Μακελειό σε σχολείο στις ΗΠΑ: Ως ενήλικος θα δικαστεί ο 14χρονος δράστης

Διαβάζεται σε 4'
Μαζικοί πυροβολισμοί σε σχολείο της Τζόρτζια
Μαζικοί πυροβολισμοί σε σχολείο της Τζόρτζια 2024 Mike Stewart/AP Photo

Κύμα οργής για το νέο περιστατικό μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ, το πιο θανατηφόρο στην ιστορία της Τζόρτζια, από το οποίο έπεσαν νεκροί δύο μαθητές και δύο καθηγητές Λυκείου.

Ένας 14χρονος μαθητής είναι ο δράστης των μαζικών πυροβολισμών που σημειώθηκαν χθες σε Λύκειο στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, όπου δύο μαθητές και δύο καθηγητές έπεσαν νεκροί προτού ο ίδιος παραδοθεί στους αστυνομικούς του σχολείου, σύμφωνα με τις αρχές.

Μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Apalachee High ο τρόμος κάλυψε το Winder της Τζόρτζια, μια πόλη περίπου 18.000 κατοίκων στα προάστια της Ατλάντα, με τους μαθητές να περιγράφουν πως αρχικά νόμιζαν πως επρόκειτο για άσκηση, όμως γρήγορα αποδείχθηκε πως ό,τι ζούσαν ήταν αυτό που περιέγραψε και ο τοπικός σερίφης: “Καθαρό κακό“.

Οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 14χρονου, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο πριν από περισσότερο από ένα χρόνο σε σχέση με απειλές για πυροβολισμούς σε σχολείο που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ανέφερε το FBI. Ο ίδιος και ο πατέρας του ανακρίθηκαν από τοπικούς αξιωματούχους – ο ίδιος αρνήθηκε τις απειλές, αλλά οι αρχές ειδοποίησαν τα τοπικά σχολεία.

Πρόκειται για τον Colt Gray, ο οποίος, θα αντιμετωπίσει δίωξη για φόνο και θα δικαστεί ως ενήλικος. Όπως δήλωσε ο Chris Hosey, διευθυντής του Γραφείου Ερευνών της Τζόρτζια ο δράστης χρησιμοποίησε για την επίθεση τουφέκι εφόδου “τύπου AR”, με τις αρχές να ερευνούν πώς ο 14χρονος απέκτησε πρόσβαση στο όπλο.

Μαζικοί πυροβολισμοί σε σχολείο της Τζόρτζια
Μαζικοί πυροβολισμοί σε σχολείο της Τζόρτζια 2024 Mike Stewart/AP Photo

Ταυτοποιήθηκαν τα θύματα των πυροβολισμών

Οι αρχές της Τζόρτζια αναγνώρισαν το βράδυ της Τετάρτης τους καθηγητές και τους μαθητές του Apalachee High School που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαζικών πυροβολισμών.

Το Γραφείο Ερευνών της Τζόρτζια αναγνώρισε ως θύματα τους 14χρονους μαθητές Mason Schermerhorn και Christian Angulo και τους Christina Irimie και Richard Aspinwall, οι οποίοι ήταν και οι δύο καθηγητές μαθηματικών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σχολείου.

Οι φίλοι της οικογένειάς του περιέγραψαν τον Mason Schermerhorn ως έναν ανέμελο έφηβο που του άρεσε να περνάει χρόνο με την οικογένειά του, να διαβάζει, να λέει αστεία, να παίζει βιντεοπαιχνίδια και να επισκέπτεται το Walt Disney World. Είχε ξεκινήσει πρόσφατα στο σχολείο.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης άλλοι οκτώ μαθητές και ένας καθηγητής, οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Οι πυροβολισμοί ήταν το πιο θανατηφόρο επεισόδιο σχολικής βίας στην ιστορία της Τζόρτζια και προκάλεσε κύματα οργής με τον πρόεδρο Μπάιντεν να εκφράζει τον θρήνο του για την επίθεση λέγοντας πως πρόκειται για “άλλη μια φρικτή υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η ένοπλη βία συνεχίζει να διαλύει τις κοινότητές μας”.

Το σχολείο όπου σημειώθηκαν πυροβολισμοί
Το σχολείο όπου σημειώθηκαν πυροβολισμοί 2024 Jeff Amy/AP Photo

“Ακουγόταν πυροβολισμοί και κραυγές”

Το ABC News μετέδωσε τη μαρτυρία ενός μαθητή, του Σέρτζιο Καλντέρα, ο οποίος βρισκόταν στο εργαστήριο της χημείας όταν άκουσε τους πυροβολισμούς. Ο 17χρονος είπε ότι η καθηγήτρια άνοιξε την πόρτα και ένας άλλος καθηγητής έτρεξε να της πει να την κλείσει επειδή «υπάρχει ένας ένοπλος».

Ενώ μαθητές και καθηγητές κρύβονταν στην αίθουσα, κάποιος χτύπησε δυνατά την πόρτα και φώναξε πολλές φορές να την ανοίξουν. Όταν σταμάτησαν τα χτυπήματα ο Καλντέρα άκουσε κι άλλους πυροβολισμούς και κραυγές. Αργότερα οι μαθητές εκκένωσαν την τάξη και κατέφυγαν στο γήπεδο ποδοσφαίρου του σχολείου.

Η σφαγή στο Apalachee High έρχεται να προστεθεί στην ατελείωτη σειρά παρόμοιων τραγωδιών που καταγράφονται για δεκαετίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, φαινόμενο που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος του πλανήτη.

Τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ έχουν σημειωθεί εκατοντάδες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα μέσα σε σχολεία και πανεπιστήμια – η χειρότερη όλων ήταν στην Πολυτεχνική Σχολή της Βιρτζίνια το 2007, όπου σκοτώθηκαν 30 άτομα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα