patricia kaersenhout The Soul of Salt, 2016/2025 – εγκατάσταση σε εξέλιξη 8000 κιλά αλάτι από τη Μεσόγειο Διαστάσεις μεταβλητές Ευγενική παραχώρηση οι καλλιτέχνες Installation View space of togetherness | NEON στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά Φωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά, ευγενική παραχώρηση ΝΕΟΝ 

ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΝ- 8 ΤΟΝΟΙ ΑΛΑΤΙ, ΠΝΙΓΗΡΑ ΚΟΛΙΕ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ

Μπήκαμε στη νέα έκθεση του ΝΕΟΝ με τίτλο space of togetherness στο Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά και σας παρουσιάζουμε τις εντυπώσεις μας.

Εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη η έκθεση space of togetherness που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2024.

Η έκθεση που επιμελείται η Ελίνα Κουντούρη, “επιδιώκει”, όπως είπε η ίδια στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, “να παρουσιάσει ορισμένα από τα πιο πιεστικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα. Η ασφάλεια και οι πόλεμοι, η κλιματική αλλαγή, η κοινωνικοπολιτική κατάσταση αλλά και το δημογραφικό και το οικονομικό καθεστώς ωθούν προς τη μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών και διαμορφώνουν τον κόσμο μας ως ένα χώρο ροών μέσω της αλληλεπίδρασης και της ποικιλομορφίας των πολιτισμών”.

Πράγματι, το κοινό μπορεί να περιηγηθεί μέσα σε ένα σύνολο ιστοριών που εστιάζουν στο σημείο όπου διασταυρώνονται οι φυλές, οι πολιτικές και τα δικαιώματα ατόμων και κοινοτήτων.

Enri Canaj
Μέσα στην έκθεση του ΝΕΟΝ

Γιατί η νέα έκθεση του ΝΕΟΝ στο Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά;

Ουδόλως τυχαίο που η έκθεση αναπτύσσεται στους χώρους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά: Η Σχολή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης καθώς λειτουργεί ως εστία καλλιτεχνικών πρακτικών και αποτελεί ένα ζωντανό χώρο όπου συνυπάρχουν σπουδαστές και ερμηνευτές με διαφορετική καταγωγή και κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο. Από το 1930 που ιδρύθηκε ταυτόχρονα με το Εθνικό Θέατρο, αποτελεί ένα εργαστήριο αφιερωμένο στη δημιουργική εξερεύνηση της τέχνης του ηθοποιού και έναν καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό θεσμό που καλλιεργεί την παιδαγωγική και τις προοδευτικές ιδέες.

Σύμφωνα με την Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια ΝΕΟΝ και επιμελήτρια της έκθεσης, «Η έκθεση space of togetherness διερευνά πώς οι καλλιτέχνες και οι διακριτές φωνές τους στον παρόντα χρόνο αμφισβητούν και επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο εξιστορούνται οι ιστορίες του παρελθόντος. Τα έργα τους μας προτρέπουν να συνυπάρξουμε σε έναν κοινό τόπο, όπου αναλογιζόμαστε τις αδικίες της εποχής μας και μεριμνούμε για ένα πιο δίκαιο μέλλον. Η πολιτιστική αλληλεπίδραση και ποκιλομορφία μάς δίνει μια κατανόηση για το πώς θα μοιάζει το μέλλον σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από αυτές τις διαδρομές.

Η έκθεση space of togetherness παρουσιάζεται σε έναν εμβληματικό χώρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας και πλαισιώνεται από ένα παράλληλο δημόσιο πρόγραμμα που, ως ένα ανοιχτό, ζωντανό εργαστήριο, θα φέρει σε επαφή οργανισμούς, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και φορείς χάραξης πολιτικής».

Małgorzata Mirga-Tas Maria’s Romani Family, 2022 Ύφασμα, ακρυλικό 240 × 460 εκ. Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και Frith Street Gallery, Λονδίνο, Foksal Gallery Foundation, Warsaw και Karma International, Ζυρίχη
Małgorzata Mirga-Tas Maria’s Romani Family, 2022 Ύφασμα, ακρυλικό 240 × 460 εκ. Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και Frith Street Gallery, Λονδίνο, Foksal Gallery Foundation, Warsaw και Karma International, Ζυρίχη Φωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά, ευγενική παραχώρηση ΝΕΟΝ

Η έκθεση του ΝΕΟΝ space of togetherness

Η έκθεση διερευνά πώς υφαίνονται στην καθημερινή μας ζωή προκαθορισμένες ιδέες για τον ρατσισμό, την κοινωνική κινητικότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και πώς ενυπάρχει η αίσθηση του ανήκειν, η συνύπαρξη, μέσα από τη διαφορετικότητα της τάξης, της φυλής, του φύλου. Συμμετέχουν 20 καλλιτέχνες και συλλογικότητες από 13 χώρες, παρουσιάζοντας διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές.

Περιλαμβάνει πρόσφατα και παλαιότερα έργα καλλιτεχνών όπως οι: Taysir Batniji, Enri Canaj, Døcumatism, Mona Hatoum, patricia kaersenhout, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Bouchra Khalili, Grada Kilomba, Tarik Kiswanson, Sophie Kovel, Καλλιόπη Λεμού, Małgorzata Mirga-Tas, Στέλλα Νάστου, Γεωργία Σαγρή, VASKOS.

Bouchra Khalili The Circle: The Circle, 2023 Συγχρονισμένη προβολή δύο καναλιών Βίντεο και 16mm ασπρόμαυρο φίλμ που μεταφέρθηκε σε βίντεο, ήχος, ασπρόμαυρο και έγχρωμο Διαστάσεις μεταβλητές Διάρκεια 56:33 Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και mor Charpentier Έργο κατ’ ανάθεση των Sharjah Art Foundation, Luma Foundation και MACBA, Βαρκελώνη
Bouchra Khalili The Circle: The Circle, 2023 Συγχρονισμένη προβολή δύο καναλιών Βίντεο και 16mm ασπρόμαυρο φίλμ που μεταφέρθηκε σε βίντεο, ήχος, ασπρόμαυρο και έγχρωμο Διαστάσεις μεταβλητές Διάρκεια 56:33 Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και mor Charpentier Έργο κατ’ ανάθεση των Sharjah Art Foundation, Luma Foundation και MACBA, Βαρκελώνη Installation View space of togetherness | NEON στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά Φωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά, ευγενική παραχώρηση ΝΕΟΝ 

Επίσης, παρουσιάζονται 5 νέες αναθέσεις έργων προς τους Igshaan Adams, Μαρία Λοϊζίδου, Κώστα Ρουσσάκη, Αντρέα Τζούροβιτς, Μαριάννα Χριστοφίδου.

Στο αριστερό κτίριο, στο κεντρικό αμφιθέατρο της Δραματικής Σχολής, η σκηνή κυριαρχείται από τρία «συγκοινωνούντα» έργα της Μαροκινής-Γαλλίδας Bouchra Khalili, φιλμ, εικαστικό και ηχητικό έργο που αποτυπώνει τη μακροχρόνια έρευνά της για τη μετακίνηση των Αράβων στην Ευρώπη και συγκεκριμένα για το Κίνημα Αράβων Εργατών (Mouvement des travailleurs arabes_MTA) και τις θεατρικές ομάδες του, Al Assifa («Η Τρικυμία» στα αραβικά) και Al Halaka («Ο Κύκλος» ή «Η Συνέλευση» στα αραβικά).

Πίσω από τη σκηνή, το ποίημα της Πορτογαλίδας Grada Kilomba, σε χωρική και ηχητική εγκατάσταση, αντλεί υλικό από τη μετα-αποικιοκρατία, ενώ διερωτάται για τις έννοιες της γνώσης, της εξουσίας και της βίας.

Ένας λόφος από αλάτι και ένα θεραπευτικό τελετουργικό και ένα αιχμηρό κολιέ

Θα σταθώ ιδιαίτερα στο έργο “Soul of Salt“, έναν λόφο από 8.000 κιλά αλάτι των patricia kaersenhout, από την Ολλανδία και ταυτόχρονα ένας φόρος τιμής στους σκλαβωμένους ανθρώπους. Το έργο ξεκινά από μία ευλογία του αλατιού. Γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες που συμμετέχουν στο δίκτυο Μέλισσα, τραγουδούν με τρόπο καθηλωτικό το τραγούδι των σκλάβων του 18ου αιώνα “Μany Thousand Gone”.  Και κάπως έτσι, με τις φωνές τους ευλογούν το αλάτι αυτό που αντιπροσωπεύει το αλάτι των δακρύων που χύθηκαν κατά τη διάρκεια της δουλειάς και της αποικιοκρατίας. Και το αλάτι αναπαριστά τον πόνο, αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρα των ανθρώπων.

Μετά από αυτό το τελετουργικό η καλλιτέχνιδα μας προσκάλεσε να σκάψουμε στον λόφο και να πάρουμε λίγο ευλογημένο αλάτι στο σπίτι μας και να το διαλύσουμε στο νερό ως λύση του πόνου του παρελθόντος…

Καλλιόπη Λεμού Necklace, 2016 Ανοξείδωτο ατσάλι 29 × 230 × 230 εκ. Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και Gazelli Art House
Καλλιόπη Λεμού Necklace, 2016 Ανοξείδωτο ατσάλι 29 × 230 × 230 εκ. Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και Gazelli Art House Installation View space of togetherness | NEON στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά Φωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά, ευγενική παραχώρηση ΝΕΟΝ 

Εν συνεχεία, τα υφασμάτινα κολάζ της Πολωνέζας Małgorzata Mirga-Tas αντλούν από τη Ρομά καταγωγή της και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της κοινότητάς της. Το γλυπτό της Καλλιόπης Λεμού, The Necklace, αναφέρεται στην έμφυλη ισότητα. Eίναι μία βαριά αλυσίδα που βρίσκεται στο έδαφος. Οι κρίκοι της θυμίζουν δόκανο για αρκούδες. Όποια γυναίκα και να τους φορούσε θα τραυματιζόταν βαριά. Τέτοια ωστόσο εργαλεία εξακολουθούν να απαιτούνται και στον σύγχρονο κόσμο…

Τέλος, τα έργα της Αμερικανίδας Sophie Kovel διερευνούν τις οικονομικές, κοινωνικές, αισθητικές και ιδεολογικές λειτουργίες του εθνικισμού.

Με τους στίχους του Καρούζου…

Στον εξωτερικό χώρο δεσπόζει η νέα ανάθεση στον Κώστα Ρουσσάκη. Ένα τραπέζι μήκους 27 μέτρων με 90 σκαμπό, που το καθένα φέρει ένα γλυπτό γράμμα που, αν διαβαστούν διαδοχικά, σχηματίζουν στίχους από το ποίημα Αγγίζοντας αυτή τη νεότητα του Νίκου Καρούζου. Ένα σύμβολο συνύπαρξης, που θα φιλοξενήσει τις δημόσιες συζητήσεις στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της έκθεσης.

Κώστας Ρουσσάκης Κόλαση, 2024 (λεπτομέρεια) Κόντρα πλακέ Διαστάσεις μεταβλητές
Ευγενική παραχώρηση ο καλλιτέχνης, έργο κατ’ ανάθεση από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ Mε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Εθνική Λυρική Σκηνή Installation View space of togetherness | NEON στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά Φωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά, ευγενική παραχώρηση ΝΕΟΝ 
Κώστας Ρουσσάκης Κόλαση, 2024 (λεπτομέρεια) Κόντρα πλακέ Διαστάσεις μεταβλητές
Ευγενική παραχώρηση ο καλλιτέχνης, έργο κατ’ ανάθεση από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ Mε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Εθνική Λυρική Σκηνή Installation View space of togetherness | NEON στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά Φωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά, ευγενική παραχώρηση ΝΕΟΝ 

Στον διάδρομο, οι πλεκτές εγκαταστάσεις της Κύπριας Μαρίας Λοϊζίδου μάς παραπέμπουν σε συλλογικές και προσωπικές ιστορίες διασποράς. Δεξιά και αριστερά, στις δύο αίθουσες, αναπτύσσεται το σε εξέλιξη συλλογικό κοινοτικό έργο της ομάδας Døcumatism με θέμα τους AfroGreeks για την αφρικανική διασπορά στην Ελλάδα.

Στον πάνω όροφο, το ηχητικό έργο της Μαριάννας Χριστοφίδου, Restory(ing) Waters, νέα ανάθεση, είναι μια συνεργασία με το Δίκτυο Μέλισσα, τη συνθέτρια και ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου και τον συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο. Δίπλα, στο δεύτερο έργο της, Rivers, Banks, μια κουρτίνα ορίζει όρια και σύνορα.

Bouchra Khalili The Circle: Timeline for a Constellation, 2023 Ταπετσαρία Διαστάσεις 317 × 123 εκ. Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και mor charpentier Έργο κατ’ ανάθεση των Sharjah Art Foundation, Luma Foundation και MACBA, Βαρκελώνη
Bouchra Khalili The Circle: Timeline for a Constellation, 2023 Ταπετσαρία Διαστάσεις 317 × 123 εκ. Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και mor charpentier Έργο κατ’ ανάθεση των Sharjah Art Foundation, Luma Foundation και MACBA, Βαρκελώνη Installation View space of togetherness | NEON στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά Φωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά, ευγενική παραχώρηση ΝΕΟΝ 

Στον τοίχο, τα φωτογραφικά δίπτυχα των VASKOS δοκιμάζουν τα όρια της παραδοσιακής ταυτότητας, οι φωτογραφίες του Enri Canaj ακολουθούν το ταξίδι της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών, σχέδια και εικόνες του παλαιστίνιου Taysir Batniji δίνουν οπτικές της πραγματικότητας, φωτογραφικά στιγμιότυπα της Στέλλας Νάστου αποτυπώνουν την ποιητική διάσταση του νερού στη μετακίνηση, έργα των patricia kaersenhout και Μαρίας Λοϊζίδου εστιάζουν στον γυναικείο ρόλο σε διαφορετικές συνθήκες επιβίωσης. Δύο χαλιά της Mona Hatoum αποδίδουν τη σκληρότητα και τα συστήματα ελέγχου μεσα σε μια κοινωνία με τη χρήση διαφορετικών υλικών, ενώ η γλυπτική εγκατάσταση του Σουηδού Tarik Kiswanson αναφέρεται στον μετασχηματισμό της φύσης και της ιστορίας.

Τα ζωντανά υφαντά συμπλέγματα του Igshaan Adams

Στο επόμενο δωμάτιο, ο Νοτιοαφρικανός Igshaan Adams δημιουργεί ένα σύμπλεγμα με παλιότερα έργα του και μια νέα ανάθεση, συνδυάζοντας χειροποίητες υφαντές εγκαταστάσεις με περφόρμανς, η οποία θα εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Η έκθεση συγκεντρώνει μία επιλογή από παλαιότερα έργα του και μία νέα εντυπωσιακή ανάθεση, η οποία εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης ενεργοποιώντας τον εκθεσιακό χώρο. Εμείς γίναμε μάρτυρες αυτής της “ζωντανής” διαδικασίας και είχαμε την τύχη να δούμε την τεχνική και τη μέθοδο εργασίας του.

Igshaan Adams When Dust Setftles: The Body's Archive, 2024 Περφόρμανς μεικτής τεχνικής Διαστάσεις μεταβλητές Χορευτές: Jaime-Lee Hine, Lewellyn Regardt Afrika, Savannah Ashley Petrus, Zandile Salukazana, Zanele Salukazana, Κάντυ Καρρά, Έλτον Πέτρη, Σοφία Πουχτού Ευγενική παραχώρηση ο καλλιτέχνης, Thomas Dane Gallery και blank projects, Κέιπ Τάουν Έργο κατ’ ανάθεση από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ με ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Garage Dance Ensemble

Στη δεξιά πλευρά του χώρου της Δραματικής Σχολής, ο Αντρέα Τζούροβιτς, γεννημένος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δημιουργεί ένα νέο έργο συνδυάζοντας ηχητική και επιτοίχια εγκατάσταση. Δίπλα, η Μαρία Λοϊζίδου, επίσης σε νέα ανάθεση, παρατείνει τη ζωή προσωπικών φυτών της οικογένειάς της και δημιουργεί έναν «μεταναστευτικό» κήπο, ο οποίος θα παραμείνει στο χώρο, σε συνεργασία με το Παπιγιόν project.

Στο εσωτερικό του κτιρίου, η Γεωργία Σαγρή παρουσιάζει ένα ερευνητικό έργο σε εξέλιξη που βασίζεται στην αναπνοή και την ανάρρωση, ενώ ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, μέλος της ομάδας Døcumatism, παρουσιάζει τη βίντεο εγκατάσταση Singing in Athens, ένα έργο σε εξέλιξη σε μια απρόβλεπτη Αθήνα σε αναβρασμό.

Στο παράλληλο δημόσιο πρόγραμμα  συμμετέσχουν οι οργανισμοί διαΝΕΟσις, Δίκτυο Μέλισσα, Δίπυλον, Døcumatism, Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το EIGHT / ΤΟ ΟΧΤΩ, Παπιγιόν project, TAVROS, Ίδρυμα Fulbright (Fulbright Greece).

(από αριστερά προς τα δεξιά) Małgorzata Mirga-Tas Sofia Taikon, 2023, Ύφασμα, ακρυλικό σε καμβά 276,9 × 194,6 × 3 εκ. Photo Ναταλία Τσουκαλά, ευγενική παραχώρηση ΝΕΟN

Παράλληλες δράσεις του ΝΕΟΝ

Στη διάρκεια της έκθεσης, στο χώρο της Δραματικής Σχολής, ο ΝΕΟΝ προσκαλεί διαφορετικούς οργανισμούς σε ένα παράλληλο πολύπλευρο πρόγραμμα δράσεων, ανοιχτό στο κοινό, που θα περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και οικογένειες, συναυλίες, αναγνώσεις και περφόρμανς. Θα συμμετέχουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, κοινότητες, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και φορείς χάραξης πολιτικής.

Η πρώτη εβδομάδα του προγράμματος είναι αφιερωμένη στους καλλιτέχνες της έκθεσης, όπου η επιμελήτρια της έκθεσης Ελίνα Κουντούρη θα συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες Igshaan Adams, Bouchra Khalili, Grada Kilomba, Καλλιόπη Λεμού και Μαρία Λοϊζίδου μαζί με τον Αχιλλέα Χαρίσκο του Παπιγιόν project.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα παρουσιάζεται αναλυτικά ανά εβδομάδα στο neon.org.gr

Σημειώστε επίσης πως στο πλαίσιο του space of togetherness, ο ΝΕΟΝ πραγματοποίησε κατασκευαστικές εργασίες υποδομής σε συγκεκριμένα σημεία της Σχολής, σύμφωνα με την αρχή του να δημιουργεί και να δωρίζει υποδομές όπου πραγματοποιεί εκθέσεις και να ανοίγει στο κοινό απροσδόκητους χώρους πολιτιστικής σημασίας.

Info:

“Space of togetherness”
Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου |
Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά – Πειραιώς 52, Πειραιάς
9 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη & Κυριακή | 11πμ-7μμ, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο | 12-8μμ
Είσοδος ελεύθερη / Πληροφορίες στο neon.org.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα