Κακοκαιρία “Atena”: Ποτάμια οι δρόμοι της Αθήνας σε λίγα λεπτά – Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα

Διαβάζεται σε 12'
Κακοκαιρία ATENA
Κακοκαιρία ATENA EUROKINISSI

Η “Atena” σάρωσε τη χώρα. Σε χείμαρρους μετατράπηκαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Πρωτοφανείς εικόνες με άτομα εγκλωβισμένα σε αυτοκίνητο και σε λεωφορείο.

Καταιγίδα λίγων λεπτών μετέτρεψε σε ποταμιά δρόμους και πεζοδρόμια στην Αθήνα με την κακοκαιρία “Atena” να σαρώνει το λεκανοπέδιο, το απόγευμα της Τρίτης, προκαλώντας πολλά προβλήματα με την Πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις για πτώσεις δέντρων και αντλήσεις υδάτων στο κέντρο της πόλης.

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν μεταξύ άλλων σε Άνω και Κάτω Πατήσια, Εξάρχεια, Γαλάτσι, Κυψέλη, Ψυχικό, Ευαγγελισμό και Αμπελόκηπους.

News247

Στο Γαλάτσι μάλιστα, επιβάτες εγκλωβίστηκαν σε λεωφορείο καθώς οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμι. Σύμφωνα με το Star, οι πόρτες του λεωφορείου άνοιξαν κανονικά στην στάση αλλά τα ορμητικά νερά που είχαν συγκεντρωθεί στον δρόμο εξαιτίας της βροχής δεν επέτρεπαν στον κόσμο να αποβιβαστεί. Για όσους το επιχείρησαν, δημιουργήθηκε ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να επιστρέψουν στο λεωφορείο το οποίο ακινητοποιήθηκε.

Στους Αμπελόκηπους, ζευγάρι ανέβηκε στην οροφή του αυτοκινήτου για να σωθεί από τα ορμητικά νερά. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, η κακοκαιρία έχει μετατρέψει σε λίμνη την οδό Αχαΐας, στους Αμπελόκηπους όπου βρίσκονται δύο αυτοκίνητα τα οποία επιπλέουν και παρασύρονται από τα νερά. Στο ένα εξ αυτών βρίσκεται εγκλωβισμένο ένα ζευγάρι το οποίο στην προσπάθειά του να γλιτώσει προσπαθεί να εξέλθει του οχήματος από την οροφή του αυτοκινήτου.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, η Πυροσβεστική είχε δεχθεί 34 κλήσεις στην Αττική για αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, και μία αφαίρεση αντικειμένου κυρίως από Άνω και κάτω Πατήσια, Γαλάτσι, Αμπελόκηπους και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και 15 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από Χρυσούπολη Καβάλας. Παράλληλα, οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου (meteo) από το πρωί της Τρίτης ως και τις 5:30 το απόγευμα, κατέγραψαν γύρω στους 12.000 κεραυνούς (11.990).

Στο έλεος της κακοκαιρίας και άλλες περιοχές, εκτός της Αττικής

Στις 5 το απόγευμα, προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Θάσο, Σαμοθράκη και Λήμνο. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους κατοίκους των περιοχών αυτών να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους έως και το μεσημέρι της Τετάρτης.

 

Η κακοκαιρία “Αtena” έδειξε τα δόντια της και στην Εύβοια αφού οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την έντονη βροχόπτωση προκάλεσαν πτώση δέντρου στη Βόρεια Εύβοια, στον δρόμο προς Παπάδες. Άμεσα στο σημείο έφτασε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Μαντουδίου και έγινε κοπή και απομάκρυνση του δέντρου.

 

Την ίδια ώρα έντονη είναι η βροχόπτωση σημειώθηκε στην Αγία Άννα και τους Ζάρακες.

Νωρίτερα σήμερα, προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώθηκαν σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Μπουρίνι δημιούργησε υδροστρόβιλο στην Κορώνη

Ένα εντυπωσιακό θέαμα αντίκρυσαν το πρωί της Τρίτης αρκετοί κάτοικοι στην Κορώνη Μεσσηνίας, όπου ένας υδροστρόβιλος έκανε την εμφάνιση του, ως αποτέλεσμα μπουρινιού εξαιτίας της κακοκαιρίας “Αtena”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, τις εικόνες του υδροστρόβιλου κατάγραψε με το κινητό του κάτοικος της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο πρόκειται για μια κιονοειδή δίνη που συνδέει ένα στρώμα νερού με το σύννεφο που βρίσκεται από πάνω. Αυτού του είδους οι υδροστρόβιλοι έχουν κύκλο ζωής 20 λεπτά, κινούνται αργά με ταχύτητα ανέμων μικρότερη των 30m/s και είναι ακίνδυνοι.

Αναστέλλεται ο αγιασμός σε σχολεία

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας Atena, ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ως εκ τούτου, ο αγιασμός στα σχολεία των περιοχών αυτών. 

Ειδικότερα, δεν θα χτυπήσει αύριο Τετάρτη (11/9) το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της Δράμας, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Έβρου.

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ο Περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της περιφέρειας, μετά και από εισήγηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Έτσι, η έναρξη της σχολικής χρονιάς και ο αγιασμός μεταφέρεται κατά μια ημέρα, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, η λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται και στην Λήμνο με απόφαση της δήμαρχου Ελεονώρας Γεώργα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Συνεδρίασε εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου

Εκ νέου συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας Atena, που από το βράδυ της Δευτέρας έφτασε στην χώρα μας.
Για το εν λόγω ζήτημα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρει σε ανάρτησή του: «Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν από σήμερα το βράδυ κυρίως σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και σε νησιά του βορείου Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος και ‘Αγ. Ευστράτιος)».

Παράλληλα, σημειώνει ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας τονίζει: «Συνεδρίασε εκ νέου σήμερα η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Atena που πλήττει από χθες τη χώρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, αλλά και όπως αναφέρει το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν από σήμερα το βράδυ κυρίως σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και σε νησιά του βορείου Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος και Άγ. Ευστράτιος).

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΟΤΑ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν προβλήματα που θα προκαλέσουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα».

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Με ανάρτησή του στο Χ το βράδυ της Τρίτης ο Θεόδωρος Κολυδάς αναφέρει πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία “Atena” και πότε αναμένεται να εξασθενίσουν τα έντονα φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κολυδάς αναφέρει πως επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Η κακοκαιρία Αtena που συνοδεύεται από βαρομετρικό χαμηλό στο Βόρειο Αιγαίο θα συνεχίσει να επηρεάζει τη βόρεια και ανατολική νησιωτική χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης.

Α. Μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (Θάσο, Σαμοθράκη, Αγ. Ευστράτιο και Λήμνο) .

Β . Οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες και κατά περιόδους θα είναι έντονες. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σε όλη τη χώρα.

LIVE: Η πορεία της κακοκαιρίας “ATENA”

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 11-09-2024

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και έως τις απογευματινές ώρες στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά όπου θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο ανατολικό Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 25 με 26 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία καθώς και στη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές μέχρι το απόγευμα.

Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Θράκη προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα.

Στη δυτική Μακεδονία άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά. Από το βράδυ αναμένεται βελτίωση.

Άνεμοι: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτκά. Από το βράδυ αναμένεται βελτίωση.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα. Από το βράδυ γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους και κατά διαστήματα ισχυρές μέχρι το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες προβλέπεται στα βορειότερα νησιά να είναι ιδιαιτέρως έντονα.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι – απόγευμα με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι – απόγευμα με πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά.
Από το βράδυ αναμένεται βελτίωση.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12-09-2024

Στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες κατά τόπους νεφώσεις, από το μεσημέρι όμως στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, ενώ το βράδυ στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα δυτικά ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-09-2024

Στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με εξασθένηση των φαινομένων το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη έως 6 μποφόρ. Το απόγευμα στα δυτικά θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα δυτικά τους 28 με 30 βαθμούς, στα βόρεια ηπειρωτικά τους 26 με 29 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14-09-2024

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά μεμονωμένες καταιγίδες και εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15-09-2024

Βελτιωμένος προβλέπεται ο καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες. Πιθανότητα τοπικών βροχών υπάρχει στο Ιόνιο, τη βόρεια ηπειρωτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα κεντρικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα