Ο απόλυτος οδηγός για το πρώτο σας ταξίδι με το τρένο του Eurostar

Διαβάζεται σε 8'
Ο απόλυτος οδηγός για το πρώτο σας ταξίδι με το τρένο του Eurostar
ISTOCK

Χρήσιμες συμβουλές για εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν τις ομορφότερες γωνιές της Ευρώπης με το θρυλικό τρένο.

Το Eurostar συνδέει το Λονδίνο με την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της Σήραγγας της Μάγχης εδώ και 30 χρόνια και αυτό το τρένο είναι το απόλυτο μέσο για ένα μαγευτικό ταξίδι στην καρδιά της Ευρώπης.

Με αφετηρία το Λονδίνο, το τρένο αυτό διασχίζει τη Μάγχη μέσα από τη διάσημη σήραγγα και σε ελάχιστες ώρες σε μεταφέρει στους ρομαντικούς δρόμους του Παρισιού ή στις γοητευτικές γωνιές των Βρυξελλών. Η άνεση και η πολυτέλεια των βαγονιών προσφέρουν μια εμπειρία που συνδυάζει την κομψότητα με την περιπέτεια, ενώ το τοπίο που ξεδιπλώνεται έξω από το παράθυρο σε καλεί να ανακαλύψεις νέα μέρη. Ένα ταξίδι με το Eurostar είναι κάτι περισσότερο από μια απλή μετακίνηση—είναι μια ευρωπαϊκή απόδραση γεμάτη στυλ και μαγεία.

Ζήστε τη μοναδική εμπειρία του ταξιδιού με τρένο και γνωρίστε την Ευρώπη με έναν διαφορετικό τρόπο. Αυτός είναι ένας οδηγός για όσους ταξιδεύουν για πρώτη φορά με το Eurostar όπως τον επιμελήθηκε ο ταξιδιωτικός οδηγός του Lonely Planet.

Ποιοι είναι οι σταθμοί εξυπηρέτησης του Eurostar;

Αγγλία: Στο Λονδίνο, είναι το St Pancras International, που βρίσκεται δίπλα στον σταθμό King’s Cross. Υπάρχει πληθώρα δημόσιων συγκοινωνιών και δεκάδες μέρη για φαγητό και ποτό πριν επιβιβαστείτε, είτε μέσα στον σταθμό είτε κοντά στο Coal Drops Yard (βόρεια του σταθμού).

Γαλλία: Στο Παρίσι, το τρένο αναχωρεί από το Gare du Nord, που βρίσκεται στο 10ο διαμέρισμα. Οι ουρές για την αγορά εισιτηρίων για τη συνέχεια του ταξιδιού με το μετρό είναι μεγάλες, αλλά μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια και στο Eurostar. Να είστε προσεκτικοί καθώς είναι επίσης στόχος για πορτοφολάδες και απατεώνες.

Ολλανδία: Όταν παίρνετε το Eurostar από το Amsterdam Centraal, θα βρείτε την πλατφόρμα αναχώρησης καλά κρυμμένη. Αν και φέτος ο σταθμός θα αναβαθμιστεί, οπότε παρακολουθήστε για νέες πληροφορίες. Προμηθευτείτε ότι χρειάζεστε πριν περάσετε από τον έλεγχο διαβατηρίων. Η περιοχή γύρω από το σταθμό είναι πολυσύχναστη, οπότε λάβετε τις συνηθισμένες προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένου του να προσέχετε τα τραμ και τους ποδηλάτες, οι οποίοι έχουν πάντα προτεραιότητα.

Βέλγιο: Στο σταθμό Brussels Midi, μπορεί να παρατηρήσετε την παρουσία αστυνομίας λόγω της αυξημένης ασφάλειας. Για το Λιλ, την Αμβέρσα και το Ρότερνταμ, οι σταθμοί όπου σταματά το Eurostar βρίσκονται στο κέντρο της πόλης με καταστήματα, καφετέριες και αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εύκολα, αλλά αυτές είναι και πόλεις που μπορείτε εύκολα να περπατήσετε.

Istock

Τι μπορώ να πάρω μαζί μου στο Eurostar;

Μπορείτε να πάρετε δύο βαλίτσες με μέγιστο μήκος 85 εκατοστά (στο μεγαλύτερο σημείο τους) και μία χειραποσκευή στο Eurostar. Δεν υπάρχει όριο βάρους, αλλά πρέπει να μπορείτε να σηκώσετε τις βαλίτσες σας για να τις βάλετε στο τρένο και πιθανώς στο ράφι πάνω από το κάθισμά σας.

Υπάρχει χώρος αποθήκευσης αποσκευών στο τέλος κάθε βαγονιού για να αποθηκεύσετε μεγαλύτερα αντικείμενα. Να θυμάστε ότι το μέγιστο αποδεκτό βάρος στις αποσκευές είναι 30 κιλά. Θα πρέπει επίσης να κάνετε κράτηση για χώρο για υπερμεγέθη αποσκευές εκ των προτέρων μέσω των Υπηρεσιών Ταξιδιού του Eurostar.

Είναι καλύτερο να έχετε τις αποσκευές σας σε οπτική επαφή ανά πάσα στιγμή.

Το καλύτερο πράγμα όταν ταξιδεύετε με ένα τρένο υψηλής ταχύτητας σε σύγκριση με το αεροπλάνο: δεν υπάρχουν περιορισμοί σε υγρά. Μπορείτε να πάρετε όλα τα προϊόντα και τα εμφιαλωμένα νερά που θέλετε (σημειώστε ότι δεν υπάρχει σημείο αναπλήρωσης νερού). Και αν είστε λάτρεις του κρασιού, μπορείτε να πάρετε ένα μπουκάλι κρασί ή σαμπάνια ή τέσσερα κουτάκια μπύρας.

Μπορώ να αγοράσω φαγητό στο Eurostar;

Υπάρχει βαγόνι-καφέ που πουλάει σνακ και ελαφριά γεύματα για ταξιδιώτες Standard κατηγορίας (οι Premium κατηγορίες λαμβάνουν γεύμα στο κάθισμά τους όπως στο αεροπλάνο). Το μενού του Eurostar αλλάζει δύο φορές το χρόνο, αλλά οι επιλογές είναι περιορισμένες, οπότε είναι συχνά καλύτερο να φέρετε το δικό σας φαγητό, ειδικά αν έχετε διατροφικούς περιορισμούς. Ιδανικά αγοράστε διάφορες προμήθειες πριν περάσετε τον έλεγχο διαβατηρίων.

Τι δεν μπορώ να πάρω μαζί μου στο Eurostar;

Υπάρχει μια λίστα με πράγματα που δεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας στο Eurostar, τα περισσότερα από τα οποία ακολουθούν την κοινή λογική: όπλα, εύφλεκτα υλικά, παράνομα ναρκωτικά. Τα ευπαθή προϊόντα όπως κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά βρίσκονται επίσης στη λίστα.

Δυστυχώς, η μεταφορά ποδηλάτου είναι πολύ πιο δύσκολη από όσο θα ήλπιζε κανείς, δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος για την ποδηλασία και τις ποδηλατικές διακοπές στην Ευρώπη. Για πλήρους μεγέθους ποδήλατα, πρέπει να προ-κλείσετε τη μεταφορά και να αποσυναρμολογήσετε το ποδήλατό σας για να το ελέγξετε ως αποσκευή. Τα αναδιπλούμενα ποδήλατα και τα παιδικά ποδήλατα μπορούν να μεταφερθούν μαζί σας, αλλά πρέπει να είναι σε προστατευτική θήκη.

ISTOCK

Χρειάζομαι βίζα εκτός από το διαβατήριό μου;

Βεβαιωθείτε ότι είστε ενημερωμένοι σχετικά με τα έγγραφα που χρειάζεστε για να ταξιδέψετε στην Ευρώπη, κάτι που διαφέρει ανάλογα με την εθνικότητα. Οι πολίτες των χωρών της ζώνης Σένγκεν μπορούν να εισέλθουν στη Γαλλία μόνο με διαβατήριο ή εθνική ταυτότητα. Σημειώστε επίσης ότι από το 2025, όλοι οι πολίτες εκτός ΕΕ θα χρειάζονται ETIAS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδιού) – ένα καθεστώς απαλλαγής από βίζα με κόστος €7, παρόμοιο με το ESTA των ΗΠΑ – για να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Ποιες είναι οι επιλογές τιμολόγησης και οι διαθέσιμες κατηγορίες στο Eurostar;

Το Eurostar αλλάζει τις ταξιδιωτικές του κατηγορίες από τις 4 Νοεμβρίου 2024. Οι προηγούμενες Standard, Standard Premier και Business Premier θα γίνουν Eurostar Standard, Eurostar Plus και Eurostar Premier αντίστοιχα. Δείτε τις ενημερωμένες συνθήκες ταξιδιού για κάθε κατηγορία στον επίσημο ιστότοπο του Eurostar.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε το φθηνότερο εισιτήριο είναι να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων. Οι τιμές του Eurostar ξεκινούν από €44 για Standard, €80 για Plus και €285 για Premier. Κάθε κατηγορία ταξιδιού έχει διαφορετικούς βαθμούς ευελιξίας και δυνατότητα επιστροφής χρημάτων, οπότε επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα. Ο πιο οικονομικός τρόπος είναι να κάνετε κράτηση online, καθώς τα εισιτήρια που αγοράζονται στον σταθμό επιβαρύνονται με επιπλέον χρέωση €14.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Eurostar και Eurotunnel;

Η Σήραγγα της Μάγχης (γνωστή και ως η μεγαλύτερη υποθαλάσσια σήραγγα στον κόσμο) είναι ένα επίτευγμα μηχανικής μήκους 50,45 χλμ που συνδέει το Ηνωμένο Βασίλειο με την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αν και τόσο το Eurostar όσο και το Eurotunnel διασχίζουν τη σήραγγα, πρόκειται για δύο διαφορετικές εταιρείες. Το Eurostar είναι ένα επιβατικό τρένο υψηλής ταχύτητας που συνδέει το Λονδίνο με το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ και άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Αναχωρεί από το St Pancras International και πηγαίνει στο Παρίσι Gare du Nord, στο Brussels Midi και στο Amsterdam Centraal.

Η Eurotunnel είναι μια εταιρεία που λειτουργεί το Le Shuttle, μια υπηρεσία τρένου για φορτία και διάφορους τύπους οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, ποδηλάτων και φορτηγών). Συνδέει το Φόλκστοουν με το Καλαί. Αν και δεν επιτρέπονται επιβάτες με τα πόδια στο Le Shuttle, μπορείτε να ταξιδέψετε με ποδήλατο. Επίσης, τα κατοικίδια επιτρέπονται (το Eurostar δεν επιτρέπει καθόλου κατοικίδια εν πλω). Τόσο το Eurostar όσο και το Eurotunnel διασχίζουν τη Σήραγγα της Μάγχης σε 35 λεπτά.

Υπάρχουν τρένα νυχτερινής διαδρομής από το Λονδίνο;

Το 2024 υπήρξε αύξηση στις υπηρεσίες νυχτερινών τρένων στην Ευρώπη, με νέες νυχτερινές διαδρομές από το Παρίσι στο Βερολίνο και από τη Βιέννη στο Αμβούργο με το Nightjet της ÖBB. Υπάρχει επίσης ένα νυχτερινό τρένο European Sleeper που συνδέει το Λονδίνο με την Πράγα μέσω του Eurostar. Είναι ένας καλός τρόπος για να ταξιδέψετε άνετα και με θέα.

Πόσο κοστίζει το Eurostar από το Λονδίνο στο Παρίσι;

Οι τιμές για ένα εισιτήριο Standard κατηγορίας από το Λονδίνο στο Παρίσι ξεκινούν από €44. Όσο νωρίτερα κάνετε κράτηση, τόσο φθηνότερη είναι η τιμή (το Eurostar ξεκινά την πώληση έως και 120 ημέρες νωρίτερα). Τα εισιτήρια γίνονται πιο ακριβά σε δημοφιλείς ημέρες όπως τα Σαββατοκύριακα, οι αργίες και τα μεγάλα γεγονότα. Οι Τρίτες και οι Τετάρτες είναι συνήθως οι φθηνότερες μέρες για να ταξιδέψετε. Ο ιστότοπος του Eurostar διαθέτει μια χρήσιμη σελίδα εύρεσης χαμηλότερων ναύλων που κάνει την αναζήτηση για φθηνά εισιτήρια πολύ πιο εύκολη.

Ποιους προορισμούς μπορώ να επισκεφθώ με το Eurostar;

Το Eurostar λειτουργεί απευθείας τρένα μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, Βρυξελλών, Άμστερνταμ, Λιλ και Ρότερνταμ. Οι συνδέσεις Eurostar καλύπτουν πολλούς προορισμούς στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.

Πόσο διαρκεί το ταξίδι μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού/Βρυξελλών με το Eurostar;

Το ταξίδι από το Λονδίνο στο Παρίσι/Βρυξέλλες με το Eurostar διαρκεί 1 ώρα και 53 λεπτά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα