Φον Ντερ Λάιεν: Καθυστέρηση στις ανακοινώσεις για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν

Διαβάζεται σε 3'
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP Photo Geert Vanden Wijngaert

Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Καθυστέρηση στην παρουσίαση της νέας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται στο περιβάλλον, οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας.

Αρχικά, όπως γράφει το Politico, η ομάδα της φον ντερ Λάιεν αναμενόταν να προγραμματίσει συνάντηση με τους επικεφαλής των διαφόρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρωί της Τετάρτης και στη συνέχεια να ανακοινώσει τη νέα σύνθεση.

Η συνάντηση αυτή αναβλήθηκε. Η φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στις 9 π.μ.

Τη Δευτέρα, η Σλοβενία πρότεινε την Marta Kos, πρώην πρέσβειρα, γεγονός που συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της φον ντερ Λάιεν για μια πιο ισορροπημένη Επιτροπή μεταξύ των δύο φύλων. Ωστόσο, το σλοβενικό κοινοβούλιο πρέπει ακόμη να υπογράψει αυτή την αλλαγή, γεγονός που καθυστερεί την ανακοίνωση.

Σε συντονισμένες δηλώσεις τους, η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Έρικ Μάμερ δήλωσαν ότι το σλοβενικό κοινοβούλιο «θα γνωμοδοτήσει σχετικά με την προτεινόμενη υποψήφια για τη θέση του Επιτρόπου την Παρασκευή. Μόνο μετά από αυτό το βήμα ο διορισμός του υποψηφίου θα είναι πλήρης και επίσημος».

«Με βάση αυτό η Επιτροπή ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναβάλει».

Ένας αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα, δήλωσε: «Νομίζω ότι [η Επιτροπή] χρησιμοποιεί την τυπικότητα της σλοβενικής διαδικασίας για να κερδίσει μία ακόμη εβδομάδα για να «τελειοποιήσει» την απόδοση των θέσεων».

Η αναμονή για το πράσινο φως του σλοβενικού κοινοβουλίου για τον νέο υποψήφιο της δίνει στη φον ντερ Λάιεν περισσότερο χρόνο για να διαβουλευτεί με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τους επιτρόπους της και άλλους σχετικά με την κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας στο επόμενο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο παζλ, καθώς η φον ντερ Λάιεν πρέπει να λάβει υπόψη της τη γεωγραφική ισορροπία, την πολιτική ισορροπία και την ισορροπία των φύλων. Η φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να στείλουν τόσο έναν άνδρα όσο και μια γυναίκα υποψήφιο για την ομάδα των 26 επιτρόπων της (οι χώρες που άφησαν τον απερχόμενο επίτροπό τους να παραμείνει, πήραν εξαίρεση από τον κανόνα αυτό). Η Βουλγαρία ήταν η μόνη χώρα που ακολούθησε αυτό το αίτημα, μετά το οποίο η φον ντερ Λάιεν άσκησε πιέσεις σε χώρες όπως η Σλοβενία να αλλάξουν τον υποψήφιό τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα