Νορβηγία: Η φάλαινα – κατάσκοπος των Ρώσων σκοτώθηκε από πυροβολισμούς

Διαβάζεται σε 3'
Η διευθύντρια της OneWhale δίπλα στη νεκρή φάλαινα Hvaldimir
Η διευθύντρια της OneWhale δίπλα στη νεκρή φάλαινα Hvaldimir OneWhale.org/AP

Πολλαπλά τραύματα από σφαίρες έχει στο σώμα της η φάλαινα μπελούγκα Hvaldimir, που φέρεται να ήταν κατάσκοπος της Μόσχας. Ποινική έρευνα ζητούν ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων.

Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων κατήγγειλαν ότι η φάλαινα μπελούγκα, Hvaldimir, που έγινε διάσημη στη Νορβηγία εξαιτίας του ασυνήθιστου εξοπλισμού της, ο οποίος προκάλεσε υποψίες ότι το πλάσμα είχε εκπαιδευτεί από τη Μόσχα ως κατάσκοπος, σκοτώθηκε από πυρά.

Οι οργανώσεις Noah και One Whale δήλωσαν, σύμφωνα με τον Guardian, ότι έχουν υποβάλει καταγγελία στην αστυνομία της Νορβηγίας, ζητώντας να ανοίξει ποινική έρευνα.

Η φάλαινα, γνωστή με το παρατσούκλι “Hvaldimir”, που είναι λογοπαίγνιο με τη νορβηγική λέξη για τη φάλαινα, “hval”, και το μικρό όνομα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ανοιχτά της βόρειας περιοχής Φινμάρκ της Νορβηγίας το 2019.

Η “Hvaldimir” βρέθηκε νεκρή το Σάββατο σε έναν κόλπο στη νοτιοδυτική ακτή της Νορβηγίας. Το σώμα της μεταφέρθηκε τη Δευτέρα σε τοπικό παράρτημα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Κτηνιατρικής για νεκροψία.

Η έκθεση αναμένεται «εντός τριών εβδομάδων», δήλωσε εκπρόσωπος του ινστιτούτου.

Η Regina Crosby Haug, επικεφαλής της οργάνωσης One Whale, η οποία δήλωσε ότι είδε το σώμα της Hvaldimir τη Δευτέρα, είπε στο AFP: «Είχε πολλαπλά τραύματα από σφαίρες σε όλο το σώμα της».

Η οργάνωση One Whale ιδρύθηκε για να παρακολουθεί τη φάλαινα μπελούγκα, η οποία είχε γίνει διάσημη στη Νορβηγία.

«Τα τραύματα στη φάλαινα είναι ανησυχητικά και έχουν τέτοια φύση που δεν μπορεί να αποκλειστεί εγκληματική ενέργεια – είναι σοκαριστικό», δήλωσε η διευθύντρια της Noah, Σίρι Μάρτινσεν.

«Δεδομένης της υποψίας για εγκληματική ενέργεια, είναι κρίσιμο η αστυνομία να εμπλακεί γρήγορα», πρόσθεσε.

Μια τρίτη οργάνωση που επίσης παρακολουθούσε τις κινήσεις της φάλαινας, η Marine Mind, δήλωσε ότι βρήκε το σώμα του Hvaldimir να επιπλέει στο νερό το Σάββατο.

«Δεν υπήρχε κάτι που να αποκαλύπτει άμεσα την αιτία θανάτου», δήλωσε ο διευθυντής της, Σεμπάστιαν Στραντ, στο AFP. «Είδαμε σημάδια, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι ήταν».

Ανέφερε ότι ορισμένα από τα σημάδια πιθανόν προκλήθηκαν από θαλάσσια πτηνά, αλλά δεν υπήρχε εξήγηση για τα υπόλοιπα σε αυτό το στάδιο.

Με εκτιμώμενη ηλικία 15 έως 20 ετών, η Hvaldimir ήταν σχετικά νέα για φάλαινα μπελούγκα, η οποία μπορεί να ζήσει από 40 έως 60 χρόνια.

Όταν βρέθηκε το 2019, οι Νορβηγοί θαλάσσιοι βιολόγοι αφαίρεσαν έναν χειροποίητο ιμάντα με υποδοχή κατάλληλη για κάμερα δράσης και με τις λέξεις «Equipment St. Petersburg» γραμμένες στα αγγλικά στις πλαστικές αγκράφες.

Οι Νορβηγοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι η Hvaldimir ενδεχομένως να είχε διαφύγει από κάποιο περίβλημα και να είχε εκπαιδευτεί από το ρωσικό ναυτικό, καθώς ήταν εξοικειωμένη με τους ανθρώπους.

Η Μόσχα δεν έχει εκδώσει ποτέ επίσημη αντίδραση στις εικασίες ότι μπορεί να ήταν «Ρώσος κατάσκοπος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα