Ο Δημήτρης Κόκοτας δεν είναι σε καταστολή αλλά σε άγρυπνο κώμα

Διαβάζεται σε 3'
Δημήτρης Κόκοτας
O Δημήτρης Κόκοτας eείναι σε άγρυπνο κώμα. PAPADAKIS PRESS/Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Δημήτρης Κόκοτας συμπλήρωσε πέντε μήνες χωρίς τις αισθήσεις του, με τη σύζυγό του να διευκρινίζει ότι δεν είναι σε καταστολή, αλλά σε άγρυπνο κώμα.

Ο Δημήτρης Κόκοτας συμπλήρωσε πέντε μήνες σε κώμα, διάστημα που έχει περάσει από την ημέρα που ένιωσε έντονη αδιαθεσία στις πρόβες του μουσικού τηλεοπτικό σόου στο οποίο συμμετείχε και κατέρρευσε.

Διεκομίσθη στο «Γιώργος Γεννηματάς» όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί βαρύ έμφραγμα.

Του έγινε ανάνηψη και για δυο μήνες (έως τον Ιούνιο) νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικές Θεραπείας. Έκτοτε είναι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, με τους γιατρούς να λένε πως η κατάσταση του είναι σταθερή, αλλά και κρίσιμη καθώς δεν έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης και εξακολουθεί να μην έχει επαφή με το περιβάλλον.

Η σύζυγος του Δημήτρη Κόκοτα μίλησε στο MEGA και διευκρίνισε ότι ο αγαπημένος τραγουδιστής δεν είναι σε καταστολή, αλλά σε ‘άγρυπνο κώμα’.

«Έχει τραχειοστομία για να μην επιβαρύνεται η καρδιά και τα άλλα όργανά του, αλλά μπορεί να αναπνεύσει και μόνος του. Απλά είναι πολλούς μήνες στο νοσοκομείο κι όπως είναι φυσικό έχει εξασθενήσει ο οργανισμός του».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΡΥΠΝΟ ΚΩΜΑ

Σύφωνα με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος το κώμα (εκ του κείμαι, κοιμώ) συνήθως ορίζεται ως πλήρης, συνεχόμενη και παρατεταμένη απώλεια της συνείδησης.

Η νευρολογική κλίμακα της Γλασκόβης που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του επιπέδου της συνείδησης, μετά οξύ τραύμα στο κεφάλι, αναφέρει πως κώμα είναι η βαριά βλάβη της συνείδησης σε βαθμό, ώστε ο ασθενής να μην απαντάει σε εντολές, να μη μιλάει και να μην ανοίγει τα μάτια σε έντονο πόνο.

Στην κατάσταση άγρυπνου κώματος «ο ασθενής έχει πρόσωπο που θυμίζει εγρήγορση με ανοικτά μάτια και οφθαλμικές κινήσεις. εμφανίζεται σε βλάβη της γέφυρας, του μεσεγκεφάλου, σε ημισφαιρικές ή διάχυτες μετωπιαίες βλάβες.

Στις ημισφαιρικές βλάβες μπορεί να διατηρείται ο κύκλος ύπνος -εγρήγορση, με φυσιολογική αναπνοή και κυκλοφορία, αλλά με πρωτόγονες αντιδράσεις στον πόνο και καμία επαφή με το περιβάλλον οπότε ομιλούμε για φυτική κατάσταση».

Το άγρυπνο κώμα λοιπόν, είναι το πρώτο στάδιο του κώματος.

Το δεύτερο στάδιο είναι το ελαφρύ κώμα (παρουσιάζεται η παραμονή των προστατευτικών αντιδράσεων στα επώδυνα ερεθίσματα).

Το τρίτο στάδιο είναι το βαθύ (διακρίνεται από απουσία αντίδρασης σε επώδυνα ερεθίσματα, πλήρη χαλάρωση των μυών, διαταραχή της φυτικής ζωής -υπερθερμία, ανωμαλίες στον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό κ.α.)

Το τέταρτο στάδιο είναι η ολική απώλεια της φυτικής ζωής και της σχέσης με το περιβάλλον -ο ασθενής επιβιώνει μόνο με μηχανική υποστήριξη.

Ως μη αναστρέψιμο κώμα ή κλινικός θάνατος αναφέρεται ο εγκεφαλικός θάνατος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα