Άρση του ”κόφτη” για εργαστηριακές εξετάσεις σε συγκεκριμένους ασθενείς

Διαβάζεται σε 2'
Λήψη αίματος για εξετάσεις
Λήψη αίματος για εξετάσεις iStock

Αίρονται με υπουργική απόφαση οι περιορισμοί εργαστηριακών εξετάσεων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Ποιους αφορά.

Τέλος στον «κόφτη» που έχει επιβληθεί στις εργαστηριακές εξετάσεις για όλους τους ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες, καθώς και τις εγκύους, βάζει το υπουργείο Υγείας, με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να κάνει λόγο για διόρθωση μιας μεγάλης αδικίας.

Πρόκειται για την 6η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης «Βραχυπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας «από την επόμενη εβδομάδα, αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση για διαγνωστικές εξετάσεις για όλους τους ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες, καθώς και τις εγκύους. Όταν οι άλλοι φωνάζουν, εμείς καθημερινά κάνουμε έργα για τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα με τις αιματολογικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες για άτομα με καρκίνο και άλλες ομάδες ασθενών, είχαν προκύψει από τον «κόφτη» που έθεσε για τις διαγνωστικές πράξεις σε εφαρμογή ο ΕΟΠΥΥ και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) τον Οκτώβριο του 2023.

Το μέτρο εφαρμόστηκε με στόχο τον περιορισμό της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται στις ιδιωτικές δομές υγείας και προβλέπει ότι επιτρέπεται σε ιδιωτική δομή η συνταγογράφηση και εκτέλεση της ίδιας εξέτασης σε ασθενή μια φορά ανά 20 ημέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα