Ανελέητοι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά του Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 5'
Ανελέητοι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά του Νετανιάχου
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP Photo Abdel Kareem Hana

Ενώ ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εισήλθε στον 12ο μήνα του, το σενάριο για εκεχειρία φαίνεται να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, οι εχθροπραξίες να εξαπλώνονται και τη Γάζα να αποδεκατίζεται.

Παρά τις πολύμηνες προσπάθειες των μεσολαβητών -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- και τις πιέσεις που ασκούνται για να κλειστεί συμφωνία και να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι, Ισραήλ και Χαμάς παραμένουν άκαμπτες κι αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των έμμεσων διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, μοναδικός πραγματικά χαμένος είναι ξανά η Γάζα.

Τις τελευταίες ώρες, αλλεπάλληλα ισραηλινά πλήγματα -από τον αέρα και με πυροβολικό- συντάραξαν τη Γάζα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και εργαζόμενους στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, κυρίως στην Τζαμπάλια και στην πόλη της Γάζας.

Η πολιτική προστασία ανέφερε πως τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 άλλοι τραυματίστηκαν στην πόλη της Γάζας σε αεροπορικό πλήγμα σε σχολικό συγκρότημα που έχει μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του πως έπληξε κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Στην Τζαμπάλια, σκηνή στημένη στο σχολείο Χαλίμα ας Σααντίγια, που επίσης έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εκτοπισμένων, χτυπήθηκε από πύραυλο.

«Κοιμόμασταν όταν ξαφνικά έπεσε πάνω μας πύραυλος. Ξυπνήσαμε τρομοκρατημένοι. Βρήκαμε μάρτυρες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά», είπε ο Άχμεντ Αμπντ Ράμπου, που έχει βρει καταφύγιο εκεί.

Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ορκίζεται πως θα αφανίσει τη Χαμάς, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του πολέμου, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 παραμένουν όμηροι των μαχητών του παλαιστινιακού κινήματος, ωστόσο 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά του Νετανιάχου

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για ακόμη ένα σαββατόβραδο στο Ισραήλ, ειδικά στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ, απαιτώντας να κλειστεί συμφωνία για να επιτρέψουν οι όμηροι.

Οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους πρώην όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι και συγγενείς ομήρων, φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 40.939 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

AP

Ο Ερντογάν έκρινε χθες πως «το μόνο μέτρο» που μπορεί να σταματήσει την «τρομοκρατία του ισραηλινού κράτους» είναι η δημιουργία «συμμαχίας ισλαμικών χωρών».

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς έσπευσε να απαντήσει με δηκτικό τρόπο: ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να «ρίχνει τον τουρκικό λαό στη φωτιά του μίσους και της βίας προς όφελος των φίλων του της Χαμάς», πέταξε.

Οι διαπραγματεύσεις προσκρούουν τις τελευταίες εβδομάδες σε διαφωνίες για διάφορα ζητήματα: ιδίως τον έλεγχο τον λεγόμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας, στενή ζώνη κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, καθώς και τον αριθμό των παλαιστινίων φυλακισμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για τους ομήρους και το δικαίωμα των ισραηλινών αρχών να ασκήσουν βέτο σε συγκεκριμένα ονόματα.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς δήλωσε πως εργάζεται «σκληρά» μαζί με τους καταριανούς και τους αιγύπτιους μεσολαβητές για να οριστεί το πλαίσιο της συμφωνίας. «Θα κάνουμε πρόταση, πιο λεπτομερειακή, ελπίζω, τις προσεχείς ημέρες», δήλωσε.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η Αϊσενούρ Εζγκέ Εϊγκί, 26 ετών, σκοτώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Μπέιτα εναντίον της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών, που χαρακτηρίζονται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «τραγικό» θάνατο, ενώ η Άγκυρα καταδίκασε τη «βάρβαρη» επέμβαση ισραηλινών δυνάμεων και τη «δολοφονία» της.

Η οικογένειά της έκανε λόγο για βίντεο που δείχνει, κατ’ αυτή, πως η σφαίρα που χτύπησε τη νέα στο κεφάλι «προήλθε από σκοπευτή του ισραηλινού στρατού».

Ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε ότι μέλη του στον τομέα «ανταπέδωσαν ανοίγοντας πυρ εναντίον (…) ταραχοποιού που πέταγε πέτρες εναντίον (τους) και ήγειρε απειλή» για την ασφάλειά τους, προσθέτοντας πως «εξετάζει» τις πληροφορίες κατά τις οποίες «αλλοδαπή σκοτώθηκε εξαιτίας πυρών στην περιοχή».

Στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο, οι πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών, από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσα στη λιβανική Χεζμπολά και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επίσης συνεχίζονται.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση εναντίον ομάδας της πολιτικής προστασίας που προσπαθούσε να σβήσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η Χεζμπολά, κίνημα υποστηριζόμενο από το Ιράν, σύμμαχος της Χαμάς, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι σε αντίποινα, εκτόξευσε ομοβροντία ρουκετών εναντίον της πόλης Κιριάτ Σιμόνα στο βόρειο Ισραήλ.

Νωρίτερα, το σιιτικό κίνημα ανέλαβε την ευθύνη για άλλες επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έκανε κάποιες αναχαιτίσεις και ότι έπληξε «στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολά και εξέδρα εκτόξευσης» ρουκετών στην Καμπρίχα και σε άλλους τομείς του νοτίου Λιβάνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα