ΣΥΡΙΖΑ: Η σκληρή μάχη των συσχετισμών – Ποιος ελέγχει την Κ.Ε.

Διαβάζεται σε 3'
ΣΥΡΙΖΑ: Η σκληρή μάχη των συσχετισμών – Ποιος ελέγχει την Κ.Ε.
Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ EUROKINISSI

Το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής είναι η πολύφερνη νύφη για τις δύο αντιμαχόμενες ομάδες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έχουμε τονίσει και άλλες φορές, η μάχη του Σαββατοκύριακου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τον χαρακτήρα do or die. Θα παραχθούν εξελίξεις σε κάθε περίπτωση.

Προφανώς τα δύο κύρια “στρατόπεδα”, οι προεδρικοί και οι 87, έχουν στο μυαλό τους και τους αριθμητικούς συσχετισμούς αφού σε μία πιθανή πρόταση μομφής κατά του προέδρου, όλα θα κριθούν στη σχετική ψηφοφορία της Κυριακής.

Αυτομάτως τίθεται το ερώτημα: Ποιος ελέγχει την Κεντρική Επιτροπή; Η απάντηση κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Οι προεδρικοί είναι πεπεισμένοι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει τα περισσότερα μέλη με το μέρος του και ότι σε μία πιθανή ψηφοφορία θα επικρατήσει εύκολα ή δύσκολα.

Η άλλη πλευρά, όμως, διαθέτει επίσης λόγους να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη. Τα χαρτιά, όπως είναι εύλογο, δεν ανοίγουν αλλά οι σκέψεις που υπάρχουν στο στρατόπεδο των 87 έχουν να κάνουν με το “όλα ή τίποτα”. Δεν επιθυμούν απλά να καταθέσουν πρόταση μομφής αλλά να δεσμεύσουν το σώμα (άρα και τον πρόεδρο) ότι θα στηθούν κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι σε περίπτωση που η πρόταση μομφής κατά του προέδρου περάσει από την Κεντρική Επιτροπή, το κόμμα οδηγείται σε έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει τελεσίδικα γι’ αυτήν. Ο Κασσελάκης, μέχρι αυτή τη διαδικασία, θα παραμείνει πρόεδρος και θα επιχειρήσει να πείσει τους συνέδρους να τον στηρίξουν.

Η προσφυγή στις κάλπες απαιτεί σχετική απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή, γι’ αυτό εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής θα υπάρχει από τους συντάκτες της πρόβλεψη για νέα εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου.

Ο παράγοντας Πολάκης

Το τι θα πράξει ο Παύλος Πολάκης προς το παρόν παραμένει ζητούμενο. Την Τετάρτη κομματικές πηγές έλεγαν ότι τελικά δεν θα επιλέξει τον δρόμο της ρήξης με το κασσελακικό στρατόπεδο αλλά αυτόν της σκληρής κριτικής και μόνο. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που εξακολουθούν να ισχυρίζονται και να πιστεύουν ότι ο Χανιώτης πολιτικός θα προσπαθήσει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Κασσελάκη παρά το γεγονός ότι στήριξε όσο λίγοι την υποψήφιότητά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας δεν επιτρέπει προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση το παρασκήνιο τις δύο επόμενες θα φουντώσει με στόχο να κατακτηθεί, τουλάχιστον ως αίσθηση, η αποδοχή της πλειοψηφίας των μελών πριν η ΚΕ ανοίξει τις εργασίες της το Σάββατο το πρωί.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη θα τελειώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το θέμα του Χρήστου Σπίρτζη. Η επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να συνεδριάσει εκ νέου με πιθανότερο ενδεχόμενο την εισήγηση είτε για αναστολή της κομματικής ιδιότητας είτε για διαγραφή. Επειδή, όμως, την τελική απόφαση θα την πάρει η Κεντρική Επιτροπή, δεν αποκλείεται να συμβεί και το οξύμωρο: Ο υπό διαγραφή πρώην Υπουργός να δώσει κανονικά το παρόν στις εργασίες του οργάνου το Σαββατοκύριακο. Το σενάριο αυτό πάντως δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα