Cycladic Kids Festival: Το παιδικό Φεστιβάλ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι και φέτος γεγονός

Διαβάζεται σε 7'
Cycladic Kids Festival: Το παιδικό Φεστιβάλ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι και φέτος γεγονός

Cycladic Kids Festival: 21-22 Σεπτεμβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών και στο Λύκειο του Αριστοτέλη για παιδιά και εφήβους 2 έως 18 ετών

Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει το δεύτερο Cycladic Kids Festival στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών, εντάσσοντας για πρώτη φορά δράσεις για παιδιά στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη. Παιδιά και έφηβοι 2 έως 18 ετών καλούνται να συμμετέχουν και φέτος με ελεύθερη είσοδο, στο πιο δημιουργικό σαββατοκύριακο στο κέντρο της Αθήνας!

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), την Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. To Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι Μέγας Δωρητής, η Eurolife FFH Στρατηγικός Συνεργάτης και η Coral Mεγάλος Χορηγός.

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δημιουργεί ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ τεχνών, εκτός των χώρων του, προσβάσιμο σε όλα τα παιδιά.

Το Σάββατο 21/09, 11:00 – 21:00 και την Κυριακή 22/09, 11:00 – 18:00 το Ωδείο Αθηνών, ως κεντρικός χώρος του φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφο, κουκλοθέατρο, αφηγήσεις και εικαστικά εργαστήρια για όλη την οικογένεια από το Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τις Σχολές Χορού και Δραματικής του Ωδείου Αθηνών, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Εθνικό Θέατρο, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Αθήνα, το Παιδικό Μουσείο, το Flux School Next, το Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής, την El Sistema Greece, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Κούκλο-θεατρική ομάδα ΑΦΟΥ, την Cinemathesis, τον ΚΑΡΠΟΣ, την Κόκκινη Αλεπού και άλλες καλλιτεχνικές ομάδες.

Παράλληλα, στο Ωδείο Αθηνών θα φιλοξενηθεί η έκθεση με τα έργα και τους νικητές του φετινού, 11ου Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «Σημερινές Ιστορίες Αγγείων» που συγκέντρωσε 12.000 συμμετοχές!

Ειδικότερα, στο φεστιβάλ φέτος:

-θα ευχαριστηθούμε μουσική και θέατρο..

Η El Sistema Greece Youth Choir και η Νάντια Κοντογεώργη παρουσιάζουν για πρώτη φορά μια μοναδική μουσική εμπειρία, παρακινώντας το κοινό να ανακαλύψει και να εκφράσει τα συναισθήματά του μέσα από τον ήχο και τη φωνή. Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει δύο απολαυστικά musical από εφήβους του Μικρού Εθνικού με τίτλο «Σταθμός» και “Badluckenville”. Η κούκλο-θεατρική ομάδα ΑΦΟΥ προσφέρει γέλιο με τη διαδραστική θεατρική περιπέτεια «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Ίριδας Σαμαρτζή ενώ ο Archeostoryteller Θόδωρος Παπακώστας αναρωτιέται αν «Χωράει όλη η αρχαιότητα σε 1 ώρα;», προσφέροντας μια διασκεδαστική, εκπαιδευτική αναδρομή στην αρχαία ιστορία.

-θα δούμε πολύ κινηματογράφο…

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας μας ταξιδεύει μέσα από τις ταινίες του, προσφέροντας μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους ενώ η Cinemathesis εισάγει τα παιδιά σε μια μοναδική κινητή έκθεση προ-κινηματογραφικών οπτικών παιχνιδιών, προσφέροντας βιωματικές δράσεις και κατασκευές.

-θα χορέψουμε πολύ!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα προσφέρει ένα εργαστήρι όπου παιδιά και γονείς θα συμμετέχουν σε σωματικά, κινητικά παιχνίδια! Οι χορευτές του Flux School Next θα εμπνεύσουν τα παιδιά να εξερευνήσουν το σώμα και την κίνηση μέσα από παιχνίδια με τη βαρύτητα και την ενέργεια, επηρεάζοντας τον τρόπο σκέψης τους. Παράλληλα, η Σχολή Χορού του Ωδείου Αθηνών θα ζωντανέψει αετώματα που χορεύουν στο περιστύλιο του Ωδείου.

-θα δημιουργήσουμε με όλα τα μέσα και αξιοποιώντας κάθε τεχνική!

Το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας «Καρπός» θα μας μυήσει στις τεχνικές της φωτογραφίας, χρησιμοποιώντας green screen για να δημιουργήσουμε πρωτότυπους ρόλους και εικόνες εμπνευσμένες από την Αμερικανίδα φωτογράφο Cindy Sherman.Το Κέντρο Νεώτερης Κεραμικής Τέχνης θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να γίνουν μικροί έμποροι, δημιουργώντας το φανταστικό τους μαγαζί με χρώμα και πηλό, ενώ παράλληλα θα παρακολουθήσουν επίδειξη κατασκευής αγγείων στον τροχό και θα γνωρίσουν την τέχνη της κεραμικής.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα καλέσει τα παιδιά να ζωγραφίσουν τα παιχνίδια που παίζουν και να τα τοποθετήσουν στην «πόλη των δικαιωμάτων».

Τέλος, η ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα προσκαλέσει τα παιδιά να συμμετάσχουν σε εργαστήρια ύφανσης, κατασκευής κούκλας, χαρακτικής και ζωγραφικής, μεταξύ πολλών άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων!

– θα διαβάσουμε βιβλία, θα συμμετέχουμε σε αναγνώσεις!

Πάνω από τριάντα εκδοτικοί οίκοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κόκκινης Αλεπούς (ηλεκτρονικό περιοδικό για το παιδικό βιβλίο) και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για να δημιουργηθεί η παιδική βιβλιοθήκη του Cycladic Kids Festival όπου παιδιά και συνοδοί θα μπορούν να επιλέξουν βιβλία για ελεύθερη ανάγνωση.

Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται οργανωμένες, μεγαλόφωνες αναγνώσεις από άτομα διαφόρων ηλικιών. Στο χώρο θα υπάρχουν αναγνωστικά μονοπάτια που θα οδηγούν τους αναγνώστες στην ανακάλυψη βιβλίων με τα μυστικά της καθημερινότητας. Όλα τα βιβλία θα δωρηθούν στο Library4All για να ταξιδέψουν σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών, θα φιλοξενηθούν δράσεις που θα δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την αρχαία ελληνική ιστορία με άμεσο και δημιουργικό τρόπο.

Στον «Αφηγηματικό Περίπατο», γονείς και παιδιά θα περιηγηθούν στο Λύκειο, όπως ο Αριστοτέλης με τους μαθητές του, ανακαλύπτοντας πτυχές της καθημερινής ζωής στην αρχαία Ελλάδα. Στο εργαστήριο «Το Μυστήριο των Χαμένων Κοσμημάτων», τα παιδιά θα γίνουν ερευνητές, επιλύοντας αινίγματα που ενισχύουν τη φαντασία τους και τους παρέχουν πληροφορίες για την αρχαία Αθήνα.

Στο εργαστήριο «Ανασκαφής», θα βρουν και θα συνταιριάξουν θραύσματα αγγείων με σκηνές από την καθημερινή ζωή, όπως Συμπόσια και Ολυμπιακοί Αγώνες. Τέλος, οι «Λυριστές του Ορφέα», οι πρώτοι παγκοσμίως πιστοποιημένοι ερμηνευτές της αρχαίας ελληνικής επτάχορδης λύρας, θα ζωντανέψουν αρχαίους ελληνικούς ύμνους με λύρα, βάρβιτο, τύμπανο και φωνή.

Παιδιά, 21 και 22 Σεπτεμβρίου όλοι στο Ωδείο Αθηνών και το Λύκειο του Αριστοτέλη! Φορέστε άνετα ρούχα για να χορέψετε, να ζωγραφίσετε, να τραγουδήσετε, να σκάψετε, να κατασκευάσετε αλλά και δείτε τα έργα σας στην έκθεση του Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής, ανακαλύπτοντας τους νικητές!

Το αναλυτικό πρόγραμμα και οδηγίες συμμετοχής:

Cycladic Kids Festival

Πρακτικές πληροφορίες:
Ωδείο Αθηνών
Διεύθυνση: Ωδείο Αθηνών (είσοδο από οδό Ρηγίλλης)
Σάββατο 21/09, 11:00 – 21:00
Κυριακή 22/09, 11:00 – 18:00
Eλεύθερη είσοδος
Cycladic.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα