Μπιλμπάο: 10 λόγοι για να επισκεφτείτε την πόλη της τέχνης, της ιστορίας και της γεύσης

Διαβάζεται σε 5'
Μπιλμπάο: 10 λόγοι για να επισκεφτείτε την πόλη της τέχνης, της ιστορίας και της γεύσης
ISTOCK

Αυτή η πόλη της Ισπανίας έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για τους λάτρεις της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και όχι μόνο.

Το Μπιλμπάο, πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία, είναι μια πόλη που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, την τέχνη με τη φύση, και την ιστορία με τη γαστρονομία.

Από το εμβληματικό Guggenheim μέχρι τις γραφικές γειτονιές της παλιάς πόλης, από την καινοτόμο αρχιτεκτονική μέχρι τις υπέροχες παραλίες της γύρω περιοχής, κάθε γωνιά της πόλης έχει κάτι να προσφέρει.

Είτε είστε λάτρης της τέχνης, είτε της γαστρονομίας, είτε της φύσης, το Μπιλμπάο σας υπόσχεται μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία.

Ακολουθούν 10 λόγοι που κάνουν το Μπιλμπάο έναν ακαταμάχητο προορισμό για διακοπές.

Το εμβληματικό Μουσείο Guggenheim

Χτισμένο το 1997, το Guggenheim του Μπιλμπάο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Frank Gehry και αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παραδείγματα αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα. Με τις 33.000 τιτάνιες πλάκες που διαμορφώνουν τις εντυπωσιακές του καμπύλες, το κτίριο αυτό άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της πόλης. Στο εσωτερικό του φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν έργα κορυφαίων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο
Το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο iStock

Η γοητεία της παλιάς πόλης

Η παλιά πόλη του Μπιλμπάο, γνωστή ως “Casco Viejo”, μετρά πάνω από 700 χρόνια ιστορίας και αποτελεί την καρδιά της πόλης. Οι επτά παραδοσιακοί δρόμοι της είναι γεμάτοι από γραφικά μαγαζιά, καφέ και μπαρ που σερβίρουν τα περίφημα pintxos – μικρές, γευστικές μπουκιές που συνοδεύουν το τοπικό κρασί ή μπίρα. Στον περίπατό σας, θα ανακαλύψετε εμβληματικά κτίρια, όπως ο καθεδρικός ναός του Σαντιάγο και το Θέατρο Αρριάγα, εμπνευσμένο από την Όπερα του Παρισιού.

Το Μουσείο Καλών Τεχνών

Εκτός από το Guggenheim, το Μπιλμπάο φιλοξενεί και ένα από τα καλύτερα μουσεία καλών τεχνών στην Ισπανία, το Museo de Bellas Artes. Η συλλογή του περιλαμβάνει έργα από τον Μεσαίωνα έως τον 21ο αιώνα, καλύπτοντας καλλιτέχνες όπως ο Ελ Γκρέκο, ο Γκόγια και ο Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν. Είναι ένας προορισμός για κάθε λάτρη της τέχνης που επιθυμεί να εξερευνήσει την ιστορία της ισπανικής και διεθνούς τέχνης.

Η γαστρονομία

Το Μπιλμπάο είναι αναμφίβολα ένας παράδεισος για τους λάτρεις της γαστρονομίας. Η Βασκική Κουζίνα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την ποιότητά της και την καινοτομία της. Η πόλη διαθέτει μερικά από τα περισσότερα εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin ανά κάτοικο, αλλά και αμέτρητα μικρά μπαρ που σερβίρουν παραδοσιακά pintxos. Στην Plaza Nueva, μπορείτε να απολαύσετε αυτές τις γευστικές μπουκιές ενώ απολαμβάνετε το τοπικό κρασί Txakoli.

Αστική αναγέννηση και σύγχρονη αρχιτεκτονική

Το Μπιλμπάο έχει καταφέρει να μεταμορφώσει την εικόνα του μέσα από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αστικής αναγέννησης. Θαυμάστε το συνεδριακό κέντρο Euskalduna, τους σταθμούς του μετρό που σχεδιάστηκαν από τον Norman Foster, τις πύργους Isozaki και Pelli, καθώς και τη γέφυρα Zubizuri του Santiago Calatrava. Η πόλη συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την παράδοση με την πρωτοπορία.

Μπιλμπάο
Μπιλμπάο iStock

Το ζωντανό Mercado de la Ribera

Για μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, επισκεφτείτε την αγορά Ribera. Βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι, σε ένα όμορφο κτίριο με βιτρό, και είναι η μεγαλύτερη κλειστή αγορά στην Ευρώπη. Εκεί μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα τοπικά προϊόντα και να τα απολαύσετε επί τόπου, ενώ συχνά φιλοξενούνται ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις.

Η φυσική ομορφιά της πόλης

Παρά το βιομηχανικό της παρελθόν, το Μπιλμπάο είναι μια πράσινη πόλη με πολλούς χώρους αναψυχής. Το πάρκο Doña Casilda de Iturrizar είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία για μια χαλαρή βόλτα, ενώ από το βουνό Artxanda, το οποίο μπορείτε να ανεβείτε με το παραδοσιακό τελεφερίκ, θα απολαύσετε πανοραμική θέα της πόλης.

Η κρεμαστή γέφυρα Vizcaya

Μία από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές της περιοχής είναι η κρεμαστή γέφυρα Vizcaya, που συνδέει τις πόλεις Πορτουγκαλέτε και Γκετξό. Είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η πρώτη γέφυρα αυτού του είδους στον κόσμο που κατασκευάστηκε από χάλυβα και σίδηρο το 1893. Η γέφυρα παραμένει σε λειτουργία και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία διέλευσης.

Μπιλμπάο
Μπιλμπάο iStock

Οι παραλίες και οι γκρεμοί του Γκετξό

Μόλις μισή ώρα από το κέντρο της πόλης, με το μετρό, βρίσκονται οι υπέροχες παραλίες και οι γκρεμοί του Γκετξό. Εδώ μπορείτε να χαλαρώσετε στον ήλιο ή να εξερευνήσετε τα γραφικά χωριά κατά μήκος της ακτής. Η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία και θαλάσσια σπορ, όπως paddle surf στον ποταμό Nervión.

Το στάδιο San Mamés

Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου δεν μπορούν να παραλείψουν μια επίσκεψη στο San Mamés, το εντυπωσιακό γήπεδο της Athletic Bilbao, γνωστό και ως «Καθεδρικός ναός του ποδοσφαίρου». Ο αθλητισμός εδώ αντιμετωπίζεται με απόλυτο σεβασμό, και η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι μοναδική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα