Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 4'
Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Bouchra Khalili "The Circle: The Circle", 2023, Συγχρονισμένη προβολή δύο καναλιών Βίντεο και 16 mm ασπρόμαυρο φίλμ που μεταφέρθηκε σε βίντεο, ήχος, ασπρόμαυρο και έγχρωμο. Διαστάσεις μεταβλητές, Διάρκεια 56:33. Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και mor Charpentier

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στην καρδιά της πόλης.

Μπήκαμε στον Σεπτέμβρη και η Αθήνα προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για τη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν έκθεση ”space of togetherness” στο Σχολείον της Αθήνας

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζει την έκθεση space of togetherness στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου / Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2024.

Ο ΝΕΟΝ, σε επιμέλεια της Διευθύντριας Ελίνας Κουντούρη, παρουσιάζει μια έκθεση που θέτει μερικά από τα πιο πιεστικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα. Η μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών διαμορφώνει την Ευρώπη ως ένα χώρο ροών μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολιτισμικών διαφορών. Το space of togetherness είναι μια έκθεση για ιστορίες που αποκαλύπτονται όταν διασταυρώνονται οι φυλές, οι πολιτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση space of togetherness αναπτύσσεται στους χώρους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Η Σχολή έχει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης καθώς λειτουργεί ως εστία καλλιτεχνικών πρακτικών και αποτελεί ένα ζωντανό χώρο όπου συνυπάρχουν σπουδαστές και σπουδάστριες διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης, καταγωγής και κουλτούρας. Από το 1930 που ιδρύθηκε η Σχολή ταυτόχρονα με το Εθνικό Θέατρο, αποτελεί ένα εργαστήριο αφιερωμένο στη δημιουργική εξερεύνηση της τέχνης του ηθοποιού και έναν καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό θεσμό που καλλιεργεί την παιδαγωγική και τις προοδευτικές ιδέες.

Το εκθεσιακό και δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης επιδιώκει τη συνύπαρξη με τις δραστηριότητες της Δραματικής Σχολής, δημιουργώντας ένα ανοιχτό, ζωντανό εργαστήριο.

Δωρεάν ομαδική έκθεση “Με το βλέμμα των Ιταλών – Con lo sguardo degli Italiani”

Στην γκαλερί Artevisione θα πραγματοποιηθεί η έκθεση με τίτλο “Με το βλέμμα των Ιταλών… Con lo sguardo degli Italiani…” που είναι αφιερωμένη στους Ιταλούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα.

Τα έργα που εκτίθενται εκφράζουν την κριτική και αντικειμενική άποψη μιας ελληνικής πραγματικότητας ερμηνευμένης με διαφορετικές καλλιτεχνικές όψεις που ενισχύονται μεταφορικά από τις προσωπικότητες και τις εμπειρίες των Ιταλών καλλιτεχνών που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου με τη συνεργασία της Ιταλικής σχολής Αθηνών , του εκδοτικού οίκου 24 γράμματα του Γιώργου Δαμιανού και του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας (ΣΕΠΙ). Εγκαίνια: 9 Σεπτεμβρίου 2024 στις 7.00 μ.μ. Πηλίου 5, Αθήνα.

Δωρεάν στο καφέ του Αρχαιολογικού

Στο χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, φιλοξενείται η ατομική έκθεση του Γιώργου Κεβρεκίδη με τίτλο “Αναθήματα-οδοδείκτες εικαστικής πορείας“.

Οι συνήθως αυτοσχέδιες κατασκευές που περιλαμβάνουν εικόνες, λιβανιστήρια και ενίοτε αναμμένα καντήλια, γνωστές ως παρόδια εικονοστάσια και προσκυνητάρια, έχουν έλξει από το 2015 τον μηχανικό και εικαστικό Γιώργο Κεβρεκίδη. Βρήκε στο θέμα αυτό τον ανθρώπινο παράγοντα που υποκίνησε τη δημιουργία τους: ως θύμα ή ως θύματα μοιραίων αυτοκινητικών δυστυχημάτων που στοίχισαν ζωές, ως μέλος ή ως μέλη της οικογένειας ή των οικογενειών τους, ως σχεδιαστή ή ως δημιουργό των μνημείων, ως σχέση διαρκούς οδυνηρής παρουσίας. Συγκέντρωσε και εξακολουθεί να εντοπίζει πληθώρα τύπων που, χάρη στον φωτογραφικό φακό, δικό του ή φίλων του, απαρτίζουν σύνταγμα (corpus) μοναδικό, μαρτυρία πολιτιστική της περιοχής και της εποχής τους.

Μετά λοιπόν από εξορμήσεις που έκανε ο ίδιος, που συνεχίζει με παρόμοια ζέση κύκλος φίλων του και από τη μελέτη του υλικού του, προχώρησε στο να τα αποτυπώσει σχεδιαστικά τα κάθε λογής θυμητάρια αλλά και στο να αποτελέσουν αφορμή για την προσωπική ερμηνεία τους. Ο ενθουσιασμός της ανακάλυψης νέων παραδειγμάτων τον ωθούσε κάθε φορά στην ιδιαίτερη αξιοποίησή τους. Προχώρησε μάλιστα από τις δύο στις τρεις διαστάσεις, ενσωματώνοντας σε ορισμένα σύνολά του λεπτομέρειες της δομής τους, όπως οι λεγόμενες στην τεχνική ιδιόλεκτο αλενόβιδες, με σκοπό να δείξει τα στάδια της γένεσής τους. Εικόνες πονεμένης μνήμης, οι οποίες συγκινούσαν πάντοτε, τα εικονοστάσια-προσκυνητάρια έχουν απασχολήσει την έρευνα, είτε θησαυρισμένα σε φωτογραφικά λευκώματα γενικά, από όλην την Ελλάδα, ή επιμέρους, κατά περιοχές, είτε σε ειδικές με το θέμα έρευνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα