7 ζωύφια που μπορούν να βγουν από τα σιφώνια του σπιτιού μας

Διαβάζεται σε 4'
7 ζωύφια που μπορούν να βγουν από τα σιφώνια του σπιτιού μας
Ό,τι μένει στα σιφώνια επιτρέπει σε πληθώρα ζωυφίων να γίνουν απρόσκλητοι επισκέπτες. iStock

Η υγρασία και όσα μένουν στα σιφώνια της κουζίνας, του μπάνιου και των μπαλκονιών επιτρέπουν σε διάφορα ζωύφια να γίνουν απρόσκλητους επισκέπτες.

Τα σιφώνια που έχουμε στην κουζίνα, το μπάνιο και τα μπαλκόνια του σπιτιού μας λέγονται ‘σιφώνια αποστράγγισης’ καθώς χρησιμοποιούνται σε συστήματα αποχέτευσης για τη μεταφορά των αποβλήτων και του νερού από το νιπτήρα, το ντους ή την μπανιέρα στον σωλήνα αποχέτευσης.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, εμποδίζουν την είσοδο δυσάρεστων οσμών από το σύστημα αποχέτευσης στους εσωτερικούς χώρους. Διατηρούν μια ποσότητα νερού σε μια καμπύλη του σωλήνα, γνωστή ως “υδραυλικό κλείστρο” που παραμένει παγιδευμένη και δημιουργεί ένα φράγμα, το οποίο εμποδίζει τις δυσάρεστες οσμές και τα αέρια της αποχέτευσης να εισέλθουν στο χώρο.

Ό,τι μπαίνει στα σιφώνια, καταλήγει στην αποχέτευση. Υπάρχουν ωστόσο, φορές που εμφανίζονται μπροστά μας ζωύφια και παράσιτα έλκονται από την υγρασία, τη ζεστασιά και τα υπολείμματα τροφών που βρίσκονται στις αποχετεύσεις.

Έτσι, τα βλέπουμε μπροστά μας.

Οι επτά πιο κοινοί τύποι εκπλήξεων που εμφανίζονται στα σιφώνια των αστικών κέντρων

1) Κατσαρίδες

Ιδιαίτερα η γερμανική κατσαρίδα και η αμερικανική κατσαρίδα, είναι κοινές σε αστικά περιβάλλοντα. Ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα (βλ. σιφώνια που έχουν διαρροή) και συχνά μπαίνουν στα σπίτια μέσω αποχετεύσεων. Ελκύονται από τα σωματίδια τροφίμων, το λίπος και τα οργανικά απόβλητα σε σωλήνες και αποχετεύσεις.

Μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και να μεταδώσουν ασθένειες.

Υπάρχουν φυσικές μέθοδοι για να τις εξαφανίσουμε. Είναι Τα εσπεριδοειδή, τα αιθέρια έλαια ή το βορικό οξύ.

2) Μύγες αποστράγγισης

Οι μικροσκοπικές, φτερωτές μύγες που λέγονται μύγες αποστράγγισης που αιωρούνται συνήθως στο μπάνιο είναι επίσης, κοινό οικιακό παράσιτο. Όπως και οι σκνίπες αποστράγγισης, αναπαράγονται στην οργανική ύλη που βρίσκεται στα συστήματα αποχέτευσης -πχ υπολείμματα τροφίμων στην κουζίνα και τα μαλλιά που αφήνουμε πίσω μας, όταν λουζόμαστε -ιδιαίτερα όσοι έχουν μακριά μαλλιά.

Ο τρόπος για να εξαφανιστούν είναι το τακτικό καθάρισμα με μείγμα ζεστού νερού, μαγειρικής σόδας και ξυδιού. Στην κουζίνα θα βοηθήσει η αφαίρεση των υπολειμμάτων φαγητού και γενικά, ας κάνουμε έναν έλεγχο διαρροών.

3) Μύγες φρούτων

Οι μύγες των φρούτων έλκονται από οργανικά υλικά που σαπίζουν και μερικές φορές μπορούν να βρεθούν γύρω από αποχετεύσεις με υπολείμματα τροφής. Εάν υπάρχει συσσώρευση οργανικής ύλης στην αποχέτευση, αυτές οι μικροσκοπικές μύγες μπορεί να αρχίσουν να αναπαράγονται εκεί. Χρησιμοποιούμε λοιπόν, το μείγμα ζεστού νερού, μαγειρικής σόδας και ξυδιού.

4) Αργυρόψαρο

Το γνωστό ως Silverfish είναι μικρά έντομα χωρίς φτερά που ευδοκιμεί σε υγρά, σκοτεινά περιβάλλοντα. Μερικές φορές μπορεί να βρεθεί σε αποχετεύσεις ή χώρους με υψηλή υγρασία, όπως τα μπάνια και οι κουζίνες. Αυτά τα καφέ/ασημένια ζωύφια κινούνται γρήγορα και περιφέρονται στα πατώματα, πριν κρυφτούν όπου έχει υγρασία, σκοτάδι ή ακαταστασία -εκεί και πολλαπλασιάζονται. Άρα πρέπει να την τακτοποιήσουμε. Ένα από τα ενδεικτικά σημάδια πως υπάρχουν αργυρόψαρα ανάμεσά μας είναι οι κίτρινοι λεκέδες στα ρούχα, ειδικά σε συνθετικό ύφασμα ή μικρές τρύπες και περιττώματα σε παλιό χαρτί ή σελίδες βιβλίων.

5) Μυρμήγκια

Ορισμένα είδη μυρμηγκιών, όπως τα μυρμήγκια Φαραώ, είναι γνωστό ότι εισέρχονται στα σπίτια μέσω σωλήνων υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύσεων. Ελκύονται από την υγρασία και τις πηγές τροφής που μπορεί να βρεθούν μέσα ή γύρω από τους νεροχύτες της κουζίνας ή του μπάνιου.

6) Αράχνες

Περιστασιακά, μικρές αράχνες μπορεί να βγουν από τις αποχετεύσεις, ιδιαίτερα αν κυνηγούν άλλα έντομα ή αναζητούν ένα υγρό περιβάλλον. Ωστόσο, εμφανίζονται λιγότερο συχνά σε σύγκριση με άλλα ζωύφια αποχέτευσης.

7) Σαρανταποδαρούσες και Χιλιοποδαρούσες

Οι σαρανταποδαρούσες και οι χιλιοποδαρούσες (μαύρα σκουλήκια υγρασίας) μπορούν να εισέλθουν στα σπίτια μέσω αποχετεύσεων, ειδικά κατά τη διάρκεια των υγρών εποχών ή εάν αναζητούν υγρασία. Συνήθως βρίσκονται σε υπόγεια, μπάνια και άλλες υγρές περιοχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα