ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο και εκλογή προέδρου – Οι στόχοι και τα “καυτά” ζητήματα

Διαβάζεται σε 4'
ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο και εκλογή προέδρου – Οι στόχοι και τα “καυτά” ζητήματα
INTIME

Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκληθεί την Τρίτη στην πρώτη συνεδρίαση κομματικού οργάνου στη μετά Κασσελάκη εποχή. Τα επίδικα.

Η νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, άρχισε και τυπικά όταν εμφανίστηκε στα κινητά τηλέφωνα των μελών της πολιτικής γραμματείας το SMS ότι την Τρίτη στις 16:00 συνεδριάζει το όργανο.

Κατά τη συνεδρίαση άπαντες θα χρειαστεί να ανοίξουν τα χαρτιά τους για να βρεθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (αλλά όχι βιαστικά όπως τονίζεται σχετικά από την Κουμουνδούρου) οι λύσεις για τη διεξαγωγή του επικείμενου εκτάκτου συνεδρίου και της νέας (τρίτης από το 2022 και μετά) διαδικασίας εκλογής προέδρου.

Ο στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει αποκτήσει νέο πρόεδρο μέχρι το αργότερο τον Δεκέμβριο, δηλαδή σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα. Θα καταβληθεί προσπάθεια το διάστημα αυτό να είναι ακόμη πιο σύντομο, όμως η κομματική δουλειά που πρέπει να γίνει είναι αρκετή και όχι εύκολη.

Ελλείψει προέδρου, το όργανο της πολιτικής γραμματείας επωμίζεται ουσιαστικά την πολιτική διεύθυνση του κόμματος αλλά και τομείς όπως αυτός της διαχείρισης της κρατικής επιχορήγησης και γενικότερα των οικονομικών. Θυμίζουμε εδώ ότι παραμένει ανοιχτή η πληγή των απλήρωτων και σκληρά δοκιμαζόμενων εργαζόμενων στην Αυγή και στο Κόκκινο για τους οποίους πρέπει να βρεθεί λύση…χθες.

Κατά τα άλλα, στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας θα γίνει μία πρώτη, αναλυτική συζήτηση για τον χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει το επικείμενο συνέδριο αλλά και για το χρόνο διεξαγωγής του με τις αρχές του Οκτώβρη να παραμένει η πιο πιθανή περίοδος.

Θα αναζητηθούν, επίσης, όπως αναφέρουν κομματικής πηγές, και νέες συμμαχίες για όσο το δυνατόν ευρύτερες συναινέσεις χωρίς να σημαίνει ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι εύκολη.

Τέλος, αναμένεται να πέσει στο τραπέζι και το ζήτημα της στελέχωσης του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις παραιτήσεις του Μπάμπη Παπαδάκη και της Ευγενίας Κουντούρη.

Οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς τις υποψηφιότητες, τη Δευτέρα δεν έπεσε κάποια νέα στο τραπέζι. Φαίνεται ότι αυτή τη φορά η Ολγα Γεροβασίλη δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια κάτι που σημαίνει ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει κατατεθεί καμία υποψηφιότητα από την ομάδα των 87.

Εκτός αν αυτή είναι η πιθανολογούμενη υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου, στέλεχος όμως που δεν συγκαταλέγεται στο στενό πυρήνα της κίνησης. Οι υποψηφιότητες των Παύλου Πολάκη και Νικόλα Φαραντούρη παραμένουν δεδομένες, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. H Ρένα Δούρου δεν έχει πάρει, τέλος, οριστικές αποφάσεις.

Άφαντος ο Κασσελάκης

Τη Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης δεν έδωσε το παραμικρό στίγμα για τις προθέσεις του. Αφού ακύρωσε πρωινή συνέντευξή του στο Mega, εν συνεχεία επιδόθηκε μόνο σε διαρροές αποφεύγοντας, προς το παρόν, να τοποθετηθεί δημοσίως και επίσημα.

Η λογική (και οι πληροφορίες) λέει ότι θα πράξει σύντομα. Μπροστά του ανοίγονται δύο βασικές δυνατότητες: Η πρώτη, να υποβάλλει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος και να διεκδικήσει τη νίκη ποντάροντας στη στήριξη της βάσης.

Οι διαρροές της Δευτέρας είχαν και αυτό το χαρακτήρα, να δώσουν το μήνυμα προς τα έξω ότι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προτιμά Κασσελάκη.

Η δεύτερη είναι να κινηθεί μόνος του δημιουργώντας νέο πολιτικό φορέα. Προφανώς δεν πρόκειται για απλή υπόθεση, θα χρειαστεί χρόνος και χρήμα αλλά η σχετική φημολογία, όσο ο κ. Κασσελάκης παραμένει σιωπηλός, φουντώνει. Το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του κάνει άπαντες επιφυλακτικούς και προς το παρόν τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα