Μητσοτάκης σε ερώτηση του NEWS 24/7: “Δεν δαιμονοποιούμε το Airbnb”

Διαβάζεται σε 2'
Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα ISTOCK

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο NEWS 24/7 σημείωσε πως τα βήματα για τον έλεγχο των ενοικιάσεων Airbnb είναι ήδη σημαντικά αλλά ίσως ακολουθήσουν και περισσότερα.

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στα κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας ερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το NEWS 24/7, αναπτύσσοντας τις εξαγγελίες που έκανε κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου.

Σημειώνεται πως το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε απαλλαγή από φόρο ενοικίου για τρία χρόνια για όσους νοικιάσουν κλειστά διαμερίσματα ή μετατρέψουν ακίνητα από βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια.

Ανακοίνωσε επίσης πως δεν θα δίνονται νέες άδειες Airbnb στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για ένα χρόνο.

Η ερώτηση του NEWS 24/7 και της Βίκυς Σαμαρά:

Κύριε πρόεδρε θα επιμείνω στο AirBnB. Χθες ανακοινώσατε ένα προσωρινό πάγωμα νέων αδειών στην Αθήνα. Νωρίτερα σήμερα αφήσατε ανοιχτό να πάρετε το ίδιο μέτρο και σε άλλες περιοχές. Καταρχήν γιατί εξαρχής δεν πήρατε αυτό το μέτρο οριζόντια για όλες τις περιοχές; Αλλά και το πάγωμα νέων αδειών δε λύνει το πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουμε σήμερα ενοικιαστές και κάτοικοι; Έχετε στο οπλοστάσιο και κάποια πιο δραστικά οριζόντια μέτρα; Η το αποκλείεται λόγω πολιτικού κόστους, καθώς από το Αirbnb επωφελούνται με εισόδημα κάποιοι ιδιοκτήτες και κάποιες επιχειρήσεις;

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα μέτρα για το Airbnb στην Αθήνα:

“Δεν δαιμονοποιούμε καμία εμπορική δραστηριότητα. Η άλλη όψη των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων είναι πως με την πλατφόρμα του Airbnb κάποιοι πολίτες εκμεταλλεύονται την περιουσία τους. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μεγάλη φορολογική διαφάνεια και δυνατότητα εισπράξεων από πλευράς του Κράτους, ωστόσο πράγματι απαιτείται ισορροπία. Ξέρετε, ο αριθμός των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τα κλειστά διαμερίσματα. Άρα, το να κάνουμε πιο δραστικές παρεμβάσεις αυτή τη στιγμή δεν θα έλυνε το πρόβλημα δραστικά. Στο εξωτερικό κάποιες πόλεις προχωρούν σε περισσότερα μέτρα, τα εξετάζουμε κι εμείς, δεν θα διστάσουμε κι εμείς να πράξουμε κάτι τέτοιο στο μέλλον”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα