Το “στίγμα” της 88ης ΔΕΘ – Το “αποτύπωμα” στη Θεσσαλονίκη

Διαβάζεται σε 5'
Το “στίγμα” της 88ης ΔΕΘ – Το “αποτύπωμα” στη Θεσσαλονίκη
iStock

Μια γιορτή που δίνει φως κοσμοπολιτισμού στη “Νύφη του Θερμαϊκού” είναι η ΔΕΘ, που και φέτος η έκθεση που για 88η όγδοη φορά σηματοδοτεί το “συναπάντημα” στα 17 περίπτερα και στα 32.000 τ.μ. εσωτερικού χώρου, 1300 έμμεσων και άμεσων εκθετών.

Φέτος δε, με 25 διεθνείς και κρατικές συμμετοχές και με Τιμώμενη Χώρα τη Γερμανία, αλλά και μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις φιλοδοξεί να “κλειδώσει” μια λαμπερή διοργάνωση για τη Θεσσαλονίκη, με ισχυρή οικονομική υπεραξία.

Όπως, δε τόνισε, πριν λίγες μέρες, κατά τη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της 88ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, σύμφωνα με εκτιμήσεις το οικονομικό αποτύπωμα της 88ης ΔΕΘ θα είναι στα 50 εκατ. ευρώ.

Θα είναι μια έκθεση όπως παλιά, με τη συμμετοχή 25 χωρών από 18 που ήταν πέρυσι, με 120 εκδηλώσεις, Β2Β καθημερινές συναντήσεις με 1.000 ραντεβού και τη συμμετοχή 400 επιχειρήσεων που είναι ήδη εγγεγραμμένες» επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης.

Διεθνής χαρακτήρας

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η διοίκησή της, ενισχυμένο διεθνή χαρακτήρα ενσωματώνει η 88η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα φέτος τη Γερμανία. Οι ξένες συμμετοχές προέρχονται από 25 χώρες έναντι 18 στην περσινή ΔΕΘ, αποτυπώνοντας, όπως αναφέρεται, την άνοδο στην εξωστρέφεια της διοργάνωσης.

Οι χώρες είναι οι μεταξύ άλλων, η Γερμανία, η Αρμενία, το Λουξεμβούργο, η Ινδία, Ινδονησία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ουρουγουάη, η Ιταλία, Μολδαβία, η Κύπρος, κτλ.

Μάλιστα, μεταξύ των φετινών συμμετοχών περιλαμβάνονται χώρες που έρχονται για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, οι οποίες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ, η Ιαπωνία, οι Χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, το Εκουαδόρ και το Κόσοβο.

H Γερμανία

Η, δε, Γερμανία, ως Τιμώμενη Χώρα, “σφραγίζει” την παρουσία της με 135 κορυφαίες εταιρείες και φορείς από όλο το φάσμα της οικονομίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

«Παιδευτήκαμε να έχουμε ως Τιμώμενη Χώρα τη Γερμανία, ωστόσο η Γερμανία είναι έτοιμη εδώ και χρόνια για τη συμμετοχή της» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας επισημαίνοντας κατά τη συνέντευξη τύπου πριν λίγες μέρες ότι ο μεγάλος πόλος έλξης της 88ης ΔΕΘ θα είναι το περίπτερο της.

Επίσης, όπως δήλωσε στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Αντρέας Κιντλ «η ΔΕΘ προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για σχέσεις πολιτισμού, οικονομίας, επιχειρηματικότητας».

Ο ίδιος στάθηκε στο διπλασιασμό της γερμανικής συμμετοχής στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, με μια αποστολή 400 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο Αντικαγκελάριος της Γερμανικής Κυβέρνησης Dr. Robert Habeck και ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας Cem Ozdemir.

Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις στο Γερμανικό περίπτερο προέρχονται από τους σημαντικότερους κλάδους της χώρας, όπως βιομηχανία, μεταποίηση, υψηλή τεχνολογία, ενέργεια, μεταφορές-logistics, χρηματοπιστωτικός τομέας, φαρμακοβιομηχανία, αγροτική τεχνολογία και τεχνολογία τροφίμων.

Μάλιστα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συμμετοχές Τιμώμενης Χώρας στην ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ακαδημιαϊκός χώρος

Επίσης στη φετινή διοργάνωση η ΑKADEMIA διευρύνεται θεματικά συνδυάζοντας και τους τομείς Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας αλλά και της αγοράς εργασίας. Συμμετέχουν και παρουσιάζονται νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), εκπαιδευτικά ιδρύματα φορείς & δράσεις, ερευνητικά κέντρα εκπαιδευτικά προγράμματα (εγχώρια και διεθνή), σύγχρονες τεχνολογίες. Ακόμη στο πλαίσιο της ΔΕΘ προγραμματίζεται μεγάλη εκδήλωση από το CERN για τη συμπλήρωση 70 χρόνων του.

Πιο συγκεκριμένα, στη φετινή ΔΕΘ το αφιέρωμα της Akademia διευρύνθηκε σημαντικά, συνδυάζοντας τους τομείς έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και τις προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης για τους νέους.

Ειδικότερα συμμετέχουν 18 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και 7 φοιτητικές αγωνιστικές ομάδες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Στο πλαίσιο της Akademia θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του περιπτέρου 17 από τα εξής πανεπιστήμια: Αριστοτέλειο Παν., Παν. Πειραιά, Ιόνιο Παν., Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Παν. Κύπρου και Παν. Λευκωσίας.

Όσοι και όσες, δε, επισκεφτούν, όπως αναφέρεται, την Akademia μπορούν να ανακαλύψουν νέες προτάσεις σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, υποτροφίες, καθώς και τις πιο προηγμένες καινοτομίες από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Εντυπωσιακή θεματική έκθεση από το CERN

Στο αφιέρωμα της Akademia συμμετέχει φέτος και το CERN, το οποίο θα παρουσιάσει μία μοναδική θεματική έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του, όπου θα προβάλλει τα απίστευτα επιτεύγματα και τη συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής στους τομείς της σωματιδιακής φυσικής και της επιστημονικής ανακάλυψης.

H Διαδραστική Σήραγγα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, η συνταγή για την «τούρτα του σύμπαντος», η Big Bang εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR) κα, θα «μαγνητίσουν» τους επισκέπτες του περιπτέρου του CERN.

Info:

Ειδικό αφιέρωμα για τη ΔΕΘ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα