Μέλη συμμορίας παρίσταναν τους αστυνομικούς και διέπρατταν ληστείες στο κέντρο της Αθήνας

Διαβάζεται σε 4'
Αστυνομικές δυνάμεις (φωτογραφία αρχείου)
Αστυνομικές δυνάμεις (φωτογραφία αρχείου) ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Συνελήφθησαν μέλη συμμορίας που διέπρατταν ληστείες σε καταστήματα και σπίτια στο κέντρο της Αθήνα, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς.

Από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, διακριβώθηκε η δράση συμμορίας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ληστείες και κλοπές σε καταστήματα και οικίες σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου τρία άτομα (ένας 39χρονος Αλβανός,  ένας 30χρονος Σύρος και ένας 60χρονος Έλληνας), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- σύσταση συμμορίας, ληστείες και διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και απόπειρες αυτών, απείθεια και παράβαση των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023, διέπρατταν αρχικά ένοπλες ληστείες σε καταστήματα ψιλικών – μίνι μάρκετ και στη συνέχεια διαρρήξεις καταστημάτων και οικιών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, όπως Σύνταγμα, Άγιο Παντελεήμονα, Καισαριανή, Παγκράτι, Βύρωνα και Ζωγράφου, στοχοποιώντας μάλιστα πολλές φορές τα ίδια καταστήματα.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους είχαν προμηθευτεί πιστόλια, επιλέγοντας να διαπράττουν ληστείες σε μίνι μάρκετ, ιδιοκτησίας ατόμων ασιατικής καταγωγής, στα οποία δεν δίσταζαν να ασκήσουν βίας, δένοντας τα θύματά τους με δεματικά και καλώδια και εγκαταλείποντάς αυτά ακινητοποιημένα κατά τη διαφυγή τους.

Κεντρικό ρόλο στην εγκληματική τους δράση κατείχε ο 39χρονος, ο οποίος κατά τη διάπραξη ληστειών λειτουργούσε ως φυσικός αυτουργός, ενώ στις κλοπές ως καθοδηγητής. Ήταν αυτός που επέλεγε τους στόχους, δεχόταν τις πληροφορίες, συντόνιζε και καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη.

Πιο αναλυτικά, στις ληστείες, ο 39χρονος μαζί με τον 60χρονο, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, εισέρχονταν στα μίνι μάρκετ και με την απειλή πιστολιών και δεματικών ακινητοποιούσαν τους υπαλλήλους και αφαιρούσαν χρήματα, ενώ ο 30χρονος είχε αναλάβει τον ρόλο της πραγματοποίησης κάτοψης καθώς και του τσιλιαδόρου.

Στις κλοπές, ο 30χρονος παραβίαζε τις πόρτες των καταστημάτων, εισερχόταν σε αυτά και αφαιρούσε χρήματα και άλλα αντικείμενα, ενώ ο 39χρονος λειτουργούσε ως τσιλιαδόρος, συνδράμοντας και εποπτεύοντας παράλληλα τον 30χρονο. Σε αυτή την περίπτωση, χρέη κάτοψης των στόχων είχε ο 60χρονος, ο οποίος ενημέρωνε σχετικά τον 30χρονο.

Ο τερματισμός της δράσης τους επιτεύχθηκε την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, όταν ειδοποιηθέντες αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. συνέλαβαν τον 39χρονο και τον 60χρονο, ενώ είχαν διαπράξει κλοπή από διαμέρισμα στην Κυψέλη. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, καθώς κατέβαιναν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, ο 39χρονος τραυματίστηκε πέφτοντας από ύψος και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Στον χώρο όπου εντοπίστηκαν οι δράστες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, καθώς και πλήθος κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων, τα οποία αναγνωρίστηκαν ως κλοπιμαία και αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος.

Ακολούθησε ο εντοπισμός του 30χρονου στον Βύρωνα, όπου προτού συλληφθεί προσπάθησε να αποφύγει τον αστυνομικό έλεγχο, αρνούμενος να συμμορφωθεί στις εντολές των αστυνομικών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια σε οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 μεταλλικά και 3 πλαστικά αεροβόλα πιστόλια, πιστόλι ρέπλικα, πλήθος μεταλλικών σφαιριδίων, κυνηγετικά φυσίγγια, αμπούλα αερίου για αεροβόλο, 2 ζευγάρια χειροπέδες, 3 αναδιπλούμενα μαχαίρια, κουτί με κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη μικτού βάρους 109 γραμμαρίων, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε στις αξιόποινες πράξεις και κινητά τηλέφωνα.

Μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί 2 ληστείες και 19 διαρρήξεις σε καταστήματα και οικίες σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται  προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής ομάδας.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για ίδια και άλλα αδικήματα, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα