Εκλογές ΗΠΑ: Όσα πρέπει να ξέρετε για το αποψινό debate – Πώς προετοιμάζονται Χάρις και Τραμπ

Διαβάζεται σε 11'
Ο χώρος που θα γίνει το debate Χάρις - Τραμπ
Ο χώρος που θα γίνει το debate Χάρις - Τραμπ AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Χάρις και Τραμπ βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για το κρίσιμο αποψινό debate. Οι κανόνες, τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα και όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις θα αναμετρηθούν απόψε το βράδυ (10/9) στις 21:00 (τοπική ώρα· στις 04:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) στο πρώτο τους τηλεοπτικό debate, το οποίο θα μεταδοθεί από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Καθώς απομένουν μόνο λίγες εβδομάδες μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών, το αποψινό debate αποτελεί κρίσιμη ευκαιρία και των δύο υποψηφίων, προκειμένου να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους αλλά και να κάνουν περισσότερο γνωστές τις πολιτικές τους θέσεις.

Για την Κάμαλα Χάρις ίσως η αποψινή αναμέτρηση να είναι μια πιο δύσκολη δοκιμασία, μιας και δεν έχει βρεθεί ποτέ σε τέτοιου είδους τηλεμαχία ενώ ταυτόχρονα “κουβαλά” το καταστροφικό παρελθόν των Δημοκρατικών, μετά και την τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση Μπάιντεν – Τραμπ, που εν πολλοίς οδήγησε στην αποχώρηση του 79χρονου Αμερικανού προέδρου από την εκλογική κούρσα.

  • Πότε και πού θα διεξαχθεί το προεδρικό debate

Το debate θα διεξαχθεί στη Φιλαδέλφεια στο National Constitution Center σήμερα Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στις 21:00 (τοπική ώρα· στις 04:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

  • Πώς μπορείτε να τo παρακολουθήσετε live

Tο προεδρικό debate του ABC News, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ειδησεογραφικό σταθμό WPVI-TV της Φιλαδέλφειας, που ανήκει στο ABC, θα μεταδοθεί από το ABC και σε απευθείας μετάδοση από τα ABC News Live, Disney+ και Hulu. Το ABC News Live είναι διαθέσιμο στο Samsung TV+, στο The Roku Channel, στις συσκευές Amazon Fire TV, στο YouTube, στο Tubi και στις περισσότερες πλατφόρμες ροής.

  • Ποιος συντονίζει το debate

Συντονιστές θα είναι ο παρουσιαστής και διευθύνων σύμβουλος της εκπομπής «World News Tonight», David Muir, και η παρουσιάστρια του ABC News Live «Prime», Linsey Davis.

 

Οι κανόνες της αποψινής τηλεμαχίας:

Τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ αποδέχθηκαν τους κανόνες του debate, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι τα μικρόφωνα των υποψηφίων θα είναι κλειστά, όταν δεν θα έχουν τον λόγο, ενώ θα πρέπει να απαντήσουν στις ερωτήσεις των συντονιστών εντός δύο λεπτών.

Οι κανόνες αναλυτικά, σύμφωνα με το ABCNews:

  • Το debate θα διαρκέσει 90 λεπτά με δύο διαφημιστικά διαλείμματα
  • Οι δύο συντονιστές, που θα είναι καθιστοί, θα είναι οι μόνοι που θα κάνουν ερωτήσεις
  • Η κλήρωση για την τοποθέτηση στο βήμα και τη σειρά των καταληκτικών δηλώσεων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την κλήρωση και επέλεξε τη σειρά των δηλώσεων. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει την τελευταία καταληκτική δήλωση, ενώ η αντιπρόεδρος Χάρις επέλεξε τη δεξιά θέση στο βήμα στην οθόνη (αριστερή πλευρά της σκηνής)
  • Οι υποψήφιοι θα συστηθούν από τους συντονιστές
  • Οι υποψήφιοι θα εισέλθουν στη σκηνή από αντίθετες πλευρές. Το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία θα εισαχθεί πρώτο
  • Δεν θα υπάρξουν εναρκτήριες δηλώσεις. Οι καταληκτικές δηλώσεις θα διαρκούν δύο λεπτά για κάθε υποψήφιο
  • Οι υποψήφιοι θα παραμείνουν πίσω από το βήμα καθ’ όλη τη διάρκεια του debate
  • Απαγορεύονται αντικείμενα ή προετοιμασμένες σημειώσεις στη σκηνή
  • Τα θέματα ή οι ερωτήσεις δεν θα κοινοποιηθούν εκ των προτέρων στις καμπάνιες ή στους υποψήφιους
  • Οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους ένα στυλό, ένα μπλοκ σημειώσεων και ένα μπουκάλι νερό
  • Οι υποψήφιοι θα έχουν δύο λεπτά για να απαντήσουν σε ερωτήσεις, δύο λεπτά για αντιλογίες και ένα επιπλέον λεπτό για διευκρινίσεις ή απαντήσεις
  • Τα μικρόφωνα των υποψηφίων θα είναι ενεργά μόνο για τον υποψήφιο που έχει σειρά να μιλήσει και θα είναι σε σίγαση όταν ο χρόνος ανήκει σε άλλον υποψήφιο
  • Οι υποψήφιοι δεν θα επιτρέπεται να κάνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον
  • Το προσωπικό των καμπανιών δεν θα μπορεί να αλληλεπιδρά με τους υποψήφιους κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων
  • Οι συντονιστές θα προσπαθούν να τηρήσουν τις χρονικές συμφωνίες και να διασφαλίσουν μια πολιτισμένη συζήτηση
  • Δεν θα υπάρχει κοινό στην αίθουσα

Κρίσιμα πολιτικά ζητήματα και οι θέσεις των Χάρις – Τραμπ

Τις θέσεις τους για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα αναμένεται να διατυπώσουν σήμερα Χάρις και Τραμπ, όπως για την οικονομία, τη μετανάστευση, το δικαίωμα στην άμβλωση, την εγκληματικότητα και τη δραματική αύξηση των περιστατικών mass shootings.

Ακολουθεί μια σύντομη ματιά στις θέσεις Χάρις – Τραμπ σε μερικά από τα παραπάνω θέματα, όπως αποτυπώθηκαν στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις του ABC News/Ipsos.

Οικονομία, πληθωρισμός

  • Ο Τραμπ -ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση Μπάιντεν για τον πληθωρισμό, που έφτασε σε υψηλό 40 ετών το 2022- έχει δεσμευτεί να μειώσει το κόστος αποκαθιστώντας την “ενεργειακή ανεξαρτησία”, με περισσότερες γεωτρήσεις πετρελαίου και χαμηλότερες τιμές καυσίμων. Έχει επίσης δηλώσει ότι θα μειώσει το εθνικό χρέος και θα εφαρμόσει μια σειρά από φορολογικές περικοπές για τις εγχώριες εταιρείες καθώς και δασμούς στις ξένες εισαγωγές.
  • Η Χάρις έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για αυτό που αποκαλεί “οικονομία ευκαιριών”, το οποίο βασίζεται σε όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την τιμολόγηση των φαρμάκων και την Πίστωση Φόρου Τέκνων. Η πρότασή της περιλαμβάνει κατασκευή 3 εκατομμυρίων νέων μονάδων στέγασης, αύξηση του κατώτατου μισθού και ομοσπονδιακή απαγόρευση της αισχροκέρδειας στις τιμές τροφίμων και ειδών παντοπωλείου. Έχει επίσης προτείνει ένα φορολογικό όφελος 50.000 δολαρίων για νέες μικρές επιχειρήσεις.

Μετανάστευση

  • Ο Τραμπ έχει κάνει τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων κεντρικό θέμα της καμπάνιας του, συχνά προχωρώντας σε έντονη αντιμεταναστευτική ρητορική, χειρότερη και από το 2016. Δήλωσε ότι αν εκλεγεί, σχεδιάζει να ολοκληρώσει το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και να εφαρμόσει τη “μεγαλύτερη εγχώρια επιχείρηση απέλασης στην αμερικανική ιστορία” για τους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Έχει επίσης υποσχεθεί να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για τον τερματισμό της αυτόματης χορήγησης υπηκοότητας.
  • Η Χάρις έχει υπερασπιστεί την κυβερνητική διαχείριση του ζητήματος, ειδικά τον ρόλο της στην αντιμετώπιση των αιτίων της μετανάστευσης από την Κεντρική Αμερική. Έχει επίσης κατηγορήσει τους Ρεπουμπλικάνους που απέρριψαν ένα διακομματικό νομοσχέδιο για τα σύνορα που θα αυστηροποιούσε τους κανόνες ασύλου και θα εφάρμοζε άλλους περιορισμούς στη μετανάστευση, ενώ παράλληλα θα αύξανε τους πόρους για τη βελτίωση των νομικών οδών μετανάστευσης. Η Χάρις δήλωσε ότι αν εκλεγεί, θα συνεχίσει να προωθεί την εν λόγω νομοθεσία και δεσμεύτηκε να την υπογράψει αν φτάσει στο γραφείο της.
Κάμαλα Χάρις
Κάμαλα Χάρις (AP Photo/LM Otero, File)

Δικαίωμα στην άμβλωση

  • Η Χάρις έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να περάσει νόμο που θα αποκαθιστά το δικαίωμα στην άμβλωση ενώ έχει επικρίνει έντονα τους περιορισμούς σε επίπεδο πολιτειών, αμφισβητώντας γιατί οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες δεν “εμπιστεύονται τις γυναίκες”.
  • Ο Τραμπ συχνά διαφημίζει τον ρόλο του στον διορισμό τριών δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ψήφισαν υπέρ της ανατροπής της Roe v. Wade, αλλά έχει αλλάξει τη στάση του σε ορισμένα ζητήματα όσο προχωράει η καμπάνια του. Ενώ προηγουμένως είχε εκφράσει την υποστήριξή του για μια εθνική απαγόρευση, τώρα λέει ότι θα πρέπει οι πολιτείες να ρυθμίζουν την πρόσβαση στην άμβλωση.

Εγκληματικότητα και mass shootings

Η ένοπλη επανήλθε για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα μετά τον θάνατο δύο μαθητών και δύο δασκάλων σε περιστατικό mass shooting σε σχολείο στην Τζόρτζια.

  • Η Χάρις χαρακτήρισε το περιστατικό “άσκοπη τραγωδία”. Έχει ζητήσει πανεθνικούς νόμους, καθολικούς ελέγχους ιστορικού και απαγόρευση όπλων επίθεσης.
  • Ο Τραμπ κατηγόρησε ένα “άρρωστο και διεστραμμένο τέρας” για την επίθεση. Συχνά υποστηρίζει μετά από περιστατικά mass shooting ότι δεν φταίνε τα όπλα, αλλά τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Έχει αυτοπροσδιοριστεί ως ο “πιο φιλο-όπλων” πρόεδρος στην ιστορία και δεν έχει δείξει ότι θα θεσπίσει μέτρα ελέγχου όπλων αν εκλεγεί.

 

  • Συνολικά, ο Τραμπ συχνά ισχυρίζεται ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας αυξάνονται/
  • Η Χάρις έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, διαφημίζοντας το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης της κυβέρνησης Μπάιντεν για επενδύσεις 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη δημόσια ασφάλεια.

Εξωτερική πολιτική

  • Η Χάρις, μέχρι στιγμής, έχει υιοθετήσει πολλές από τις θέσεις του προέδρου Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική. Δήλωσε ότι ως πρόεδρος θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ. Έχει επίσης δεσμευτεί να “μην διστάσει να λάβει οποιαδήποτε ενέργεια είναι απαραίτητη για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων και συμφερόντων από το Ιράν και τις τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζει το Ιράν”. Για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, η Χάρις έχει επαναλάβει την υποστήριξή της για την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά εξέφρασε και τη συμπόνια της για τους πολίτες της Γάζα. Έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός με την επιστροφή των ομήρων και δήλωσε ότι εργάζεται με τον Μπάιντεν για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας.
  • Ο Τραμπ έχει ισχυριστεί ότι ούτε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ούτε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα είχαν ξεκινήσει αν ήταν πρόεδρος. Έχει δείξει ότι θα μειώσει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο και συνεχίζει να επικρίνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν κάνουν αρκετά. Έχει επίσης εκφράσει την ισχυρή υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την καταπολέμηση της Χαμάς, αλλά έχει καλέσει και για γρήγορο τερματισμό του πολέμου.

Το debate, όμως, δεν το κερδίζεις με πολιτική

“Οι αμερικανικές προεδρικές συζητήσεις δεν κερδίζονται από την πολιτική”, επισημαίνει αναλυτής του BBC, τονίζοντας πως δεν έχει υπάρξει debate όπου υποψήφιος αναδείχθηκε νικητής επειδή έκαναν μια εξαιρετική πολιτική πρόταση”.

“Σίγουρα, οι συντονιστές του ABC News στο debate της Τρίτης θα θέσουν σοβαρές ερωτήσεις στον Ντόναλντ Τραμπ και την Καμάλα Χάρις σχετικά με φορολογικές περικοπές και εξωτερικές υποθέσεις. Όμως αυτό που πάντα συγκεντρώνει την προσοχή των θεατών είναι οι στιγμές όπου ένας υποψήφιος έχει πιο έντονο ύφος, ή με κάποιο τρόπο προκαλεί τον αντίπαλό του ή απλώς φαίνεται ότι έχει τον έλεγχο της συζήτησης. Ίσως γι’ αυτό ένας σύμβουλος του Τραμπ ισχυρίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος δεν έχει αφιερώσει τον χρόνο της προετοιμασίας του εμβαθύνοντας στα θέματα πολιτικής. Αντίθετα, προσπαθεί να τελειοποιήσει τις θεατρικές πτυχές τις εμφάνισής του, σημειώνει ακόμα.

Άλλωστε ο Τραμπ μετρά έξι παρουσίες σε τηλεοπτικά debate ενώ για την Χάρις θα είναι μόλις η πρώτη φορά.

Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Matt Kelley

Όπως τονίζει το δημοσίευμα του BBC, η Χάρις πέρασε την περασμένη εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο της Πενσυλβάνια μελετώντας βιβλία πολιτικής, αλλά η ομάδα της προσπάθησε επίσης να την προετοιμάσει και για τη “μάχη του φαίνεσθαι”. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα της Χάρις φέρεται να έχει κατασκευάσει μια εικονική τηλεοπτική σκηνή – πλήρως εξοπλισμένη με βάθρο συζητήσεων και κατάλληλο φωτισμό.

Οι κορυφαίοι σύμβουλοί της στέκονται και παίζουν το ρόλο του Τραμπ, με έναν από αυτούς να φέρεται να ντύνεται ακόμη και με τα γραφικά κοστούμια και κόκκινες γραβάτες ενώ εξέτασαν και βίντεο από debate με τον Τραμπ, βλέποντας ποια κόλπα λειτουργούν καλά εναντίον του και ποια όχι.

Θα γίνουν και άλλα debate;

Την 1η Οκτωβρίου, οι αντίπαλοι υποψήφιοι JD Vance και Tim Walz θα συμμετάσχουν σε ένα debate για τις εκλογές αντιπροέδρων στο CBS News.

Οι εκπρόσωποι των εκστρατειών των υποψήφιων προέδρων δεν έχουν συμφωνήσει σχετικά με τους όρους για τυχόν μελλοντικές αναμετρήσεις μεταξύ του Τραμπ και της κ. Χάρις.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει να διεξαχθούν τουλάχιστον δύο ακόμη. Πιέζει ιδιαίτερα για μια αναμέτρηση σε πιο φιλικό έδαφος – με συντονιστή το Fox News και με live ακροατήριο. Η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις δήλωσε ότι θα αξιολογήσει αν θα συμφωνήσει ή όχι σε ένα δεύτερο debate τον Οκτώβριο, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη τους αναμέτρηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα