Τράπεζα Πειραιώς: Αντλεί 650 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου

Διαβάζεται σε 2'
Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς
Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς SOOC

Ξεπέρασαν τα 2,7 δις. ευρώ οι προσφορές για το 11ετές ομόλογο της τράπεζας. Η Πειραιώς «σηκώνει» 650 εκατ. ευρώ από την έκδοση έναντι αρχικού στόχου 600 εκατ. Οι τελικοί όροι και η τιμολόγηση της έκδοσης.

Στην έκδοση ομολόγου Tier 2 με ωρίμανση στην 11ετία και δικαίωμα ανάκλησης σε έξι έτη προχώρησε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, αντλώντας τελικώς 650 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για 600 εκατ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε το πρωί, με τις πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση (IPTs) να κινούνται στην περιοχή του 5,75% περίπου (MS + 340 μονάδες  βάσης). Στη συνέχεια, το spread υποχώρησε στο ΜS + 315 μονάδες βάσης (5,5% περίπου) ενώ ήδη έχουν υποβληθεί προσφορές άνω των 2,7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην έκδοση της Πειραιώς, για πρώτη φορά σε ομόλογο ελληνικής τράπεζας, δεν γίνεται τιμολόγηση με ονομαστικό επιτόκιο, όπως γίνεται για τους high yield εκδότες, αλλά με spread επί του swap rate. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει βελτιωθεί το αξιόχρεο της τράπεζας και της χώρας.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και UBS. 

Θα ακολουθήσει tender και επαναγορά προηγούμενης έκδοσης Tier 2 ομολόγου της Πειραιώς που λήγει στις 19 Φεβρουαρίου 2030, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση του κόστους και παράλληλα για να βελτιωθεί η συνεισφορά της έκδοσης στα κεφάλαια. Οσοι ανταλλάξουν παλαιότερους τίτλους θα έχουν προτεραιότητα στην κατανομή των νέων.

Ηδη με την προηγούμενη έκδοση Πράσινου Ομολόγου τον Ιούλιο η Τράπεζα είχε ενισχύσει το δείκτη MREL στο 28,3% και ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που πέτυχε τον τελικό δεσμευτικό στόχο ένα χρόνο πριν την καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου 2025 που έχει τεθεί από τις εποπτικές αρχές.

Ο MREL είναι στο 28,7% pro forma και θα παραμείνει στα επίπεδα αυτό στο τέλος του έτους. Στόχος της Πειραιώς είναι να διατηρεί ένα περιθώριο πάνω από την εποπτική απαίτηση για MREL 27,9%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα