Εθνική Ελλάδας: Οι αλλαγές στο σύστημα του Nations League και η σύνδεση με το Μουντιάλ

Διαβάζεται σε 3'
Εθνική Ελλάδας: Οι αλλαγές στο σύστημα του Nations League και η σύνδεση με το Μουντιάλ
EUROKINISSI

Η Ελλάδα το Σάββατο (7/9) μπαίνει στη μάχη του Nations League. Αυτές είναι οι αλλαγές στο σύστημα και πώς συνδέεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Την Πέμπτη (5/9) ξεκινάει το νέο Nations League. Η Εθνική Ελλάδας θα αγωνιστεί στο League B της διοργάνωσης της UEFA και τοποθετήθηκε στον 2ο όμιλο, μαζί με Αγγλία, Φινλανδία και Ιρλανδία.

Όπως γράφει το SPORT24, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της Ελλάδας εκκινούν το Σάββατο (7/9, 21:45), με τους ποδοσφαιριστές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να αντιμετωπίζουν τη Φινλανδία στο Καραϊσκάκης και στη συνέχεια την Ιρλανδία στο Δουβλίνο την Τρίτη (10/9).

Το νέο σύστημα διεξαγωγής

Το Nations League 24/25 είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, με την UEFA να προχωράει σε τροποποίηση του φορμάτ, με τις τέσσερις θέσεις κάθε ομίλου έχουν μία συνέχεια, είτε για τον προβιβασμό είτε για τον υποβιβασμό.

Όσον αφορά το League B που ενδιαφέρει την Εθνική μας, ο νικητής του ομίλου θα ανέβει απευθείας στη League A. Ο δεύτερος θα δώσει διπλούς αγώνες με κάποια τρίτη ομάδα της League A για τον προβιβασμό.

Ο τρίτος θα δώσει διπλούς αγώνες με κάποια δεύτερη της League C για την παραμονή του και ο τέταρτος θα υποβιβαστεί απευθείας στη League C.

Η Αγγλία είναι το φαβορί για την πρώτη θέση και την απευθείας άνοδο, ωστόσο η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει την δεύτερη θέση του ομίλου και διεκδικήσει τον προβιβασμό της στην ανώτερη κατηγορία της διοργάνωσης.

Αναφορικά με το League A μία διαφοροποίηση είναι πως οι πρώτοι δύο κάθε ομίλου προχωρούν στα προημιτελικά διπλών αγώνων, για τα τέσσερα εισιτήρια του Final Four.

Η σύνδεση με το Παγκόσμιο Κύπελλο

Παραδοσιακά το Nations League συνδέεται με το Euro, είτε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Έτσι, λοιπόν, και την φετινή σεζόν υπάρχει σύνδεση με το Μουντιάλ του 2026, αλλά με διαφοροποιήσεις.

τα προκριματικά του Μουντιάλ θα δώσουν δώδεκα εισιτήρια απευθείας στους νικητές των δώδεκα προκριματικών ομίλων. Οι δώδεκα ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η θέση θα δώσουν playoffs μαζί με τους τέσσερις καλύτερους νικητές ομίλου στο Nations League που δεν βρίσκονται μεταξύ των δώδεκα νικητών ή δεύτερων των προκριματικών ομίλων του Μουντιάλ.

Αυτές οι 16 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα μονοπάτια και ύστερα από δύο μονούς αγώνες σε στιλ Final Four θα αναδειχθούν οι τέσσερις νικητές που θα πάρουν και τα τελευταία εισιτήρια που δικαιούται η Ευρώπη.

Μία αποστολή ουσιαστικά δύσκολη, καθώς η Αγγλία είναι το φαβορί. Αν η Ελλάδα καταφέρει να κερδίσει τον όμιλο, όπως έκανε και στο προηγούμενο Nations League, τότε θα έχει εξασφαλίσει έναν δεύτερο δρόμο. Διαφορετικά θα δώσει όλο της το βάρος στα προκριματικά, που εκκινούν στις 21-22 Μαρτίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα