea. Παράλληλα τo management της Volotea παραμένει και αυτό χωρίς καμμιά διαφοροποίηση, υπό την ηγεσία του ιδρυτή και CEO της Carlos Munoz.

Οι στόχοι της συμφωνίας

Η στρατηγική αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της Volotea, καθώς και στη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των δύο εταιρειών. Ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι η AEGEAN βλέπει θετικές προοπτικές ανάπτυξης για τη Volotea, κάτι που αναμένεται να αποφέρει σημαντικές υπεραξίες στους μετόχους. Στόχος της Volotea, είπε ο κ. Munoz είναι η εισαγωγή της σε χρηματιστηριακή αγορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Οι βασικοί άξονες της συμφωνίας

Στόχος των δύο εταιρειών ακόμη, η ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας για cross selling μέσω των ιδίων καναλιών διανομής και πωλήσεων (κυρίως τα websites), την αύξηση των πτήσεων κοινού κωδικού, ώστε να ενισχυθεί η εμπορική παρουσία των δυο εταιρειών στις αγορές που δραστηριοποιούνται.

Επιπλέον προβλέπει, την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση δρομολογίων εξωτερικού από/προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμφωνίας διάρκειας 5 ετών (αρχικά κατά τα πρώτα 2 χρονιά από/προς Ηράκλειο, Χανιά και Ρόδο), προς τις 3 βασικές αγορές που έχει βάσεις και παρουσία η Volotea (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία). Η διαδικασία αυτή θα αφορά κοινό σχεδιασμό του δικτύου, συντονισμό των πτήσεων ώστε να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να δίνουν περισσότερες επιλογές στου πελάτες και συνεκμετάλλευση αυτών των πτήσεων.

Οι δυο εταιρείες θα διερευνήσουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μέρους των αναγκών της Volotea  για χρήση εξομοιωτών πτήσεων, αλλά και υπηρεσιών συντήρησης μέρους των αεροσκαφών της στο νέο εκπαιδευτικό κέντρο και τη νέα τεχνική βάση της AEGEAN.

Οφέλη από τη Συνεργασία

Η AEGEAN στοχεύει να ενισχύσει την παρουσία της σε αγορές όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς το 92% της δραστηριότητας της Volotea εστιάζει σε αυτές τις περιοχές. Αυτό θα επιτρέψει στην AEGEAN να επωφεληθεί από τη δυναμική ανάπτυξης της Volotea και να επεκτείνει τη διεθνή της παρουσία.

Βασιλάκης και Muñoz

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της AEGEAN, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης δήλωσε σχετικά: «Η AEGEAN και η Volotea έχουν διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα και προϊοντική φιλοσοφία αλλά σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν συμπληρωματικά και μοιράζονται την ίδια πελατοκεντρική φιλοσοφία. Επενδύουμε στη Volotea καθώς πιστεύουμε στη στρατηγική και στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, αλλά και στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της διανομής και κάλυψης σημαντικών αγορών (όπως Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και στη δυνατότητα προσφοράς απευθείας συνδέσεων με τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας. Ο κ. Carlos Muñoz και η ομάδα του έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην εδραίωση της εταιρείας και του δικτύου της και είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε μαζί με τους υφιστάμενους μετόχους στην εν λόγω επένδυση παρέχοντας κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Επίσης, είμαστε πεπεισμένοι ότι μελλοντικά περισσότερες συνέργειες θα μπορέσουν να δημιουργηθούν όσο οι δύο ομάδες συνεργάζονται και αξιοποιούν τις δυνατότητές τους».

Ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Volotea κ. Carlos Muñoz, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Volotea καθώς η ενίσχυση των κεφαλαίων σηματοδοτεί σημαντικό οικονομικό ορόσημο για εμάς, γεγονός που επετεύχθη με τη στήριξη των μετόχων μας και την επένδυση της AEGEAN. Γνωρίζουμε και συνεργαζόμαστε με την AEGEAN και την ομάδα της για πολλά χρόνια τώρα και μοιραζόμαστε την ίδια φιλοσοφία, αξίες και όραμα ως προς τον Ευρωπαϊκό κλάδο αερομεταφορών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό το νέο βήμα και προσδοκούμε σε μια επιτυχημένη συνεργασία».

Ποια είναι η Volotea

Η Volotea ιδρύθηκε το 2011 από τον Carlos Muñoz και τον Lázaro Ros, οι οποίοι ήταν επίσης ιδρυτές της Vueling. Η Volotea, την τελευταία δεκαετία, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, σταδιακά αυξάνοντας κάθε χρόνο τον στόλο, τους προορισμούς που καλύπτει το δίκτυό της και την προσφερόμενη χωρητικότητα. Φέτος, η εταιρεία γιόρτασε το σημαντικό ορόσημο της συνολικής επιβατικής κίνησης των 60 εκατομμυρίων επιβατών σε όλο το δίκτυό της, σωρευτικά από την ίδρυσή της. Το πρόγραμμα δρομολογίων της καλύπτει ένα δίκτυο 110 αεροδρομίων ενώ διατηρεί βάσεις σε 22 προορισμούς σε μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές πόλεις. Φέτος, η Volotea πραγματοποιεί σχεδόν 450 δρομολόγια (περισσότερα από τα μισά δρομολόγια καλύπτονται σε αποκλειστικότητα), προσφέροντας περίπου 12,5 -13,0 εκατ. θέσεις (+12% με +16% περισσότερες σε σχέση με το 2023), πραγματοποιώντας περίπου 80.000 πτήσεις. Η εταιρεία επιχειρεί με ένα στόλο 44 αεροσκαφών τύπου Airbus A319 και A320, ενώ απασχολεί περί τους 2.100 υπαλλήλους.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα