Θέατρο Πορεία: Από τον Στάνκογλου Φρανκεστάιν έως τη δικηγόρο Παπαληγούρα

Διαβάζεται σε 8'
FRANKENSTEIN & ELIZA
Ο Γιάννης Στάνκογλου ως FRANKENSTEIN Μαρίζα Καψαμπέλη

Τι θα δούμε τη φετινή θεατρική σεζόν στο θέατρο Πορεία αποκάλυψε ο Δημήτρης Τάρλοου σε σχετική συνέντευξη Τύπου- Αναλυτικά το πρόγραμμα του θεάτρου

Τρία νέα έργα και δύο επιτυχημένες επαναλήψεις συνθέτουν το ρεπερτόριο της νέας θεατρικής σεζόν του θεάτρου Πορεία. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Τάρλοου μάς ξενάγησε στο νέο πρόγραμμα του θεάτρου και μας εξήγησε το σκεπτικό που “κρύβεται” πίσω από αυτό. Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Τάρλοου, «πάντα ακολουθούμε τη λογική του ρεπερτορίου, θέλουμε να κρατάμε στο οπλοστάσιό μας παραστάσεις που ξεχώρισαν την προηγούμενη σεζόν και να προσθέτουμε νέες».

Ο Φράνκεστάιν και το ΑΙ στο θέατρο Πορεία

Κεντρική παράσταση της φετινής χρονιάς είναι το θεατρικό έργο «Frankenstein & Eliza» της Έρις Κύργια (από 21 Νοεμβρίου 2024). Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ελληνικό έργο εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα της Μέρι Σέλεï και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) – η ίδια τακτική θυμίζουμε είχε ακολουθηθεί και την περσινή σεζόν με το “Έγκλημα και Τιμωρία”, το πρωτότυπο έργο του Θανάση Τριαρίδη.

Η Έρι Κύργια στο έργο αυτό εξερευνά τα όρια της επιστήμης, της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ο πασίγνωστος «ανήσυχος» ήρωας της Μέρι Σέλεϊ, φτάνει μέχρι τον ψηφιακό αιώνα μας με στόχο να δημιουργήσει ένα «πλάσμα» προς όφελος της ανθρωπότητας.

“Το έργο αυτό γράφτηκε μετά από συζητήσεις με τον Δημήτρη Τάρλοου. Έχει τελείως νέα πλοκή, έχει μεταφερθεί στις αρχές του ΑΙ στην Αμερική και φέρνει στο προσκήνιο φλέγοντα σύγχρονα ζητήματα” είπε η Έρι Κύργια τονίζοντας πως είναι πολύ χαρούμενη που αυτό είναι το πρώτο της αυτοτελές έργο.

Ο Δημήτρης Τάρλοου αποκάλυψε πως “διάβασε πολλά πράγματα για το ΑΙ και πως αποκαλύφθηκε μπροστά του κόσμοι που δε γνώριζε”, ενώ ο Γιάννης Στάνκογλου που θα κρατήσει τον κεντρικό ρόλο του Φράνκεστάιν είπε πως “το έργο αυτό είναι ένα μάθημα για όλους εμάς που ασχοληθήκαμε με αυτό. Είχα διαβάσει το μυθιστόρημα της Σέλλεϊ, μου αρέσει πολύ η διασκευή της Έρις Κύργια και συνειδητοποίησα πόσα πράγματα έχουν ήδη συντελεστεί από τη δεκαετία του ‘60”.

Ο Φράνκενσταϊν και οι πειραματισμοί του αποτελούν μια πρώτης τάξεως αφορμή για να στοχαστούμε πάνω σε μια σειρά ερωτημάτων που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο: ποιος είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης; Τι σκέφτονται οι σύγχρονοι εφευρέτες για τα δημιουργήματά τους; Ποια είναι η σχέση μας με τις ψηφιακές οντότητες που ζουν ανάμεσά μας και μας γνωρίζουν καλύτερα απ’ ό,τι εμείς οι ίδιοι; Τι θα γίνει αν οι μηχανές αποκτήσουν αισθήματα και συνείδηση, όπως φοβούνται ορισμένοι; Ποιος είναι ο ρόλος των επιστημόνων, των επιχειρηματιών, των κρατικών ρυθμιστικών αρχών, του καθενός από εμάς; Αυτά και άλλα ερωτήματα, στα οποία δεν υπάρχει καμία πειστική και καθησυχαστική απάντηση…

Η σκηνογραφία της παράστασης είναι του Πάρη Μέξη και μαζί με τον Γιάννη Στάνκογλου πρωταγωνιστούν οι: Νίκος Καλαμό, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μαρία Πανουργιά, Χριστίνα Στεφανίδη και Γιώργος Συμεωνίδης.

Prima Facie -Εκ πρώτης όψεως: Το έργο-φαινόμενο που άλλαξε παγκοσμίως τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζει τη σεξουαλική κακοποίηση, ανεβαίνει και στην Ελλάδα

PRIMA FACIE
Η Λένα Παπαληγούρα- PRIMA FACIE Tasos-Vrettos-

Με βραβείο Olivier το 2022 στο West End του Λονδίνου και βραβείο Tony το 2023 στο Broadway της Νέας Υόρκης, το θεατρικό έργο της σπουδαίας νομικού Suzie Miller που έχουν ήδη παρακολουθήσει μισό εκατομμύριο θεατές σε περισσότερες από τριάντα χώρες σε όλο τον κόσμο την τελευταία πενταετία και που άλλαξε παγκοσμίως τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζει τη σεξουαλική κακοποίηση, έρχεται φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε μια ολοκαίνουργια παραγωγή στο Θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, με τη Λένα Παπαληγούρα στον συγκλονιστικό ρόλο της δικηγόρου Tessa Ensler.

Πώς αντιμετωπίζει μια γυναίκα τον πολλαπλό βιασμό όταν έρχεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη; Γύρω από αυτό το ερώτημα περιστρέφεται το έργο Prima Facie της Suzie Miller που θα παρουσιαστεί από τις 29 Οκτωβρίου 2024.

Η παραγωγός του έργου Trish Wadley ανέφερε πως είναι μεγάλη της χαρά που το έργο αυτό θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ολοκληρωμένο στην Ελλάδα. Είναι πολύ φίλη με τη συγγραφέα Suzie Miller, είναι και οι δύο από την Αυστραλία και πριν δύο χρόνια, είχαν έρθει και οι δύο στην Ελλάδα και τότε η Miller της είπε πως πρέπει το έργο να παρουσιαστεί εδώ, στην κοιτίδα του Πολιτισμού.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε και ο Γιώργος Οικονόμου που θα το σκηνοθετήσει. “Πρόκειται για έναν καταιγιστικό μονόλογο που περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του πολλαπλού βιασμού μιας γυναίκας όταν έρχεται αντιμέτωπη με την δικαιοσύνη. Στο έργο μία δικηγόρος αποφασίζει ουσιαστικά να εκθέσει τον νόμο” είπε χαρακτηριστικά.

Η Λένα Παπαληγούρα, που θα ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο είπε πως “πρόκειται για ένα αιχμηρό, πρωτότυπο έργο που αφορά τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα”.

Ο Θεός της Σφαγής

Ο θεός της σφαγής
Ο θεός της σφαγής Γιώργος Αναστασάκης

Το θέατρο Πορεία καλωσορίζει άλλη μια φορά το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και το έργο της Γιασμίνα Ρεζά «Ο Θεός της σφαγής» (από 23 έως 27 Οκτωβρίου 2024), ένα από τα κορυφαία δείγματα της σύγχρονης δραματουργίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάνος Βαβαδάκης, σκηνοθέτης της νεώτερης γενιάς με εξαιρετικά δείγματα γραφής, στη δεύτερη συνεργασία του με το κρητικό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

“Αρχικά, όταν η Έφη Θεοδώρου- καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης- μου πρότεινε τον Θεό της Σφαγής, δε μου άρεσε σαν ιδέα, γιατί πρόκειται για ένα πολυπαιγμένο έργο. Αργότερα ωστόσο το μελέτησα και με γοήτευσε, γιατί είδα πως υπάρχουν κάποια σημεία που δεν έχουν αναδειχθεί”, ανέφερε ο Μάνος Βαβαδάκης.

Στο σημείωμά του αναφέρει πως “Η Οικογένεια έχει αλλάξει. Οι νέες γενιές γονιών, πιο μορφωμένες και κοσμοπολίτικες, έχουν αγκαλιάσει έναν καλύτερο τρόπο ανατροφής των παιδιών τους. Όμως, πόσο ικανοί είμαστε να αντισταθούμε στα αρχέγονα ένστικτα, στο βίωμα της δικής μας παιδικής ζωής, στη βία που μας ασκεί η διαρκής υπεράσπιση της δημόσιας εικόνας μας; Η κοινωνία του πολιτισμού, εμποτισμένη πλέον από το πνεύμα του νεοφιλελευθερισμού, συνεχίζει την αέναη πάλη με τη χαλιναγώγηση των ταμπού. Κι ο θεός, το τοτέμ του ασυνειδήτου μας, συνεχίζει να μας κυβερνά, όσο κι αν τον αποκηρύσσουμε”.
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Ιώ Ασηθιανάκη, Φανή Γεωργακάκη ,Γιώργος Κριθάρας, Φοίβος Παπακώστας

Και δύο επαναλήψεις στο Θέατρο Πορεία

Εγκλημα και Τιμωρία
Εγκλημα και Τιμωρία Μαρίζα Καψαμπέλη

Τη φετινή σεζόν θα επαναληφθούν οι δύο επιτυχημένες παραγωγές της περσινής περιόδου. Το Έγκλημα και τιμωρία, ένα καινούριο έργο του Θανάση Τριαρίδη που δημιουργήθηκε με αφορμή το έργο του Ντοστογιέφσκι. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο παρά το γεγονός πως βασίζεται σε μία τόσο πολυδιαβασμένη ιστορία και για μία ευσύνοπτη, αρκετά πυκνογραμμένη διασκευή που μένει πιστή στους νοηματικούς άξονες του έργου, αποπνέει μία έντονα διακριτή ντοστογιεφσκική αύρα και αιτείται επίμονα και επιτακτικά μία νέα Πίστη και μία ανάσταση σε μία αγνή και αμόλυντη ζωή.

Το έργο θα παρουσιαστεί από πό 25 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου 2024 με τους Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Στέλλα Βογιατζάκη, Δημήτρη Ήμελλο, Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, Δημήτρη Μπίτο, Μαριάννα Πουρέγκα, Σοφία Σεϊρλή.

Περλιμπλίν και Μπελίσα
Περλιμπλίν και Μπελίσα Μαρίζα Καψαμπέλη

Η ερωτική ιστορία αγάπης του μεσόκοπου Περλιμπλίν και της δροσερής και πανέμορφης Μπελίσα ή αλλιώς αυτό το “ερωτικό αλληλούια” του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα συγκίνησε τον Δημήτρη Τάρλοου και επέλεξε πέρυσι να σκηνοθετήσει το έργο του σπουδαίου Ισπανού ποιητή. Το ποιητικό “Περλιμπλίν και Μπελίσα“, θα επαναληφθεί από 28 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2024 με τους Χρήστο Σαπουντζή, Δανάη Σαριδάκη, Μαριάννα Πουρέγκα /Φαίδρα Αγγελάκη (σε διπλή διανομή), Γιολάντα Μπαλαούρα, Έλενα Μελά και Περικλή Σιούντα.

 

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69,
Αθήνα 10433, Πλατεία Βικτωρίας,
210 8210991 210 8210082
[email protected] www.poreiatheatre.com

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα