Apple: Ψυχρολουσία και βαριά “καμπάνα” μία μέρα μετά την κυκλοφορία του iPhone 16

Διαβάζεται σε 2'
Apple: Ψυχρολουσία και βαριά “καμπάνα” μία μέρα μετά την κυκλοφορία του iPhone 16
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, μιλά κατά την ανακοίνωση νέων προϊόντων της Apple στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια. Εικόνα αρχείου AP Photo/Jeff Chiu, File

Δεν πέρασε ένα 24ωρο από την κυκλοφορία του νέου δημοφιλούς smartphone και η Apple καλείται να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλεί την Apple να επιστρέψει 13 δισεκατομμύρια ευρώ για απλήρωτους φόρους στην Ιρλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Ιρλανδία ότι παρείχε στην Apple παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα πριν από οκτώ χρόνια. Ωστόσο, η ιρλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει την ανάγκη επιστροφής του φόρου.

«Το Δικαστήριο αποφαίνεται οριστικά για το θέμα και επιβεβαιώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016: Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη βοήθεια την οποία η Ιρλανδία καλείται να ανακτήσει», ανέφερε το δικαστήριο.

Τα νέα έρχονται μια μέρα αφότου ο τεχνολογικός γίγαντας κυκλοφόρησε τη νέα του σειρά iPhone 16.

«Αυτή η υπόθεση δεν αφορούσε ποτέ πόσο φόρο πληρώνουμε, αλλά σε ποια κυβέρνηση καλούμαστε να τον πληρώσουμε. Πάντα πληρώνουμε όλους τους φόρους που χρωστάμε όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε και ποτέ δεν υπήρξε ειδική συμφωνία. Η Apple είναι περήφανη που είναι κινητήρας ανάπτυξης και καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και ότι είναι σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους στον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple.

Πώς πάρθηκε η απόφαση

Η απόφαση αφορούσε στην περίοδο 1991 έως 2014 για τον τρόπο φορολογικής μεταχείρισης των κερδών που δημιουργήθηκαν από δύο θυγατρικές της Apple με έδρα την Ιρλανδία.

Αυτές οι φορολογικές ρυθμίσεις κρίθηκαν παράνομες επειδή άλλες εταιρείες δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν τα ίδια πλεονεκτήματα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες και να αγνοήσει ότι, όπως απαιτείται από το διεθνές φορολογικό δίκαιο, το εισόδημά μας υπόκειται ήδη σε φόρους στις ΗΠΑ. Είμαστε απογοητευμένοι με τη σημερινή απόφαση καθώς προηγουμένως το Γενικό Δικαστήριο εξέτασε τα γεγονότα και ακύρωσε κατηγορηματικά αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε η Apple.

Η αρχική απόφαση ήρθε σε μια εποχή που η Επιτροπή προσπαθούσε να καταπολεμήσει τους πολυεθνικούς κολοσσούς που πίστευε ότι χρησιμοποιούσαν δημιουργικές οικονομικές ρυθμίσεις για να μειώσουν τους φορολογικούς λογαριασμούς τους.

Πλέον, η Ιρλανδία θα πρέπει να ανακτήσει τους χαμένους φόρους από την Apple.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα