Με 36 μέτρα ύψους 1+1 δισ ευρώ, ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ (φωτογραφία αρχείου)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ (φωτογραφία αρχείου) Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Καθημερινότητα και σταθερότητα θα αφορούν τα βασικά οικονομικά και πολιτικά μηνύματα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τι θα ανακοινώσει απόψε στην ομιλία του στο Βελλίδειο.

Η σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ στο Βελλίδειο, θα είναι η πρώτη προγραμματικού χαρακτήρα τοποθέτηση του μετά τις ευρωεκλογές.

Στόχος είναι επομένως να αποτελέσει σταθμό επανεκκίνησης για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία. Για αυτό και θα δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει 36 μέτρα, που θα κοστίσουν ένα δισ ευρώ στον προϋπολογισμό.

Μέτρα, τα οποία όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, δεν θα ξεπερνούν τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα κινούνται εντός στόχων του νέου μεσοπρόθεσμου, που θα κατατεθεί αμέσως μετά τη ΔΕΘ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για το οποίο έχει ήδη δοθεί άτυπα το “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν άλλωστε ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν κρατά “καλάθι παροχών” και δεν τάζει πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Καθώς και ότι βασική πολιτική της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Ενώ έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μέτρων όπως η μείωση ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

Σημειωτέον ότι για την Ελλάδα η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών χωρίς νέα μέτρα ανέρχεται σε περίπου 2,8 δισ ευρώ για το 2025. Ειδικότερα περίπου ένα δισ ετησίως είναι η αύξηση των συντάξεων, ένα δισ ετησίως η συνήθης αύξηση των τακτικών δαπανών και 856 εκ ευρώ το 2025 είναι η αύξηση των εξοπλιστικών καθώς το επόμενο έτος η χώρα μας θα παραλάβει την πρώτη φρεγάτα Belharra.

Με έμφαση στην καθημερινότητα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Βασικός άξονας των ανακοινώσεων του κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό. Το νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” (για το οποίο θα αξιοποιηθεί ένα επιπλέον δισ κοινοτικών πόρων), το νέο πρόγραμμα “Ανακαινίζω- νοικιάζω”, αλλά και μέτρα για το AirBnB έστω και εάν δεν θα είναι τόσο δραστικά όσο προεκλογικά είχε εννοηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για προσωρινό “πάγωμα” των νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε κορεσμένες περιοχές, καθώς και για φοροαπαλλαγή για τρία έτη σε όσους μετατρέψουν το AirBnB τους σε μακροχρόνια μίσθωση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να ανακοινώσει μεταξύ άλλων νέες αυξήσεις στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, “σημειακές αλλαγές” στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, επίδομα για συνταξιούχους αλλά και για ευάλωτους τα Χριστούγεννα από τα έσοδα της φορολογίας των διυλιστηρίων, ενίσχυση των αστυνομικών, 500 εκ ευρώ αναβάθμιση σχολικής στέγης, πρόσθετα κίνητρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ στις άγονες περιοχές, μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες.

Τα πολιτικά μηνύματα και στόχοι Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα δώσει φυσικά και πολιτικό στίγμα. Θα παρουσιάσει ουσιαστικά έναν οδικό χάρτη μέχρι το 2027, κλείνοντας έτσι εκ νέου τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ενώ αναμένεται να διαψεύσει και τη φημολογία για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Το σύνθημα της ΔΕΘ 2024 άλλωστε είναι “Ελλάδα 2027- Πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά”. 

Στο Μαξίμου θεωρούν άλλωστε ότι στις ευρωεκλογές οι πολίτες έστειλαν μήνυμα περισσότερης και πιο γρήγορης δουλειάς. Απορρίπτουν δε τις εισηγήσεις για “δεξιά στροφή” ή “επιστροφή στις ρίζες της ΝΔ”.

Δεν αποκλείεται πάντως ο κ.Μητσοτάκης να επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη (νέα και διαρκή) εσωκομματική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για να υποστηρίξει ότι η ΝΔ παραμένει η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα