Πέντε ψέματα του Τραμπ στο debate με τη Χάρις

Διαβάζεται σε 4'
Πέντε ψέματα του Τραμπ στο debate με τη Χάρις
AP Photo/Alex Brandon

Η Κάμαλα Χάρις κέρδισε το κοινό στην πρώτη της τηλεμαχία. Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, κέρδισε στα ψέματα. Ιδού τα μεγαλύτερα…

Η Κάμαλα Χάρις ήταν η άτυπη νικήτρια του debate με τον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

O πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως, ήταν εκείνος που επικράτησε στη μάχη των… ψευδών ισχυρισμών.

Σύμφωνα με το fact-checking του ABC που μετέδωσε την τηλεμαχία, ο Τραμπ είπε περισσότερες φορές ψέματα από την Χάρις, η οποία υπέπεσε κυρίως σε ισχυρισμούς που χρειάζονται πλαίσιο.

Ιδού πέντε (από τα) ψέματα που είπε ο Ρεπουμπλικάνος:

Ψέμα 1ο: “Έχουμε πιθανώς τον χειρότερο πληθωρισμό στην ιστορία μας”

Στις αρχές της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού κορυφώθηκε περίπου στο 9% (Ιούνιος του 2022), αλλά αυτό δεν είναι το υψηλότερο που υπήρξε ποτέ. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα του ποσοστού πληθωρισμού πολύ υψηλότερο από 9% στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στον άμεσο απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη διάρκεια του εμπάργκο πετρελαίου και των ελλείψεων στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο ρυθμός πληθωρισμού κορυφώθηκε στο 14,5%. Ο ρυθμός πληθωρισμού τον Ιούλιο του 2024 είναι στο 2,9% ετήσιος πληθωρισμός, ο χαμηλότερος που ήταν εδώ και τρία χρόνια.

Ψέμα 2ο: Μετανάστες από την Αϊτή τρώνε κατοικίδια στο Οχάιο”

Σύμφωνα με την πόλη του Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Εκπρόσωπος της πόλης είπε στο ABC News ότι «δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ή συγκεκριμένοι ισχυρισμοί για τα κατοικίδια ζώα που τραυματίστηκαν ή κακοποιήθηκαν από άτομα στην κοινότητα των μεταναστών».

Μία από τις κύριες εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , που δείχνει έναν άνδρα να κρατά μια νεκρή χήνα, τραβήχτηκε όχι στο Σπρίνγκφιλντ αλλά στο Κολόμπους του Οχάιο, πριν από δύο μήνες. Ο κάτοικος που απαθανάτισε την εικόνα είπε στο ABC News ότι εξεπλάγη όταν είδε την εικόνα του να χρησιμοποιείται για να «σπρώξει ψευδείς αφηγήσεις».

Σύμφωνα με το Springfield News-Sun , το αστυνομικό τμήμα του Σπρίνγκφιλντ δεν έχει λάβει καμία αναφορά για κλοπή και κατανάλωση κατοικίδιων ζώων. Η πόλη μάλιστα δημιούργησε μια ιστοσελίδα που καταρρίπτει ορισμένους ισχυρισμούς.

Ψέμα 3ο: “Ήθελα να δώσω 10.000 στρατιώτες. Η Νάνσυ Πελόζι με απέρριψε”

Η έκθεση της Επίλεκτης Επιτροπής για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία» που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι ο Τραμπ έδωσε εντολή «να είναι έτοιμοι 10.000 στρατιώτες για τις 6 Ιανουαρίου».

Η έκθεση ανέφερε τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας του Προέδρου Τραμπ, Κρίστοφερ Μίλερ, ο οποίος διέψευσε ευθέως αυτόν τον ισχυρισμό ενόρκως, λέγοντας: «Δεν υπήρξε άμεση εντολή από τον Πρόεδρο» να ετοιμαστούν 10.000 στρατιώτες για τις 6 Ιανουαρίου.

Αντίθετα, η έκθεση σημείωνε ότι όταν ο Τραμπ ανέφερε αυτόν τον αριθμό στρατευμάτων, δεν ήταν για να προστατεύσει το Καπιτώλιο, αλλά ότι «είχε διατυπώσει την ιδέα να αναπτυχθούν 10.000 Εθνοφύλακες για να προστατεύσουν τον ίδιο και τους υποστηρικτές του από οποιεσδήποτε υποτιθέμενες απειλές από την αριστερή κόντρα. -διαδηλωτές».

Ψέμα 4ο: “Σταμάτησα τον Nord Stream 2, ο Μπάιντεν τον επανέφερε”

Ο Nord Stream 2 είναι ένας υποθαλάσσιος αγωγός που θα επέτρεπε στη Ρωσία να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και στερώντας από το Κίεβο δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη πρόσβασης. Είναι αλήθεια ότι το 2019, ο Τραμπ ανακοίνωσε κυρώσεις που σταμάτησαν την κατασκευή του αγωγού. Αλλά μέχρι εκείνο το σημείο, ο αγωγός είχε σχεδόν ολοκληρωθεί με το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου να πραγματοποιείται υπό την προεδρία Τραμπ, σύμφωνα με ανάλυση του 2020 από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου .

Ψέμα 5ο: “Δέχτηκα σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας της Χάρις”

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η απόπειρα δολοφονίας της 13ης Ιουλίου μπορεί να οφείλεται στη Χάρις. Το FBI δεν έχει βρει κίνητρο που να εξηγεί γιατί ο Thomas Matthew Crooks πυροβόλησε τον Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης ενημέρωσης σχετικά με την έρευνα, ο εκτελεστικός διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Γουέλς, δήλωσε: “Αυτή τη στιγμή, το FBI δεν έχει εντοπίσει κάποιο κίνητρο ούτε συνωμότες ή συνεργάτες με προηγμένη γνώση την επίθεση. Συνεχίζουμε να βλέπουμε μέσα από την ανάλυσή μας ένα μείγμα ιδεολογιών. Επομένως, θα έλεγα ότι δεν βλέπουμε καμία οριστική ιδεολογία που να σχετίζεται με το θέμα μας, είτε αριστερή είτε δεξιά. Ήταν πραγματικά ένα μείγμα και κάτι που ακόμα προσπαθούμε να αναλύσουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα