Σφήνα στο “φλερτ” Τουρκίας με Αίγυπτο θέλει η Αθήνα

Διαβάζεται σε 3'
Σφήνα στο “φλερτ” Τουρκίας με Αίγυπτο θέλει η Αθήνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι INTIME

Μετά την επίσκεψη Σίσι στην Άγκυρα, πληροφορίες αναφέρουν πως προγραμματίζεται τριμερής Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, όπου ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με Ερντογάν.

 

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, στην Άγκυρα και η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμανε συναγερμό στην Αθήνα. Και αυτό καθώς η Τουρκία προσπαθεί διακαώς να πείσει την Αίγυπτο να οριοθετήσουν οι δυο τους ΑΟΖ σε βάρος της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Καστελλόριζου.

Από την πλευρά της η Αθήνα επιχειρεί να μπει σφήνα στο φλερτ Τουρκίας– Αιγύπτου και να διατηρήσει τη συμμαχία με το Κάιρο, η οποία έχει οδηγήσει στη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς και σε συνεργασία για το μεταναστευτικό και το ενεργειακό. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, τριμερής Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η τριμερής κανονικά πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διάστηματα στις πρωτεύουσες των τριών χωρών, όμως αφού και οι τρεις ηγέτες θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη θα συναντηθούν εκεί. Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένο νέο ραντεβού με τον κ. Ερντογάν, στο οποίο υποτίθεται ότι θα δρομολογηθεί και ο πολιτικός διάλογος.

Οι στόχοι της Τουρκίας

Η Τουρκία όμως έχει ξεκινήσει νέα τσαλίμια, επιχειρώντας να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου αναθεωρητικές απαιτήσεις της. Το παρολίγον επεισόδιο στην Κω και οι ρητορικές προκλήσεις στην Κύπρο στην επέτειο της εισβολής έδειξαν ότι “ήρεμα νερά, γιόκ”.

Αυτό που ανησυχεί την ελληνική πλευρά με την επαναπροσέγγιση Τουρκίας- Αιγύπτου δεν είναι το ενδεχόμενο να ακυρώσει το Κάιρο τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα ή να αποδεχθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο. Ο κίνδυνος είναι να πείσει η Τουρκία την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Εκεί δηλαδή που σταμάτησε η συμφωνία Ελλάδας- Αίγυπτου το 2020.

Η περιοχή αυτή ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Τουρκία. Διότι αφορά και τα κυριαρχικά δικαιώματα του Καστελλόριζου. Και το Καστελλόριζο είναι που χαλάει τα τουρκικά σχέδια για “έξοδο” στην ανατολική Μεσόγειο και τους χάρτες της “γαλάζιας πατρίδας”.

Η Τουρκία προσπαθεί να βρει γέφυρες με την Αίγυπτο και για τη Λιβύη, ώστε να προσεγγίσει και τη διοίκηση Χαφτάρ, αφού στη χώρα της βόρειας Αφρικής παίζονται ενεργειακά συμφέροντα.

Ερντογάν – Σίσι συζήτησαν μάλιστα και την αμυντική σύνεργασία. Η Τουρκία θέλει συγκεκριμένα να προμηθεύσει την Αίγυπτο με drones. Σημειωτέον δε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, βρίσκεται από σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, με στόχο τη στρατιωτική συνεργασία και με τα Σκόπια. Η Άγκυρα προσπαθεί εκεί να βρει νέο παράθυρο μετά την εκλογή του VMRO που πάγωσε τις σχέσεις με τη χώρα μας και με δεδομένο ότι τα μνημόνια που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών – και προβλέπουν μεταξύ άλλων τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από την Ελλάδα- δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα