Ετήσια “λαϊκά έντοκα”: Σε αναζήτηση “κουμπαράδων” οι αποταμιευτές

Διαβάζεται σε 3'
Ετήσια “λαϊκά έντοκα”: Σε αναζήτηση “κουμπαράδων” οι αποταμιευτές

Με επιτόκιο πάνω από 3%, τα έντοκα του Δημοσίου, τα λεγόμενα και ως “λαϊκά έντοκα”, δίνουν λύση σε αποταμιευτές, που αναζητούν κάποιες ασφαλείς μεσοπρόθεσμες αποδόσεις.

Από χθες “τρέχει” η εγγραφή για τη νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ετήσιας διάρκειας (52 εβδομάδων) από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), έχοντας ήδη συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ουσιαστικά, με επιτόκιο πάνω από 3%, τα έντοκα του Δημοσίου, τα λεγόμενα και ως “λαϊκά έντοκα”, δίνουν λύση σε μικροαποταμιευτές, που αναζητούν κάποιες ασφαλείς μεσοπρόθεσμες αποδόσεις.

Συγκεκριμένα, μέχρι, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου το ελληνικό δημόσιο προχωρά στην εν λόγω έκδοση δίνοντας τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τα έντοκα μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Η περίοδος εγγραφής ξεκίνησε από χθες Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024 και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια λόγω της μεγάλης διαφοράς που έχουν με τις παραδοσιακές προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών, αλλά και του ότι ουσιαστικά “ισοφαρίζουν” το “ροκάνισμα’ των αποταμιεύσεων από το ποσοστό ανόδου του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός με βάση τη Eurostat στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,1% τον Αύγουστο, έναντι 3% τον Ιούλιο.

Οι αποδόσεις

Υπενθυμίζεται ότι στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ το 2023 οι αποδόσεις κινήθηκαν μεταξύ 3,8% – 3,9% ενώ ενδιαφέρον για την απόκτηση «λαϊκών» εντόκων εκδήλωσαν 10.000 – 12.000 φυσικά πρόσωπα αγοράζοντας τίτλους αξίας 350 εκατ. ευρώ με τις εκτιμήσεις για το 2024 να ανεβάζουν το ποσό της ζήτησης στο 1 δισ. ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο μέσος επενδυτής που θα τοποθετήσει τα χρήματά του στα έντοκα γραμμάτια θα εξασφαλίσει απόδοση που με τα σημερινά δεδομένα θα κυμαίνεται λίγο πάνω από το 3% όταν οι απλές καταθέσεις ημέρας δίνουν επιτόκιο 0,03% για τα νοικοκυριά, στις νέες καταθέσεις 0,53% και στις προθεσμιακές έως 2,3%.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούλιο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,57%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,86%. Επίσης τον Ιούλιο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,53%,

Και μέσω τραπεζών

Όσα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν μπορούν να επενδύσουν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου είτε πάνω από 15.000 ευρώ που είναι το όριο για την συμμετοχή στην πρωτογενή, είτε χωρίς να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες αγοράζοντας τους τίτλους μέσω τραπεζών κατά την πάγια πρακτική συνεκτιμώντας όμως και το κόστος προμηθειών. Ωστόσο με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων, οι κρατικοί τίτλοι καθιερώνονται ως μια εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα