Δυτική Όχθη: Έρευνα για τον θάνατο της Αμερικανοτουρκάλας ακτιβίστριας

Διαβάζεται σε 5'
Νεκρή η Αμερικανοτουρκάλα ακτιβίστρια, Αϊσενούρ Εζγκέ Εϊγκί
Νεκρή η Αμερικανοτουρκάλα ακτιβίστρια, Αϊσενούρ Εζγκέ Εϊγκί AP Photo

Ακτιβίστρια με υπηκοότητα Τουρκίας και ΗΠΑ έπεσε νεκρή από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη. Η Άγκυρα καταδικάζει τη δολοφονία της από τον στρατό του Ισραήλ

Νεκρή έπεσε ακτιβίστρια τουρκικής και αμερικανικής υπηκοότητας την Παρασκευή (06/09), κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του εποικισμού στην Μπέιτα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν πως μέλη τους άνοιξαν πυρ· η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «τραγικό» θάνατο, ενώ η Άγκυρα καταδίκασε τη «βάρβαρη» επέμβαση ισραηλινών δυνάμεων και τη «δολοφονία» της.

Αλλού στη Δυτική Όχθη, που αποτελεί παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967, τα ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν χθες από την Τζενίν, όπου διεξήγαγαν από τα τέλη Αυγούστου επιχειρήσεις εναντίον παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων με δεκάδες νεκρούς.

Στην Μπέιτα, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ακτιβίστρια με αμερικανική και τουρκική υπηκοότητα, η Αϊσενούρ Εζγκέ Εϊγκί, τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα στο κεφάλι, ανακοίνωσε το νοσοκομείο Ραφίντια της πόλης, σε μικρή απόσταση από τη Νάμπλους.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, «οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν αμερικανίδα ακτιβίστρια 26 ετών στην Μπέιτα, με σφαίρα που την πέτυχε στο κεφάλι ενώ συμμετείχε σε ειρηνική διαδήλωση» εναντίον του ισραηλινού εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι άνοιξε πυρ επειδή έπεφταν πέτρες

Με ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε ότι μέλη του στον τομέα «ανταπέδωσαν ανοίγοντας πυρ εναντίον του κυριότερου ταραχοποιού που πέταγε πέτρες εναντίον (τους) και ήγειρε απειλή» για την ασφάλειά τους.

Πρόσθεσε πως «εξετάζει» τις πληροφορίες κατά τις οποίες «αλλοδαπή σκοτώθηκε εξαιτίας πυρών στην περιοχή».

Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στηλίτευσε τον θάνατο της νέας, με τον Λευκό Οίκο να αξιώνει να διενεργηθεί έρευνα. «Όταν έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερες πληροφορίες (…) θα δράσουμε αναλόγως», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «καταδίκασε» τη «βάρβαρη» ενέργεια του Ισραήλ με θύμα ειρηνική διαδηλώτρια «εναντίον της κατοχής στη Δυτική Όχθη».

Η 26χρονη, μέλος του International Solidarity Movement (ISM), μη κυβερνητικής οργάνωσης που υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, βρισκόταν στην Μπέιτα για να πάρει μέρος σε εβδομαδιαία διαδήλωση εναντίον της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών, τόνισε ο Νέτα Γκολάν, συνιδρυτής της ΜΚΟ αυτής.

Οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Αυτόπτης μάρτυρας, ακτιβιστής του ISM που ζήτησε να μην κατονομαστεί, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτός που πυροβόλησε είχε χωρίς αμφιβολία σκοπό «να σκοτώσει». Είδε «αίμα να κυλάει από το κεφάλι» του θύματος.

Δυτική Όχθη: Νεκρή 12χρονη από πυρά κοντά στην Μπέιτα

Σε άλλο επεισόδιο, κοντά στην Μπέιτα, παλαιστίνια έφηβη 12 ετών σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Βρισκόταν στο δωμάτιό της όταν χτυπήθηκε από σφαίρα, σύμφωνα με τον πατέρα της.

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στην Τζενίν, την 28η Αυγούστου, έχασαν τη ζωή τους 36 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με το υπουργείο και τον ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για «35 τρομοκράτες» που «εξαλείφθηκαν» και έναν στρατιώτη του που έχασε τη ζωή του.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, ήδη πολύ οξυμένη, εκτραχύνθηκε ακόμη περισσότερο αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Πάνω από 660 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών ή εποίκων, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Τουλάχιστον 23 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιώτες, έχουν σκοτωθεί το ίδιο διάστημα σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Γάζα: Τουλάχιστον 27 νεκροί στη Νουσέιρατ

Στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή χωρισμένη από τη Δυτική Όχθη, όπου τελούν υπό πολιορκία κάπου 2,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, ο πόλεμος, ο οποίος εισέρχεται σήμερα στον δωδέκατο μήνα του, δεν έχει σταματημό.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν εκεί τις χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις και η πολιτική προστασία έκανε λόγο για τουλάχιστον δυο νεκρούς στη Μπέιτ Λάχια (βόρεια). Νωρίτερα, ιατρικές πηγές αναφέρονταν σε τουλάχιστον 27 νεκρούς στη Νουσέιρατ, στην πόλη της Γάζας και σε διάφορες άλλες περιοχές.

Η Ουάσιγκτον δεν παύει να καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να οριστικοποιήσουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση των εξήντα και πλέον ζωντανών ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στη Γάζα, έπειτα από πολύμηνες, άκαρπες έμμεσες διαπραγματεύσεις με καταριανή, αιγυπτιακή και αμερικανική μεσολάβηση.

Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 παραμένουν όμηροι των μαχητών του παλαιστινιακού κινήματος, ωστόσο 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ, που έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή στον παραθαλάσσιο θύλακο υπό πολιορκία, έχουν στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 40.878 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα