iPhone 16: Αυτά είναι τα νέα μοντέλα της Apple – Τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης

Διαβάζεται σε 7'
iPhone 16: Αυτά είναι τα νέα μοντέλα της Apple – Τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης
YouTube / Apple Event

Τα αποκαλυπτήρια της Apple για τα iPhone 16 και τα χαρακτηριστικά που φέρνουν την τεχνητή νοημοσύνη στην κινητή τηλεφωνία.

Παρουσιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας (09/09) τα νέα προϊόντα της Apple και συγκεκριμένα, τα πολυαναμενόμενα μοντέλα iPhone 16, καθώς και η νέα γενιά ρολογιών Apple Watch και των AirPods, φέρνοντας ακόμη μια “επανάσταση” στην κινητή τηλεφωνία.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό των νέων iPhone -το iPhone 16 καθώς και τα iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max- είναι ότι έχουν σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου βάσει των προδιαγραφών της Apple Intelligence, δηλαδή των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η Apple.

Τα χρώματα στα οποία θα κυκλοφορήσει είναι μαύρο, λευκό, μπλε, πετρόλ και ροζ.

Σύμφωνα με τον CEO της Apple, Tim Cook, αν και τα νέα μοντέλα είναι σχεδιασμένα από την αρχή με βάση το Apple Intelligence, η σειρά iPhone 16 δεν θα κυκλοφορήσει με αυτό από την πρώτη στιγμή.

Ο CEO της Apple, Tim Cook, στην παρουσίαση των νέων iPhone
Ο CEO της Apple, Tim Cook, στην παρουσίαση των νέων iPhone AP Photo Juliana Yamada

Η επανάσταση της “Apple Intelligence”

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, η Apple αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι λειτουργίες, οι οποίες περιλαμβάνουν εργαλεία γραφής που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στη σύνταξη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κειμένων, θα περιλαμβάνονται στο τηλέφωνο. Η τεχνητή νοημοσύνη της Apple θα επιτρέπει επίσης πιο φυσικές συνομιλίες με τη Siri.

«Η νοημοσύνη της Apple σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Siri και την καθιστά πιο φυσική, πιο σχετική με το πλαίσιο και πιο προσωπική για εσάς με πλουσιότερη γλωσσική κατανόηση», δήλωσε ο Craig Federighi, SVP software engineering της Apple.

Η Siri θα είναι πλέον σε θέση να αντλεί από τα μηνύματα κειμένου των χρηστών, που σημαίνει ότι μπορεί να σας υπενθυμίζει τις συστάσεις τηλεοπτικών εκπομπών και μουσικής που στέλνουν οι φίλοι της.

«Θα μπορείτε απλά να πείτε: ‘Στείλτε στην Έρικα τις φωτογραφίες από το μπάρμπεκιου του Σαββάτου’ και η Siri θα ξεθάψει τις φωτογραφίες και θα τις στείλει αμέσως», δήλωσε ο Federighi.

Η εταιρεία είχε ήδη υπαινιχθεί στο παρελθόν κάποια από τα νέα χαρακτηριστικά AI της Apple, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμοσμένων emojis που δημιουργούνται από AI και των πιο προσιτών δυνατοτήτων αναζήτησης φωτογραφιών.

Οι νέες λειτουργίες της κάμερας

Το νέο iPhone 16 θα επιτρέπει στους χρήστες να παίρνουν πληροφορίες για τα πράγματα γύρω τους απλά δείχνοντας την κάμερά τους, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η λειτουργία ελέγχου της κάμερας, στην οποία θα έχει πρόσβαση με ένα κουμπί στο πλάι του τηλεφώνου, θα δίνει στους χρήστες πρόσβαση στην «οπτική νοημοσύνη», δήλωσε ο Craig Federighi.

Για παράδειγμα, αφού πατήσει το κουμπί ελέγχου της κάμερας, ένας χρήστης μπορεί να στρέψει την κάμερα σε ένα εστιατόριο και το iPhone 16 θα ανασύρει πληροφορίες όπως κριτικές, το μενού και πώς να κάνει κράτηση.

Ο Federighi δήλωσε ότι αυτή η «οπτική νοημοσύνη» μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση πραγμάτων όπως ράτσες σκύλων ή αξιοθέατα και για την προσθήκη πραγμάτων στο ημερολόγιό σας.

YouTube / Apple Event

Η Apple αναφέρθηκε επίσης στην ήδη ανακοινωθείσα συνεργασία της με τον δημιουργό του ChatGPT OpenAI για την τροφοδοσία ορισμένων από αυτές τις λειτουργίες. Ο Federighi έδωσε το παράδειγμα της χρήσης του ελέγχου της κάμερας για την πρόσβαση στο ChatGPT για να λάβετε βοήθεια με την εργασία στο σπίτι.

Η Apple ανακοίνωσε προηγουμένως ότι το iPhone 16 θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα κατασκευαστεί ειδικά για τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν κείμενο και εικόνες με μια προτροπή φυσικής γλώσσας.

Οι τιμές των νέων iPhone

Ένα από τα ζητήματα που “καίνε” τους καταναλωτές είναι οι τιμές με τις οποίες θα εισαχθούν τα νέα iPhone στην αγορά των ΗΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε στην παρουσίαση, το iPhone 16 θα ξεκινά από τα 799 δολάρια. Αντίστοιχα, το iPhone 16 Plus θα ξεκινά από τα 899 δολάρια.

Το iPhone 16 Pro θα κοστίζει 999 δολάρια και το iPhone 16 Pro Max θα κοστίζει 1.199 δολάρια.

Και τα δύο θα είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία από την Παρασκευή και στα καταστήματα στις 20 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι η τιμή είναι ίδια σε δολάρια με το περσινό μοντέλο, το iPhone 15 Pro.

YouTube / Apple Event

Το νέο Apple Watch 10

Το Apple Watch series 10 θα έχει 30% περισσότερη δυνατότητα για display. Είναι 40% πιο φωτεινό και η συσκευή του είναι πιο ενεργειακά αποδοτική από την προηγούμενη και φορτίζει πιο γρήγορα.

Έχει καλύτερη δυνατότητα ευρυγώνιας θέασης. Είναι 9,7 mm πιο λεπτό από το προηγούμενο. Μπορείς να παίξεις μουσική από το speaker του ρολογιού χωρίς να χρησιμοποιείς τα ακουστικά.

YouTube / Apple Event

Θα διατίθεται σε ροζ χρυσό, ασημί και μαύρο χρώμα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η νέα σειρά Titanium Apple Watch Series 10 που είναι 20% πιο ελαφριά από την προηγούμενη. Τα ρολόγια είναι κατασκευασμένα κατά 95% από ανακυκλωμένο τιτάνιο.

Η νέα σειρά AirPods

Η Apple παρουσίασε την τελευταία έκδοση της σειράς AirPods που η εταιρεία αποκαλεί ως το πιο «άνετο» σετ της, μαζί με μια χούφτα χαρακτηριστικά που συνήθως βρίσκονται στα AirPods του ανώτερου μοντέλου Pro, όπως η ενεργή ακύρωση θορύβου και η «λειτουργία διαφάνειας», η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ακούνε το εξωτερικό περιβάλλον.

Η Apple δήλωσε ότι τα AirPods 4 επανασχεδιάστηκαν με προηγμένα εργαλεία μοντελοποίησης ώστε τα ακουστικά να εφαρμόζουν καλύτερα στα αυτιά των χρηστών. Έρχονται επίσης με περισσότερο έλεγχο για την αναπαραγωγή και την παύση της μουσικής, την έναρξη και τον τερματισμό κλήσεων και περιλαμβάνουν πλέον USB-C μέσω της θήκης φόρτισης.

YouTube / Apple Event

Άλλες αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας (τώρα έως και 30 ώρες διάρκεια ζωής) και ένα αναβαθμισμένο τσιπ για πλουσιότερη εμπειρία ακρόασης.

Τα νέα AirPods 4 θα κοστίζουν 129 δολάρια και τα AirPods 4 με τη λειτουργία ενεργής ακύρωσης θορύβου θα είναι ελαφρώς ακριβότερα στα 179 δολάρια.

Και τα δύο είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία τώρα και θα είναι διαθέσιμα στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα