Airbnb: Οι τρεις περιοχές της Αθήνας όπου μπαίνουν περιορισμοί

Διαβάζεται σε 5'
Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα ISTOCK

Την απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων για έναν χρόνο σε τρία διαμερίσματα της Αθήνας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Αναλυτικά οι περιοχές.

Χωρίς δραστικές παρεμβάσεις, παρά μόνο με μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων για έναν χρόνο σε τρία διαμερίσματα της πρωτεύουσας ολοκληρώθηκαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για το Airbnb.

Ενώ η στεγαστική κρίση στη χώρα έχει λάβει δραματικές διαστάσεις για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων και περιοχών με έντονη τουριστική δραστηριότητα με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην ανακοίνωση παρεμβάσεων στο καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης για τρία διαμερίσματα της Αθήνας, το 1ο, το 2ο και το 3ο.

Οι περιοχές όπου αποφασίστηκε ο περιορισμός του AirBnB για έναν χρόνο

1ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας

Το 1ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας περιλαμβάνει το κέντρο των Αθηνών με το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο (Στάδιο-Ομόνοια-Πλάκα). Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τις περιοχές:

  • Κουκάκι
  • Πλάκα
  • Κολωνάκι
  • Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι
  • Εξάρχεια
  • Ιλίσια
  • Νεάπολη

2ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας

Το 2ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας περιλαμβάνει τις ΝΑ συνοικίες από Νέο Κόσμο μέχρι Στάδιο. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τις περιοχές:

  • Μετς
  • Νέος Κόσμος
  • Άγιος Αρτέμιος
  • Παγκράτι

3ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας

Το 3ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας περιλαμβάνει τις ΝΔ συνοικίες (Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Μεταξουργείου και Θησείου). Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τις περιοχές:

  • Βοτανικός
  • Μεταξουργείο
  • Γκάζι
  • Πετράλωνα
  • Ρουφ
  • Θησείο

Η ερώτηση του NEWS 24/7 για το Airbnb στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στα κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το NEWS 24/7, αναπτύσσοντας τις εξαγγελίες που έκανε κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε:

Κύριε πρόεδρε θα επιμείνω στο AirBnB. Χθες ανακοινώσατε ένα προσωρινό πάγωμα νέων αδειών στην Αθήνα. Νωρίτερα σήμερα αφήσατε ανοιχτό να πάρετε το ίδιο μέτρο και σε άλλες περιοχές. Καταρχήν γιατί εξαρχής δεν πήρατε αυτό το μέτρο οριζόντια για όλες τις περιοχές; Αλλά και το πάγωμα νέων αδειών δε λύνει το πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουμε σήμερα ενοικιαστές και κάτοικοι; Έχετε στο οπλοστάσιο και κάποια πιο δραστικά οριζόντια μέτρα; Η το αποκλείεται λόγω πολιτικού κόστους, καθώς από το Αirbnb επωφελούνται με εισόδημα κάποιοι ιδιοκτήτες και κάποιες επιχειρήσεις;

Η απάντησή του ήταν η εξής:

“Δεν δαιμονοποιούμε καμία εμπορική δραστηριότητα. Η άλλη όψη των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων είναι πως με την πλατφόρμα του Airbnb κάποιοι πολίτες εκμεταλλεύονται την περιουσία τους. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μεγάλη φορολογική διαφάνεια και δυνατότητα εισπράξεων από πλευράς του Κράτους, ωστόσο πράγματι απαιτείται ισορροπία. Ξέρετε, ο αριθμός των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τα κλειστά διαμερίσματα. Άρα, το να κάνουμε πιο δραστικές παρεμβάσεις αυτή τη στιγμή δεν θα έλυνε το πρόβλημα δραστικά. Στο εξωτερικό κάποιες πόλεις προχωρούν σε περισσότερα μέτρα, τα εξετάζουμε κι εμείς, δεν θα διστάσουμε κι εμείς να πράξουμε κάτι τέτοιο στο μέλλον”.

Τι αναφέρει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Στην πρώτη του αντίδραση μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ προχώρησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων. Μεταξύ άλλων χαιρετίζει τα κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, χαρακτηρίζει “υπερβολική” την αναστολή έκδοσης νέων ΑΜΑ και ζητά την αναθεώρηση της απόφασης αυτής, ζητά εξαιρέσεις για εταιρείες διαχείρισης όπως επίσης και εξαίρεση επαγγελματικών χώρων και αναφέρει πως η αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής θα αυξήσει το κόστος για τους φιλοξενούμενους. Ειδικότερα ο STAMA Greece σημειώνει:

Χαιρετίζουμε τα κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων: Η τριετής απαλλαγή από τη φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια για όσους διαθέσουν τα ακίνητά τους προς μακροχρόνια μίσθωση είναι ένα θετικό μέτρο. Η υιοθέτηση της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ, την οποία έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα, θα ανακουφίσει το κτιριακό απόθεμα κατοικιών που πιέζεται από διάφορους παράγοντες. Επιπλέον, τα άτοκα δάνεια ανακαίνισης και το πρόγραμμα “ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2” θα διευκολύνουν ιδιοκτήτες και πολίτες να βελτιώσουν και να αποκτήσουν κατοικίες αντίστοιχα. Το γεγονός ότι πλέον αναγνωρίζεται πως το βασικό πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης δεν προέρχεται από τη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά από άλλους σημαντικούς παράγοντες, αποτελεί μια δικαίωση για το Stama και το έργο του.

Αναστολή έκδοσης νέων ΑΜΑ: Η απόφαση να ανασταλεί η έκδοση νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτου σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας είναι υπερβολική, καθώς δεν είναι όλες οι περιοχές πιεσμένες. Προτείνουμε η εφαρμογή να γίνεται ανά ταχυδρομικό κώδικα, ενώ είναι αναγκαία η δημοσιοποίηση λεπτομερών στοιχείων από την ΑΑΔΕ για σωστή και δίκαιη εφαρμογή.

Αναθεώρηση της εφαρμογής μη έκδοσης νέων ΑΜΑ: Είναι σημαντικό να εξεταστεί η διαδικασία εφαρμογής της μη έκδοσης νέων ΑΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή χρήσης ακινήτων κατά τη διάρκεια μίσθωσης.

Εξαιρέσεις για εταιρείες διαχείρισης: Προτείνουμε την εξαίρεση των εταιρειών διαχείρισης από το μέτρο, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη αγορά και την επιχειρηματικότητα.

Εξαίρεση επαγγελματικών χώρων: Επαγγελματικοί χώροι, όπως πρώην γραφεία που μετατρέπονται σε καταλύματα διαμονής, θα πρέπει επίσης να εξαιρεθούν από το μέτρο.

Αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής: Η αύξηση του τέλους θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος της φιλοξενίας, καθιστώντας το ακριβότερο.

Τέλος, χαιρετίζουμε την επίσημη αναγνώριση της συμβολής της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα που ενισχύει την οικονομία και βελτιώνει τη ζωή πολιτών και τοπικών κοινωνιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα