CIA και MI6 προειδοποιούν για τη “μεγαλύτερη απειλή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο”

Διαβάζεται σε 6'
CIA και MI6 προειδοποιούν για τη “μεγαλύτερη απειλή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο”
Φωτογραφία αρχείου iStock

Τη μεγαλύτερη απειλή για την “παγκόσμια τάξη” αναδεικνύουν σε κοινό τους άρθρο στους Financial Times ο διευθυντής της CIA και ο επικεφαλής της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙ6).

Τη σημασία στήριξης της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας αναδεικνύουν σε κοινό άρθρο τους οι επικεφαλής της αμερικανικής CIA και της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας MI6.

Ωστόσο, στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στους Financial Times οι Γουίλιαμ Μπερνς και Ρίτσαρντ Μουρ δεν επικεντρώνονται μόνο στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και στη “μεγαλύτερη απειλή” που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

“Πριν από δύο χρόνια, γιορτάσαμε 75 χρόνια συνεργασίας – 75 χρόνια από την ίδρυση της CIA το 1947. Ωστόσο, οι δεσμοί μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω, κοντά στην ίδρυση της SIS το 1909, όταν για πρώτη φορά γίναμε μάρτυρες της φρίκης της διακρατικής βίας στην Ευρώπη.

Σήμερα, μετά από την πιο στενή συνεργασία κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ψυχρό Πόλεμο και τον κοινό αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, αυτή η συνεργασία βρίσκεται στην καρδιά της «ειδικής σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε πιο αξιόπιστους ή εκτιμημένους συμμάχους.

Ωστόσο, οι προκλήσεις του παρελθόντος επιταχύνονται στο παρόν και ενισχύονται από τις τεχνολογικές αλλαγές. Σήμερα, συνεργαζόμαστε σε ένα αμφισβητούμενο διεθνές σύστημα όπου οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου σειρά απειλών”, γράφουν οι επικεφαλής στο άρθρο τους.

Τον πόλεμο στην Ουκρανία “τον είδαμε να έρχεται”

“Η CIA και η SIS στέκονται ενωμένες ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και τον πόλεμο που εξαπέλυσε ο Πούτιν στην Ουκρανία. Το είδαμε να έρχεται και μπορέσαμε να προειδοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα ώστε να συγκεντρωθούμε όλοι στην άμυνα της Ουκρανίας. Αποχαρακτηρίσαμε προσεκτικά μερικά από τα μυστικά μας ως νέο και αποτελεσματικό μέρος αυτής της προσπάθειας.

Η διατήρηση της πορείας είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ. Ο Πούτιν δεν θα καταφέρει να σβήσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των παγκόσμιων κανόνων. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους γενναίους και αποφασιστικούς Ουκρανούς εταίρους των μυστικών υπηρεσιών. Είμαστε περήφανοι που το κάνουμε και θαυμάζουμε την ανθεκτικότητα, την καινοτομία και τον δυναμισμό της Ουκρανίας.

Αυτός ο πόλεμος έχει δείξει ότι η τεχνολογία, όταν συνδυάζεται με εξαιρετική γενναιότητα και παραδοσιακά όπλα, μπορεί να αλλάξει την πορεία του πολέμου. Η Ουκρανία είναι ο πρώτος πόλεμος του είδους του που συνδυάζει λογισμικό ανοιχτού κώδικα με την πιο σύγχρονη τεχνολογία στο πεδίο της μάχης, χρησιμοποιώντας εμπορικές και στρατιωτικές δορυφορικές εικόνες, τεχνολογία drone, κυβερνοπόλεμο υψηλής και χαμηλής τεχνολογίας, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες ανοιχτού κώδικα, μη επανδρωμένα εναέρια και θαλάσσια οχήματα και επιχειρήσεις πληροφόρησης -καθώς και ανθρώπινη και σηματασφάλεια- με απίστευτο ρυθμό και κλίμακα. Πάνω απ’ όλα, έχει υπογραμμίσει την επιτακτική ανάγκη προσαρμογής, πειραματισμού και καινοτομίας”, προσθέτουν.

Η απειλή της Κίνας

Και συνεχίζουν: “Πέρα από την Ουκρανία, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για να διακόψουμε την απερίσκεπτη εκστρατεία δολιοφθοράς σε όλη την Ευρώπη που διεξάγεται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τη κυνική χρήση της τεχνολογίας για να διασπείρουν ψεύδη και παραπληροφόρηση που έχουν στόχο να μας διχάσουν.

Στον 21ο αιώνα, οι κρίσεις δεν έρχονται με τη σειρά. Ενώ σημαντική προσοχή και πόροι διατίθενται κατά της Ρωσίας, ενεργούμε από κοινού σε άλλα μέρη και χώρους για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο παγκόσμιας αστάθειας.

Για τη CIA και τη SIS, η άνοδος της Κίνας είναι η κύρια πρόκληση πληροφοριών και γεωπολιτικής του 21ου αιώνα και έχουμε αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες μας ώστε να αντικατοπτρίζουν αυτή την προτεραιότητα. Παράλληλα, η αντιτρομοκρατία παραμένει βασικό μέρος της συνεργασίας μας, και δουλεύουμε στενά με άλλους για να προστατεύσουμε τις πατρίδες μας και να αποτρέψουμε την αναδυόμενη απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

Στη Μέση Ανατολή, η SIS και η CIA έχουν εκμεταλλευτεί τα κανάλια πληροφοριών μας για να πιέσουν σκληρά για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση. Οι υπηρεσίες μας εργάζονται ακατάπαυστα για να επιτύχουν εκεχειρία και συμφωνία ομήρων στη Γάζα, που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόνο και την τρομερή απώλεια ζωών των Παλαιστινίων πολιτών και να φέρει τους ομήρους πίσω μετά από 11 μήνες κόλασης με τους Χαμάς. Ο Μπιλ έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο να φέρει τα μέρη των διαπραγματεύσεων κοντά με τη βοήθεια των Αιγύπτιων και Καταριανών φίλων μας. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή”.

“Απειλείται η παγκόσμια τάξη”

“Η διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσουμε το κοινό μας πλεονέκτημα στις πληροφορίες. Η SIS και η CIA δεν μπορούν να το κάνουν μόνες τους – η συνεργασία μας ενισχύεται από ένα δίκτυο συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα.

Χρησιμοποιούμε πλέον την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής AI, για να βελτιώσουμε τις δραστηριότητες πληροφοριών – από τη σύνοψη έως την ιδεοποίηση και την ταυτοποίηση βασικών πληροφοριών μέσα σε έναν ωκεανό δεδομένων. Εκπαιδεύουμε την AI για να προστατεύει και να «δοκιμάζει» τις δικές μας επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας ότι μπορούμε να παραμένουμε μυστικοί όταν χρειάζεται. Χρησιμοποιούμε τεχνολογίες cloud ώστε οι εξαιρετικοί επιστήμονες δεδομένων μας να αξιοποιούν τα δεδομένα μας στο έπακρο, και συνεργαζόμαστε με τις πιο καινοτόμες εταιρείες σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως.

Σε όλη αυτή τη δουλειά, οι εξαιρετικοί μας άνθρωποι, τα καλύτερα παραδείγματα ανιδιοτελούς δημόσιας υπηρεσίας και πατριωτισμού, βρίσκονται στην καρδιά της αποστολής μας. Η συνεργασία μας χτίζεται στη δουλειά μας μαζί σε τεχνολογία, ανάλυση και κρυφές επιχειρήσεις στο εξωτερικό – συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με πράκτορες. Αυτοί είναι οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες που συνεργάζονται με τους αξιωματικούς μας για να σταματήσουν τις βόμβες, να τερματίσουν τη βία και να μας ενημερώσουν για τις προθέσεις των αντιπάλων μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής παγκόσμια τάξη -το ισορροπημένο σύστημα που έχει οδηγήσει σε σχετική ειρήνη και σταθερότητα και έχει φέρει άνοδο των βιοτικών επιπέδων, ευκαιριών και ευημερίας- απειλείται με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά η επιτυχής αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου βρίσκεται στο θεμέλιο της ειδικής σχέσης μας. Εμπιστοσύνη, ανοιχτότητα, εποικοδομητική πρόκληση, φιλία. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να στηριχτούν στον επόμενο αιώνα, όπως και η κοινή μας αποφασιστικότητα να παραμείνουμε πρωταθλητές για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα