Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου – 6 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου – 6 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Μπίγαλης - Πωλίνα Papadakis Press

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στην καρδιά της πόλης.

Μπήκαμε στον Σεπτέμβρη και η Αθήνα προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις τις οποίες μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

“Henry Moore and Greece” – Δωρεάν έκθεση στη Gagosian

Η Gagosian παρουσιάζει την έκθεση Henry Moore and Greece, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το ίδρυμα Henry Moore Foundation.

Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται δουλειά του καλλιτέχνη στην Ελλάδα εδώ και είκοσι χρόνια. Επιλογές έργων από όλη την πορεία του Moore ρίχνουν φως στην γοητεία που ασκούσε η αρχαία ελληνική τέχνη στον καλλιτέχνη, μια σχέση που αναπτύχθηκε μετά το ταξίδι του στην Ελλάδα το 1951—λίγους μήνες πριν από την πρώτη του ρετροσπεκτίβα στην Tate, στο Λονδίνο.

Ο Henry Moore μπροστά από το Ναό της Αθηνάς Νίκης
Ο Henry Moore μπροστά από το Ναό της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη, Αθήνα, 1951. Courtesy: The Henry Moore Foundation Archive

Η έκθεση εξερευνά τους δεσμούς ανάμεσα στο έργο του Moore και της πρώιμης αρχαίας ελληνικής τέχνης, όπως η Κυκλαδική, που προπορεύτηκε της Κλασσικής.

Ο καλλιτέχνης ταξίδεψε στην ηπειρωτική Ελλάδα μία και μόνη φορά, το 1951, για μία έκθεση στο Ζάππειο, και τότε επισκέφτηκε επίσης τους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών, της Ολυμπίας και των Μυκηνών. Χρειάστηκε να φτάσει το 1965 για να πραγματοποιηθεί η επόμενη έκθεσή του στην Ελλάδα. Το Large Standing Figure: Knife Edge (1961) είναι ένα από τα ψηλότερα και  εντυπωσιακότερα μεταπολεμικά μπρούντζινα γλυπτά του Moore, με αναφορές στα κυκλαδικά ειδώλια αλλά και στη Νίκη της Σαμοθράκης (περ. 200–190 π.Χ.).

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης προπλάσματα των Draped Reclining Figure (1952–53), Falling Warrior (1956–57), και τα κεφάλια από το έργο King and Queen (1952–53)—έργα κομβικής σημασίας για τον διάλογο του Moore με την αρχαία ελληνική τέχνη.

Κώστας Μπίγαλης και Πωλίνα – Δωρεάν συναυλία στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής

Το λατρεμένο ντουέτο αναβιώνει τα 80s και τα 90s στήνοντας ένα μοναδικό πάρτι και διαλύοντας κάθε φθινοπωρινή μελαγχολία με λατρεμένα τραγούδια! Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Δωρεάν παιδική παράσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

‘Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από τις Μαγικές Σβούρες στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

Οι “Μαγικές Σβούρες”, που φέτος γιορτάζουν 20 χρόνια διαρκούς παρουσίας στο θέατρο για παιδιά και η “Melisma Events”, παρουσιάζουν για τα παιδιά αυτό το καλοκαίρι, σε μια μεγάλη βόλτα στα φεστιβάλ, σε όλη την Ελλάδα, ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα διασκευασμένο για τα παιδιά. Ξωτικά και άνθρωποι, μάστοροι νεράιδες και ένας γάιδαρος, μέσα από μαγικές μεταμορφώσεις, μπλέκονται σε ένα κεφάτο πολύχρωμο γαϊτανάκι και γίνονται μαλλιά κουβάρια με γέλια μέχρι δακρύων. Η Αγγελική Λάμπρη στο ρόλο της Βασίλισσας των Ξωτικών Τιτάνιας, αφού σώθηκε από το μαγικό φίλτρο στο παρά 5!

Στο ρόλο του Μάστορα Πάτου ο Στέλιος Πετράκης. Μαζί τους στη σκηνή, με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Γιώργος Γκιόκας, Τάσος Ράπτης, Χαρά Νικολάου, Κατερίνα Περλιάνη, Άρης Καλαβρός, Αντώνης Καραθανασόπουλος. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια.

“Ancient Δrama – Τραγωδία και τρόμος σε κόμικς” – Δωρεάν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Μια πρωτοποριακή έκθεση κόμικς εμπνευσμένων από τις Τρωάδες του Ευριπίδη διοργανώνει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με τίτλο “Τρωάδες: Πάλη στα Ερείπια”. Οι 29 ταλαντούχοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν επιχειρούν να αφηγηθούν τη σχέση της αρχαίας τραγωδίας με τον σύγχρονο τρόμο, αναδεικνύοντας, μέσα από τα κόμικς τους, προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, από τους πολέμους, τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τις σφαγές έως τις γυναικοκτονίες και την έξαρση της βίας.

Γεωργία Καλογεροπούλου- Κασσάνδρα
Γεωργία Καλογεροπούλου- Κασσάνδρα

Η έκθεση κόμικς πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Αρχαίο Δράμα: Μεταξύ Τραγωδίας και Τρόμου”, που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά και κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως τα Columbia, UCLA, Berkley κ.α

Deborah Segun “Letting Yourself Be” – Δωρεάν στην The Breeder

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την έκθεση “Letting Yourself Be” της Νιγηριανής καλλιτέχνιδας Deborah Segun, την δεύτερη ατομική της έκθεση στο χώρο. Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024, 19:00 – 21:00.

Η κοριτσίστικη και γυναικεία πραγματικότητα και η σημασία τους κυριαρχούν στην πρακτική της Segun, επιτρέποντάς της να σχολιάζει επιδέξια θεματικές οπτικών και κοινωνικών κατασκευών. Μια αίσθηση ηρεμίας διαπερνά τα έργα της Segun, η οποία όμως απέχει πολύ από το να αποτελεί ένδειξη αδυναμίας. Τα σώματα που απεικονίζει είναι βυθισμένα σε μια γαλήνη που δεν μπορεί να διαταραχθεί και διεκδικούν την θέση τους με αυτοπεποίθηση. Σε έναν κόσμο όπου θηλυκότητες υπονομεύονται και αγνοούνται, το έργο της Segun με τόλμη επαναφέρει στο κέντρο της συζήτησης τη γυναικεία εμπειρία. Η καλλιτέχνιδα μας υπενθυμίζει την αρμονική πολυπλοκότητα της γυναικείας πραγματικότητας, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσω από τις ζωηρές και πολύχρωμες συνθέσεις της.

Βούλα Καραμπατζάκη “Κτίσματα”- Δωρεάν στη γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση της Βούλας Καραμπατζάκη με τίτλο “Κτίσματα”. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού στην γκαλερί.

Θα παρουσιαστεί εγκατάστασή της που αποτελείται από γλυπτά, χάρτινα κτίσματα διαφόρων μεγεθών αλλά και επιτοίχια. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει έργα που μοιάζουν άχρονα και διάσπαρτα σε έναν μη-τόπο. Τα κτίριά της ξεκίνησαν με τρόπο “αυθόρμητο και ενστικτώδη”. Στη συνέχεια όμως προσδιορίστηκε η σύνδεση της ανθρώπινης κατασκευής με μία από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου, την ανάγκη για προστασία. Τα κτίσματά του τον προστατεύουν από τον ίδιο τον άνθρωπο, από τη φύση, αλλά προστατεύουν και τη φύση (τεχνητές λίμνες, ξερολιθιές), τα φυτά, τα ζώα και τους θεούς του.

Ταυτόχρονα, μέσα από τα έργα της, η Καραμπατζάκη αναδεικνύει και τις ευρύτερες ανησυχίες της. Πώς εξελίσσονται οι παραδοσιακές και λαϊκές τέχνες, τι θέση κατέχει σήμερα η χειρωνακτική εργασία, τι αλλαγές υφίστανται λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, ποια είναι η αλληλεπίδραση της αρχιτεκτονικής με το φυσικό περιβάλλον, οι μύθοι και οι θρησκείες, η αισθητική αξία της ύλης, η συλλογική μνήμη -κυρίως όμως- όπως γράφει και η ίδια, “πώς όλα αυτά λειτουργούν ασυνείδητα ως αφορμές για την ανακάλυψη του βαθύτερου εαυτού μας και της σχέσης μας με τον κόσμο”.

Τα κτίσματα της καλλιτέχνιδος (ναοί, βωμοί, μοναστήρια, φάροι, στήλες κ.λπ.) βρίσκονται σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση που μοιάζει να οδηγεί άλλοτε προς τη φθορά άλλοτε προς την ανέγερσή τους.

Η χρήση δύο ειδών χαρτονιού γίνεται το λεξιλόγιο με το οποίο η Καραμπατζάκη διατυπώνει τις παραπάνω ανησυχίες της. Η ύλη μετουσιώνεται σε κάτι το ιερό – μεταφυσικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα