Δίκη για το Μάτι: “Θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί οι πολίτες”

Διαβάζεται σε 5'
Στιγμιότυπο λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι
Στιγμιότυπο λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι EUROKINISSI

Ο πυροσβέστης που έχασε τη σύζυγό του κι τον έξι μηνών βρέφος κατέθεσε για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. «Αν εγκαίρως είχαν ενημερωθεί οι κάτοικοι, θα μπορούσαν να είχαν φύγει από Νέο Βουτζά και Μάτι» κατέθεσε.

«Δεν πιστεύω ότι πήγε κάτι σωστά. Όλα πήγαν στραβά. Δεν πιστεύω ότι λειτούργησε κάτι. Δεν λειτούργησε τίποτα…». Με αυτά τα λόγια, ο αξιωματικός της πυροσβεστικής, Ανδρέας Δημητρίου, που έχασε τη γυναίκας του και το 6 μηνών βρέφος τους, στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, ενώ εκείνος βρισκόταν σε υπηρεσία, προσπάθησε να εξηγήσει πως χάθηκαν 104 συμπολίτες τους μέσα σε λίγη ώρα.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, μιλώντας τόσο για το προσωπικό του δράμα, όσο και για την ιδιότητα του ως πυροσβέστης, επισημαίνοντας δε πως εκείνη την ημέρα ο ίδιος δεν είδε κανένα εναέριο πυροσβεστικό μέσο στην περιοχή.

Δεχόμενος σωρεία ερωτήσεων από το δικαστήριο, ο πυροσβέστης εξήγησε πως ήταν πολύ οι λόγοι που οδήγησαν στο να μπει η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές. «Η λάθος εκτίμηση της αστυνομίας να εκτρέπει την κυκλοφορία μέσα από το Μάτι, η μη επάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, η μη ενημέρωση των πολιτών.. όλα αυτά μαζί συντέλεσαν στο να γίνει αυτό που έγινε. Θα έπρεπε όλα αυτά να λειτουργήσουν σωστά και να έχουν ένα αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που άρχισε το ένα να μην δουλεύει σωστά, συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα και έφτασε στο αποτέλεσμα με τους 104 νεκρούς και τους εγκαυματίες που μέχρι σήμερα υποφέρουν» εξήγησε.

Ως προς το ενδεχόμενο εκκένωσης των περιοχών, τόνισε ότι «θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί οι πολίτες με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο». Όπως κατέθεσε πως «μέχρι το 2018 δεν ήταν ξεκάθαρο σε εμένα σαν πυραγός, πως δίνεται η διαδικασία εκκένωσης. Μετά, έμαθα ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για το πως διαχέεται η πληροφορία και για το πως γίνεται, δηλαδή πρώτα η εισήγηση από τον επικεφαλής του πεδίου και στη συνέχεια ενημερώνουν τα όργανα μέσω 112 ή ενεργούν». Πρόσθεσε δε ότι «εκείνη την ημέρα, το φαινόμενο ήταν πολύ δυναμικό και έντονο. Η οποιαδήποτε ενέργεια θα έπρεπε να γίνει άμεσα με σωστό σχεδιασμό, να γίνει από την αρχή έγκαιρα στην έναρξη της πυρκαγιάς με ακρίβεια. Όταν η φωτιά είχε πιάσει τη Μαραθώνος, δεν υπήρχε πια αυτή η επιλογή.. (..) Όταν η φωτιά πέρασε από το Λύρειο Ίδρυμα γύρω στις 5:00 ήταν κομβικής σημασίας να ενημερώσουν τους πολίτες. Υπήρχε αρκετός χρόνος για να φύγουν ακόμα και οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά».

Μάλιστα, υποστήριξε πως μετά το 2018 σε πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη, λειτουργεί το σύστημα ενημέρωσης πολιτών και η σταδιακή απομάκρυνση του κοινού, ενώ «μέχρι τότε δεν είχα τέτοια εικόνα…  Εγώ στο παρελθόν δεν είχα συμμετάσχει σε άσκηση απομάκρυνσης πληθυσμού. Πρώτη φορά συμμετείχα φέτος στη Ραφήνα».

«Η παραλία ήταν η μοναδική έξοδος»

Ο ίδιος -όπως περιέγραψε- βρίσκονταν στην υπηρεσία του στη Νέα Μάκρη, όταν ενημερώθηκε ότι η φωτιά έχει ξεφύγει από Νταου Πεντέλης και κατέβαινε προς Μαραθώνος και το Μάτι. Κάλεσε τη σύζυγο του που ήταν στο σπίτι με το βρέφος και της είπε να φύγει. «Εφησύχασα γιατί πίστευα ότι θα πάρει το παιδί και θα ήταν όλα καλά. Μετά έμαθα ότι δεν είχε ρεύμα και δεν μπορούσε να ανοίξει την γκαραζόπορτα για αυτό υποθέτω έφυγε πεζή. Η παραλία ήταν η μοναδική έξοδος» εξήγησε.

Δυο φορές επιχείρησε να μπει με το αυτοκίνητο του στο Μάτι σε μια προσπάθεια να βρει την οικογένεια του. Την πρώτη δεν κατάφερε να πλησιάσει αρκετά, αλλά τη δεύτερη μπόρεσε να φτάσει στην παραλία, αφού είχε ενημερωθεί από άγνωστο νούμερο ότι εκεί θα έβρισκε την οικογένεια του. «Πλησίαζα πεζός στην παραλία. Άρχισα να βλέπω λιωμένα αυτοκίνητα, πεσμένες κολόνες, άρχισα να βλέπω μια άλλη εικόνα…Φτάνω παραλία, ήταν γεμάτη κόσμο σε κατάσταση σοκ, παιδιά και ηλικιωμένοι…» είπε και συνέχισε:

«Η Μαργαρίτα ήταν καθισμένη στην παραλία με τα μάτια κλειστά και βλέπω το μπέμπη στα χέρια του ενός κυρίου που προσπαθούσε να δώσει πρώτες βοήθειες. Θεώρησα άμεσο να τους βάλω στο αυτοκίνητο για να τους πάω στο ΕΚΑΒ. Στην προσπάθεια μου να βγούμε από το σημείο βλέπω ένα εθελοντικό όχημα και τους παρακάλεσα να βάλουν το παιδί μέσα να πάνε στο νοσοκομείο… Επειδή κατάλαβα ότι η Μαργαρίτα πονούσε, την άφησα να βρω το αυτοκίνητο, μέχρι να γυρίσω την είχε παραλάβει ασθενοφόρο. Ήταν η τελευταία φορά που την είδα. Πήγα στο Παίδων. Από τα πρόσωπα τους καταλάβαινα πως κάτι δεν πάει καλά. Με ενημέρωσαν ότι ο μικρός δεν τα κατάφερε. Μετά πήγα στον Ευαγγελισμό στη Μαργαρίτα. Επέστρεψα στο σπίτι πολύ αργότερα και ήταν σε ένα μεγάλο ποσοστό καμμένο. Η Μαργαρίτα νοσηλεύθηκε για άλλες 11 ημέρες, 3 Αυγούστου δεν τα κατάφερε».

Εισαγγελέας: Ενημερώσατε τον ανώτερο σας, την πρώτη φορά που εσείς ήρθατε από το Μάτι για την κατάσταση;

Μάρτυρας: Εγώ ασχολιόμουν με τη Μαργαρίτα. Μέχρι σήμερα δεν μπαίνω σε συζητήσεις πως και τι έχει γίνει…

Εισαγγελέας: Και σίγουρα πονάει όλο αυτό.. Δυστυχώς πρέπει να σας ρωτάμε γιατί όλη η Ελλάδα προσπαθεί να μάθει τι πήγε στραβά εκείνη την ημέρα..

Μάρτυρας: Θέλω να μαθευτεί η αλήθεια και λέω μόνη αυτή..

Εισαγγελέας: Μα προφανώς.. εδώ ξεκληρίστηκε η οικογένεια σας… λόγω της ιδιότητας σας ρωτάμε, τι πήγε στραβά;

Μάρτυρας: Δεν πιστεύω ότι πήγε κάτι σωστά. Όλα πήραν στραβά. Δεν πιστεύω ότι λειτούργησε κάτι. Δεν λειτούργησε τίποτα…  Εδώ καταθέτω αυτό που εγώ έχω βιώσει και ζήσει.

Η δίκη συνεχίζεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα