Γαλλία: Η Gisele Pelicot καταθέτει για τον σύζυγο και τον “στρατό των βιαστών” της

Διαβάζεται σε 4'
H Gisele Pelicot
H Gisele Pelicot AP @Lewis Joly

Σήμερα θα καθίσει στο εδώλιο της δίκης που γίνεται στη Γαλλία και μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο, η γυναίκα που κακοποιείτο σεξουαλικά από άνδρες που στρατολογούσε ο σύζυγος της, αφότου τη νάρκωνε.

Η Πέμπτη είναι η ημέρα που θα καθίσει στο εδώλιο η Gisele Pelicot, για να μιλήσει για πρώτη φορά για όσα τραγικά πέρασε από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2020, όταν συνελήφθη ο Dominique Pelicot.

Ο λόγος της σύλληψης ήταν τα βίντεο που ‘τραβούσε’ στο σούπερ μάρκετ, βάζοντας το κινητό του κάτω από τις φούστες γυναικών. Στον έλεγχο που έγινε στον θύτη η υπόθεση ηδονοβλεψίας έγινε η αποκάλυψη τραγωδίας που ζούσε η 72χρονη, μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά στα χέρια αγνώστων που στρατολογούσε ο σύζυγος της για να τη βιάσουν, αφότου τη νάρκωνε.

Ερήσθω εν παρόδω, οι δικηγόροι του 71χρονου ζήτησαν να γίνει η εκδίκαση κεκλεισμένων των θυρών. Οι δικαστές έκαναν τελικά, αποδεκτό το αίτημα της γυναίκας που πέρασε τα πάνδεινα, να είναι ανοιχτές οι πόρτες της αίθουσας έως το τέλος, καθώς όπως είπε κουράστηκε να ντρέπεται εκείνη, ενώ ήταν το θύμα.

Την Τετάρτη, τρίτη ημέρα της δίκης που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη, κατέθεσε ο επικεφαλής της έρευνας Jérémie Bosse Platière. Πρώτα διευκρίνισε ότι μετά τη σύλληψη του Pelicot, βρέθηκε πάνω του μια κάρτα SD «με φωτογραφία γυμνής γυναίκας που φαινόταν αναίσθητη και είχε μια καλτσοδέτα τυλιγμένη στο λαιμό της».

Άλλοι φάκελοι στην κάρτα είχαν τίτλους όπως «Ο βιαστής της», «Κακοποίηση» και «Η πόρνη μου».

Εξήγησε πώς η αστυνομία ‘έδεσε’ τον Pelicot για τα αίσχη του, από τις τηλεφωνικές επαφές του και τις συνομιλίες στο διαδίκτυο, στο forum που στρατολογούσε τους βιαστές της συζύγου του.

Με τη βοήθεια λογισμικού αναγνώρισης προσώπου, οι αρχές ταυτοποίησαν και 50 από τους 72 υπόπτους, οι οποίοι επίσης δικάζονται για 92 βιασμούς -εκ των 200 που έχουν διαπιστωθεί, συμπεριλαμβανομένων πολλών και από τον επί δεκαετίες σύντροφο της.

Υπάρχει και 51ος που έχει αναγνωριστεί, αλλά διαφεύγει της σύλληψης.

H Gisele Pelicot YouTube

Όπως γράφει η Le Figaro συνήγοροι των κατηγορουμένων προσπάθησαν να πείσουν ότι οι πελάτες τους «ξεγελάστηκαν» από τον βασικό κατηγορούμενο -τον σύζυγο-, τον οποίον χαρακτήρισαν «μαέστρο» των βιασμών. Πρόσθεσαν ότι τους παρουσίαζε την όλη συνθήκη ως «ελεύθερο παιχνίδι», κατά το οποίο «η σύζυγος προσποιούνταν ότι κοιμόταν».

Ο επικεφαλής της έρευνας κατέρριψε το μύθο, θυμίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι η απόκτηση συναίνεσης: σε ποιο σημείο η κυρία Π. έδειξε την έγκρισή της για την πράξη; Σε κανένα σημείο».

«Δεν θυμάμαι έστω μια λέξη της. Κάποιες φορές ακούγονται μουγκρητά και ροχαλητό, αλλά όχι κατανοητές λέξεις».

Μετά εμφάνισε τους διαλόγους του Dominique Pelicot με τους υποψήφιους βιαστές της συζύγου του στο forum που είχε δημιουργήσει με τίτλο «Εν αγνοία της» -όπου πολλάκις αναφέρεται ο όρος ‘βιασμός-, ντοκουμέντα από συζητήσεις στο Skype και φυσικά, τους όρους που έθετε.

Συνήγορος ρώτησε «πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι αναίσθητη;», με τον επίτροπο της αστυνομίας να λέει «είτε είναι πολύ καλή ηθοποιός, είτε ήταν πραγματικά αναίσθητη. Επίσης, οι άνδρες σε καμία στιγμή δεν είχαν προηγούμενη επαφή μαζί της».

Ο Platière κατέθεσε και ότι ο κύριος θύτης δεν φάνηκε ποτέ να έχει συνειδητοποιήσει το έγκλημα του, όπως και δεν έχει κάνει την παραμικρή σχετική κίνηση.

Αποκάλυψε και μήνυμα που είχε στείλει ο Pelicot σε ομοφυλόφιλο άνδρα. Δεσμεύθηκε να κάνουν σεξ, αφότου θα βίαζε τη σύζυγο του. «Ο κατηγορούμενος είχε γράψει ‘ψάχνω για έναν διεστραμμένο συνεργό για να κακομεταχειριστεί τη γυναίκα μου που κοιμάται, με τη σειρά στη θέση μου. Παίρνει μόνη της υπνωτικά χάπια κάθε μέρα κι εγώ το εκμεταλλεύομαι. Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να σε δει’».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα