Γαλλία: Χιλιάδες στους δρόμους διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό

Διαβάζεται σε 3'
Γαλλία: Χιλιάδες στους δρόμους διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ακροδεξιάς. Εικόνα αρχείου AP Photo/Louise Delmotte, File

Χιλιάδες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Γαλλία, μετά την οργή που προκάλεσε στα κόμματα της αριστεράς η απόφαση Μακρόν να διορίσει τον δεξιό Μισέλ Μπαρνιέ ως νέο πρωθυπουργό.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη Γαλλία κατά του διορισμού του δεξιού Μισέλ Μπαρνιέ ως νέου πρωθυπουργού, μετά από ένα αδιέξοδο εκλογικό αποτέλεσμα όπου η Αριστερά κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών. Οι διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, Σάββατο (7/9) σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Μασσαλία, η Νάντη, η Νίκαια και το Στρασβούργο.

Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από τα συνδικάτα και τα αριστερά πολιτικά κόμματα, τα οποία είναι εξοργισμένα που ο δικός τους υποψήφιος για πρωθυπουργός απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στη διαμόρφωση κυβέρνησης με πολιτικούς από όλο το πολιτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένης της αριστεράς.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, βετεράνος της ριζοσπαστικής αριστεράς από το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία, κάλεσε σε «τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση» σε εθνικές πορείες. Περίπου 130 διαδηλώσεις πραγματοποιούνται, με τη μεγαλύτερη να ξεκινά από το κέντρο του Παρισιού το απόγευμα του Σαββάτου. Ο Μελανσόν συμμετείχε στη διαδήλωση στο Παρίσι, εκφωνώντας ομιλία από το πίσω μέρος ενός φορτηγού με το σύνθημα: «Για τη δημοκρατία, σταματήστε το πραξικόπημα του Μακρόν».

Τα κόμματα της αριστεράς είναι εξοργισμένα που η δική τους υποψήφια για πρωθυπουργός, η Λουσί Καστέ, απορρίφθηκε από τον Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε καμία πιθανότητα να επιβιώσει από μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ μπορεί να επιβιώσει από την ψήφο εμπιστοσύνης, επειδή η ακροδεξιά, η οποία κέρδισε επίσης μεγάλο αριθμό εδρών, έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει αυτόματα εναντίον του. Αυτό έχει οδηγήσει σε κριτική ότι η κυβέρνησή του θα εξαρτάται από την ακροδεξιά. «Έχουμε έναν πρωθυπουργό που εξαρτάται πλήρως από το Εθνικό Μέτωπο», δήλωσε η Καστέ.

Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, ο νέος πρωθυπουργός επικεντρώνεται στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες των δεξιών Ρεπουμπλικανών και της κεντρώας ομάδας του προέδρου, Ensemble, δήλωσε ότι οι συζητήσεις πήγαιναν πολύ καλά και ήταν «γεμάτες ενέργεια».

Ορισμένοι στην Αριστερά κατηγορούν τον εαυτό τους για το γεγονός ότι κατέληξαν με τον Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό. Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, επεσήμανε ότι ο πρόεδρος είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να διορίσει πρώην πρωθυπουργό και σοσιαλιστή, τον Μπερνάρ Καζνέβ, για τη θέση, αλλά απορρίφθηκε από το ίδιο του το κόμμα. Άλλος σοσιαλιστής δήμαρχος, ο Καρίμ Μπουαμράν, επέρριψε την ευθύνη στην αδιαλλαξία άλλων μερών της αριστερής συμμαχίας: «Η πορεία που επέλεξαν ήταν 100% ή τίποτα – και τώρα είμαστε με το τίποτα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα