Βίκυ Λέανδρος στο NEWS 24/7: “Έχω μεγάλο τρακ που θα τραγουδήσω στο Ηρώδειο” – Τι λέει για τον πατέρα της

Διαβάζεται σε 8'
Βίκυ Λέανδρος
Βίκυ Λέανδρος AP Photo/Franka Bruns

Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη της συναυλία στο Ηρώδειο, η σπουδαία Βίκυ Λέανδρος μιλά στο NEWS 24/7, για τους σταθμούς της ζωής της, τη σχέση με τον πατέρα της και το πρόγραμμα της βραδιάς στη σκιά της Ακρόπολης.

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Βίκυ Λέανδρος ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή του Ηρωδείου την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει την αποχαιρετιστήρια συναυλία της που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της “Η ζωή είναι ωραία”. Από τη βραδιά αυτή στη σκιά της Ακρόπολης δε θα λείπουν οι μεγάλες επιτυχίες της.

Καλλιτέχνις – φαινόμενο, η Βίκυ Λέανδρος, μεγάλη νικήτρια της 17ης Eurovision, με πάνω από 55 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων σε περισσότερες από 50 χώρες, τραγουδώντας σε 7 και πλέον γλώσσες και γεμίζοντας ασταμάτητα, όλα αυτά τα χρόνια, τα πιο διάσημα θέατρα του κόσμου με τις sold-out συναυλίες της, ολοκληρώνει στην Αθήνα, φέτος τον Σεπτέμβριο, την πλούσια καριέρα της που απαριθμεί σχεδόν 6 δεκαετίες.

Πριν λίγες ημέρες ωστόσο, ένα εξώδικο από τον πατέρα της, Λεό Λέανδρο, – το οποίο απαγόρευε την εκτέλεση τραγουδιών που έχει δημιουργήσει ή συνδημιουργήσει με τον πατέρα της- έφερε για λίγο τα πάνω κάτω στη ζωή της σπουδαίας ερμηνεύτριας.
Η περιπέτεια αυτή είχε όπως φαίνεται αίσιο τέλος και σε συνομιλία που είχαμε με τη Βίκυ Λέανδρος, μας είπε πως “Στο Ηρώδειο θα παίξουμε, θα τραγουδήσουμε μαζί όλοι, όλες τις μεγάλες μου επιτυχίες”.

Βίκυ Λέανδρος
Βίκυ Λέανδρος AP Photo/Eckehard Schulz

Η Βίκυ Λέανδρος ανέφερε για την συναυλία αυτή πως εντάσσεται στο πλαίσιο της “παγκόσμιας περιοδείας μου με τίτλο “Η Ζωή είναι Ωραία” που έχει ξεκινήσει από πέρσι. Είχα πάρει την απόφαση εδώ και δύο χρόνια περίπου να σταματήσω το τραγούδι. Νομίζω έτσι είναι και το σωστό. Και άρχισα την αποχαιρετιστήρια περιοδεία μου πέρυσι και θα την τελειώσω του χρόνου νομίζω το φθινόπωρο”.

Όσο για το αν θα έρθει ξανά στην Ελλάδα για συναυλία;
“Αυτό δεν το ξέρω ακόμη, γιατί ακόμα δεν έχω πάει ούτε στη Θεσσαλονίκη. Γίνονται συζητήσεις και έχω ακόμα άλλα 15 κονσέρτα. Βεβαίως, δεν υπάρχει τίποτα πιο ιδιαίτερο και πιο ωραίο από το να τραγουδώ στο πιο αρχαίο και ωραίο θέατρο του κόσμου. Είναι πραγματικά τιμή μου και δε σας κρύβω πως έχω μεγάλο τρακ. Είναι για μένα πάρα πάρα πολύ μεγάλη χαρά που η συναυλία αυτή σημειώνει τέτοια επιτυχία. Γιατί το τελευταίο κοντσέρτο το είχα κάνει ακριβώς πριν τον covid στο Christmas Theater. Tώρα βέβαια είναι αλλιώτικο το πρόγραμμα, θα πω πολλά τραγούδια που γνωρίζει ο κόσμος, έχω φτιάξει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα για το Ηρώδειο. Και από αυτό δε θα λείπουν σίγουρα τραγούδια όπως το “Χαμένη αγάπη”, το “Πες μου πως μπορείς”, “Το Μυστικό σου” και άλλα πολλά.

Η περιοδεία έχει τίτλο “Η ζωή είναι ωραία”… Κάποιες αναμνήσεις, κάποιες ωραίες στιγμές στη ζωή σας που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Είναι πάρα πολλές οι ωραίες στιγμές και οι σταθμοί στη ζωή μου. Στα πέντε μου χρόνια οι γονείς μου μετακόμισαν στη Γερμανία. Πήγα σχολείο και ανακάλυψα το πάθος μου που έχω με τη μουσική και το τραγούδι. Στα 14 χρόνια έβγαλα τον πρώτο μου δίσκο – δισκάκι τότε στη Γερμανία. Μετά βγήκε ο πρώτος στην Ελλάδα η “Χαμένη αγάπη”, τον ίδιο χρόνο βγήκε και στη Γαλλία. Άλλος σπουδαίος σταθμός είναι η πρώτη Eurovision που έκανα σε ηλικία 15 ετών, εκπροσωπώντας το Λουξεμβούργο με το «L’ amour est bleu». Δε βγήκα τότε αμέσως πρώτη, βγήκα τέταρτη. Τη δεύτερη φορά που πήγα στη Eurovision βγήκα πρώτη με το τραγούδι «Aprés toi», που έχει γράψει ο πατέρας μου (Λέο Λέανδρος) και ο Κλάους Μούνρο. Ξέρετε, τότε η Eurovision άνοιγε δρόμους σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή αν κέρδιζες, ήσουνα νούμερο 1 σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Όπως και μετά από μένα οι ABBA έγιναν παντού γνωστοί.

Μετά τη Γιουροβίζιον έκανα παντού κονσέρτα, ερχόμουν πολύ συχνά και στην Ελλάδα, έκανα ωραίες σημαντικές εμφανίσεις στην τηλεόραση. Οι ελληνικοί μου δίσκοι πάντα μου άρεσαν ιδιαίτερα, λόγω της γλώσσας μας που είναι τόσο φωνητική και ωραία να την τραγουδάει κανείς. Όταν ήμουν στην Ελλάδα περνούσα πάντα ιδιαίτερες και πολύ ωραίες στιγμές. Αλλά βέβαια ζούσα πολύ στο Παρίσι, καθώς είχα και στη Γαλλία πάρα πολλά κονσέρτα, τηλεόρασεις, ενώ τον μισό χρόνο ζούσα στο Λονδίνο όπου είχα και δικό μου σόου στο BBC. Επίσης πήγα στην Ιαπωνία πάρα πολλές φορές, στον Καναδά, στην Αμερική, που έκανα και εκεί μερικά cd.

Βίκυ Λέανδρος
Βίκυ Λέανδρος AP Photo/Franka Bruns

Οι συνεργασίες της Βίκυς Λέανδρος με τον πατέρα της, τον Μισέλ Λεγκράντ και τον Ζακ Μπρελ

“Έχω συνεργαστεί με πολλούς Γάλλους συνθέτες και στιχουργούς. Γιατί εκεί τότε έπαιζε μεγάλο ρόλο πώς θα εκφραστείς σ΄ ένα τραγούδι,  όχι μόνο πώς θα το τραγουδήσεις, αλλά το πώς θα εκφράσεις τον στίχο. Έμαθα πολλά από τις συνεργασίες μου με τον Μισέλ Λεγκράντ, που έχει τρία Όσκαρ μουσικής, τον Ζακ Μπρελ και βέβαια από τον πατέρα μου. Ήταν μεγάλος συνθέτης ο πατέρας μου. Έγραψε μαζί με τον«Aprés toi» μαζί με τον Κλάους Μούνρο, που κέρδισα στη Eurovision. Και βέβαια έγραψε και πολλά, πολλά άλλα τραγούδια.
Έχω πολλές αναμνήσεις από αυτόν, ήταν αυτά τα πρώτα τα ωραία, τα αθώα τραγούδια, το “Καζανόβα”, το “Πες μου την αλήθεια”, το “Όταν φτάσεις στην Αθήνα”. Ο πατέρας μου δεν ήταν μόνο μεγάλος συνθέτης, ήταν και πολύ μεγάλος παραγωγός. Μην ξεχνάτε έκανε και δίσκους, δούλεψε μαζί με τον Ντέμη Ρούσσο, με τη Νάνα Μούσχουρη, με τον Χούλιο Ιγκλέσιας, πάντα πάνω στην παραγωγή” είπε η Βίκυ Λέανδρος αναφερόμενη στις συνεργασίες της.

Σας ενέπνευσε για να ασχοληθείτε και εσείς η ίδια με το τραγούδι;
Θα έλεγα το αντίθετο. Εγώ ήθελα πάντα να ασχοληθώ με το τραγούδι και η οικογένειά μου δεν ήταν τόσο σίγουρη αν χρειάζεται. Δηλαδή έπρεπε εγώ να πείσω τους δικούς μου να πάω πιο μπροστά και να ασχοληθώ με το τραγούδι. Γιατί δεν είναι βέβαιο ότι θα κάνεις επιτυχίες. Πρέπει να έχεις μεγάλη αντοχή και δύναμη, να ξεπεράσεις πράγματα που μπορεί να μην πάνε καλά. Αλλά είναι βασικό τουλάχιστον να έχεις την οικογένειά σου δίπλα σε αυτή την πορεία. Να ξέρεις ότι είναι εκεί και σε στηρίζει. Βέβαια, ειδικά στην αρχή που ήμουν και πολύ μικρή.

Θυμάστε κάποιο από τα τραγούδια που ψιθυρίσατε μικρή;
Ίνδαλμά μου ήταν η Έλα Φιτζέραλντ, η Αρίθα Φράνκλιν και τραγουδούσα τέτοια τραγούδια από 10 χρονών. Τζαζ και σόουλ. Ναι, άκουγα το απόγευμα 4 -5 ώρες τραγούδια από αυτά που ήθελα να ακούσω, και τα τραγουδούσα και μελετούσα. Και αυτό ήταν το μεγάλο μου πάθος, η μουσική. Αργότερα και εγώ άρχισα να γράφω. Δηλαδή και εγώ γράφω μουσική και στίχους και στην αγγλική και γαλλική γλώσσα και βέβαια στα γερμανικά.

Πάντως ξέρω ότι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή σας ήταν η μητρότητα…
Ο πιο σπουδαίος σταθμός της προσωπικής μου ζωής ήταν βέβαια το να γίνω μητέρα. Και τότε σταμάτησα να τραγουδώ δέκα χρόνια για να μεγαλώσω εγώ η ίδια τα παιδιά μου. Έχω τρία παιδιά που τώρα έχουν παντρευτεί. Έχω και εγγόνια και επειδή είμαι και εγώ “Ελληνίδα μητέρα” εμπλέκομαι πολύ μαζί τους σαν γιαγιά και εγώ τα μεγαλώνω αφιερώνοντάς τους κάθε μου ελεύθερη στιγμή. Τρελαίνομαι να μαγειρεύω ελληνικά φαγητά. Και επειδή μένουμε δίπλα όλοι, έρχονται τα παιδιά της μεσαίας μου κόρης, τρία αγοράκια, μετά το σχολείο, τρώνε σπίτι μου και κάνουν τα μαθήματά τους. Αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση.

Η Βίκυ Λέανδρος θα χαρίσει στο ελληνικό κοινό μια αξέχαστη βραδιά ερμηνεύοντας τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών του κόσμου με τους οποίους έχει συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια, όπως οι Leo Leandros, Michel Legrand, Jaques Brel, Μίκης Θεοδωράκης, Charles Aznavour, Mort Chuman και Μάνος Χατζιδάκις.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, η παγκόσμια Ελληνίδα θα ανέβει στη σκηνή για τελευταία φορά με ένα πολύ πλούσιο και προσωπικό μουσικό πρόγραμμα, με όλες τις μεγάλες της επιτυχίες, σε μια εντυπωσιακή μουσική παραγωγή.

Ιnfo για τη μεγάλη συναυλία της Βίκυς Λέανδρος

Πού: Ηρώδειο
Πότε: 6 Σεπτεμβρίου

Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας στο: https://www.ticketservices.gr/event/vicky-leandros-herodeion.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα