Νταλάρας – Αντωνοπούλου – Πασχαλίδης θυμούνται από μια ιστορία με τον Θάνο Μικρούτσικο

Διαβάζεται σε 6'
Ο Θάνος Μικρούτσικος
Ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο Γιώργος Νταλάρας, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Μίλτος Πασχαλίδης θυμούνται από μια ιστορία με τον Θάνο Μικρούτσικο με αφορμή τη μεγάλη τους συναυλία στο Ηρώδειο στις 19 Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα των ποιητών μέσα από τις νότες του Θάνου Μικρούτσικου. Και μια συναυλία με τίτλο “Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία” που συνδέει την ποίηση με τη μουσική. Ο Θάνος Μικρούτσικος αγάπησε πολύ την ποίηση και την έκανε τραγούδια. Τραγούδια που συντρόφευσαν τρεις γενιές και σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή.

Η συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 19 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο των ποιητών και των μεγάλων τραγουδιών.

Ο βράχος της Ακρόπολης θα πλημμυρίσει από εμβληματικά τραγούδια σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, του Ναζίμ Χικμέτ, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, του Νίκου Καββαδία, του Μάνου Ελευθερίου, του Άλκη Αλκαίου, του Κώστα Τριπολίτη, του Οδυσσέα Ιωάννου και της Λίνας Νικολακοπούλου.

O Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μιλτος Πασχαλίδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου θα τραγουδήσουν – υπό την επιμέλεια του πιο στενού του συνεργάτη, Θύμιου Παπαδόπουλου – τις μεγάλες του επιτυχίες: τραγούδια ερωτικά, λυρικά, λαϊκά, πολιτικά.

Ο Θάνος Μικρούτσικος
Ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο Γιώργος Νταλάρας, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Μίλτος Πασχαλίδης θυμούνται από μια ιστορία με τον Θάνο Μικρούτσικο…

Γιώργος Νταλάρας για τον Θάνο Μικρούτσικο

Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Γιώργος Νταλάρας
Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Γιώργος Νταλάρας

“Ο Θάνος Μικρούτσικος στο στούντιο ήταν καθημερινά μια ιστορία. Εκείνο που έχω να θυμάμαι πάντα όμως είναι τα γυρίσματα για τις Γραμμές των Οριζόντων, χειμώνα στην Σύρο. Με τον Βασίλη (Παπακωνσταντίνου) τον Χάρη και τον Πάνο, τον Νίκο Σούλη και το συνεργείο και όλους τους Συριανούς μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν στο γύρισμα.

Ήταν δύσκολες μέρες, μας έπιασε και μια φοβερή κακοκαιρία και αποκλειστήκαμε και ο Θάνος κυριολεκτικά εκτός από τα τραγούδια έδινε κάθε μέρα και μια διαφορετική παράσταση με τα αστεία του και τις αφηγήσεις του”.

Ρίτα Αντωνοπούλου

“Όταν μάθαμε ότι ο Θάνος ήταν άρρωστος ήταν κάτι πολύ δύσκολο για όλους μας. Μοιράζομαι μαζί σας το αξιοπερίεργο ότι για καιρό πριν φοβόμουν ότι κάτι θα πάθει και σε άσχετες στιγμές μπορεί να το σκεφτόμουν και να με έπιαναν τα κλάματα χωρίς κανένα λόγο…κι αυτό έλεγα στον εαυτό μου, “σύνελθε μια χαρά είναι ο άνθρωπος, δεν έχει κάτι, μη σκέφτεσαι βλακείες”.

Όταν το έμαθα ήμουν σε σοκ. Την πρώτη φορά που τον είδα, αφού το έμαθα, δε θα ξεχάσω το βλέμμα του και το ότι γύρισε και μου είπε: “Ριτάκι δε με πειράζει. Είμαι χορτάτος άνθρωπος. Έχω ζήσει 100 ζωές σε μία. Το μόνο που με νοιάζει είναι ότι ακόμη είναι μικρός ο Στέργιος κι η Αλεξάνδρα κι ήθελα να είμαι μαζί τους λίγο ακόμη. Αλλά δε θα το βάλω κάτω…δεν ξέρει με ποιον έμπλεξε ο καρκίνος.”

Εκείνο το καλοκαίρι ήμουν στη Σκιάθο και βγάλαμε μια φωτογραφία σε ένα υπέροχο μέρος: με έναν φίλο μου και εμένα να τραβάω με ένα σχοινί ένα δέντρο, που είχε γύρει προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον άνεμο. Σκέφτηκα ότι αυτός είναι ο Θάνος που παλεύει με όλη του τη δύναμη να νικήσει. Του την κάναμε δώρο αυτή τη φωτογραφία σε ένα μεγάλο κάδρο και πίσω παράφρασα τον Χικμέτ στον Μικρόκοσμο και έγραψα ότι “για μένα το λοιπόν το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είν ένας άνθρωπος που συνεχίζει να βαδίζει, είν ένας άνθρωπος που δεν αλυσοδένεται”.

Αυτή την αλλαγή στους στίχους αποφάσισα να την κρατήσω γιατί μου θυμίζει πάντα τον Θάνο και την τεράστια δύναμή του, την υπεροχή του, τη μοναδικότητά του που ήταν και θα είναι πάντα για εμένα έμπνευση για τη ζωή μου.”

Μίλτος Πασχαλίδης

“Γενικά μου φαίνεται πάρα πολύ παράδοξο να πρέπει να πω μια άγνωστη ιστορία μου με τον Θάνο, γιατί όλες τις ιστορίες τις έχω διηγηθεί κι αυτές που θέλω να παραμείνουν ιδιωτικές, δε θα τις διηγηθώ ποτέ. Οπότε το πιο πικρό πράγμα σ’ αυτή την υπόθεση με τους φίλους που φεύγουνε, είναι ότι δε θα κάνουμε καινούργιες ιστορίες.

Δηλαδή πάλι τις ίδιες θα λέμε! Κι αυτό είναι πολύ πικρό. Αυτό είναι το στενάχωρο του πράγματος. Κατά τα άλλα η πιο κεντρική ιστορία μου με τον Θάνο, είναι το καλοκαίρι του ’16, που εγώ ήμουνα σε κατάθλιψη και αυτός έκανε τα πάντα στην περιοδεία για να μην καταρρεύσω. Νομίζω ότι του χρωστάω ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της συναισθηματικής μου και ψυχολογικής μου υγείας, μην πω και της σωματικής, για το πώς μου στάθηκε σαν θείος το καλοκαίρι του ’16″.

 

Info

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ώρα Έναρξης: 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κάτω Διάζωμα
Διακεκριμένη Ζώνη: 80 €
Ζώνη A: 70 €
Ζώνη B: 60 €
Ζώνη Γ: 50 €

Άνω Διάζωμα
Ζώνη Δ: 30 €
Ζώνη Ε: 25 €
Ζώνη ΣΤ: 15 €
Ζώνη Ζ: 12 € (περιορισμένη ορατότητα)

Link προπώλησης:
https://www.ticketservices.gr/event/thanos-mikroutisikos-pos-i-anagki-ginetai-istoria/

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα