“Οι μετανάστες τρώνε γάτες κατοίκων” – Τι ισχύει για τον ισχυρισμό του Τραμπ

Διαβάζεται σε 6'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP Photo

Ο νέος ισχυρισμός των ακροδεξιών τρολ που υιοθετήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Ντόναλντ Τραμπ και εκφράστηκε από τον ίδιο στο χθεσινό debate, ξεπέρασε κάθε όριο.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, μια αρκετά παράξενη – ακόμα και για τα δεδομένα του Ντόναλντ Τραμπ – ατάκα από το debate μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ προκάλεσε φρενίτιδα στα social media.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, υποστήριξε μαινόμενος πως στο Οχάιο οι μετανάστες, και συγκεκριμένα αυτοί από την Αϊτή «τρώνε τις γάτες» των κατοίκων.

Όλο αυτό ξεκίνησε από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους σε υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης που προωθούν μαζικά τον νέο, viral, fake ισχυρισμό, για να ενισχύσουν το αίσθημα φόβου που ήδη έχουν καλλιεργήσει με συντεταγμένη προσπάθεια για την “αγριότητα” των μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ.

Ένας από τους πιο γνωστούς διακινητές αυτής της παράλογης αφήγησης είναι ο Τζέι Ντι Βανς, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αντιπρόεδρος. Το πρωί της Δευτέρας, ο Βανς ανάρτησε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) τον ψευδή ισχυρισμό ότι «υπάρχουν αναφορές που δείχνουν πως άνθρωποι έχουν δει τα κατοικίδιά τους να απαγάγονται και να τρώγονται από ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτή τη χώρα». Στην ίδια ανάρτηση, ισχυρίστηκε ότι «παράνομοι μετανάστες από την Αϊτή» προκαλούν «χάος σε όλο το Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο».

Για την ιστορία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οποιοσδήποτε μετανάστης από την Αϊτή έφαγε γάτα στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο ή οπουδήποτε αλλού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το Vox. Ωστόσο, η έλλειψη στοιχείων δεν έχει εμποδίσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από το να προωθεί αυτή την αφήγηση, η οποία φαίνεται να στοχεύει στην ενίσχυση προκαταλήψεων και καχυποψίας κατά των, κατά κύριο λόγο, μαύρων πληθυσμών μεταναστών από την Αϊτή.

Περισσότεροι από 300.000 μετανάστες από την Αϊτή έλαβαν καθεστώς προσωρινής προστασίας τον Ιούνιο, που σημαίνει ότι αυτοί οι Αϊτινοί μετανάστες — παρά την εντύπωση που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Βανς — βρίσκονται νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ’ όλα αυτά, οι επιθέσεις του Βανς και άλλων Ρεπουμπλικανών κατά των μεταναστών έρχονται σε μια στιγμή που όλο και περισσότεροι Αμερικανοί εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη μετανάστευση. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να χτίσει ολοένα και περισσότερο το αντιμεταναστευτικό αίσθημα στην προεκλογική του καμπάνια.

Λίγο μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, αυξήθηκε η παρουσία μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, γεγονός που τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από αναταραχές σε αρκετές χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής μετά την πανδημία του Covid-19. Οι Ρεπουμπλικανοί εκμεταλλεύτηκαν αυτό το κύμα μετανάστευσης για να επιτεθούν στις πολιτικές του Μπάιντεν για τα σύνορα, ισχυριζόμενοι ότι υπήρχε κρίση στα σύνορα. Παράλληλα, οι κινήσεις ηγετών των Ρεπουμπλικανών να μεταφέρουν μετανάστες με λεωφορεία στις παραμεθόριες πολιτείες έστειλαν μεγάλες ομάδες μεταναστών σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα πολλοί Αμερικανοί να έρθουν σε επαφή με μετανάστες για πρώτη φορά.

Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της κορύφωσης της προεδρικής κούρσας του 2024, όπου και οι δύο υποψήφιοι έχουν σπεύσει να παρουσιαστούν ως αυστηροί στο θέμα της μετανάστευσης. Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εδώ και καιρό στηρίξει την καμπάνια του στον περιορισμό της μετανάστευσης, ενώ η Δημοκρατική υποψήφια Κάμαλα Χάρις έχει προωθήσει νομοσχέδιο για αυστηρή ασφάλεια των συνόρων — το οποίο ο Τραμπ ώθησε τους Ρεπουμπλικανούς να απορρίψουν.

Αυτοί οι παράγοντες – και ίσως περισσότερο από όλους η άνοδος του αντι-μεταναστευτικού αισθήματος – πιθανόν εξηγούν γιατί ένας εν ενεργεία γερουσιαστής θεώρησε σοφό να μοιραστεί ένα meme που ισχυρίζεται ότι αν οι Αμερικανοί δεν ψηφίσουν τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι μετανάστες θα φάνε τις γάτες τους.

Από πού όμως προήλθε ο ψευδής ισχυρισμός ότι οι Αϊτινοί μετανάστες τρώνε κατοικίδια; Η ιδέα ότι Αϊτινοί περιφέρονται στους δρόμους και απαγάγουν κατοικίδια φαίνεται να ξεκίνησε από την πολιτεία του Οχάιο, την οποία εκπροσωπεί ο Βανς.

Η Αστυνομική Διεύθυνση του Σπρίνγκφιλντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά κλοπής ή κατανάλωσης κατοικίδιων ζώων στην πόλη. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπήρξε ένα περιστατικό στο Κάντον του Οχάιο — περίπου τρεις ώρες οδικώς από το Σπρίνγκφιλντ — όπου μια γυναίκα κατηγορήθηκε για κακοποίηση ζώων, επειδή φέρεται να σκότωσε και έφαγε μια γάτα. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η γυναίκα αυτή είναι μετανάστρια ή αϊτινής καταγωγής. Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, η γυναίκα φαίνεται να ταυτοποιήθηκε ως αϊτινής καταγωγής σε tweets ακροδεξιών.

Τις τελευταίες ημέρες, αυτή η απολύτως ατεκμηρίωτη κατηγορία σε βάρος των μεταναστών από την Αϊτή άρχισε να διαδίδεται πέρα από τους ακροδεξιούς κύκλους, αφού αρκετές… εξέχουσες δεξιές προσωπικότητες την αναπαρήγαγαν. Την Κυριακή, ο προκλητικός σχολιαστής Τσάρλι Κερκ ανήρτησε τον ισχυρισμό, περιλαμβάνοντας ένα στιγμιότυπο οθόνης από μια ανώνυμη ανάρτηση στο Facebook που υπονοούσε ότι οι Αϊτινοί μετανάστες στο Σπρίνγκφιλντ σφάζουν και τρώνε σκύλους. Λίγο αργότερα, ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ παρενέβη, ισχυριζόμενος ότι «τρώνε τις γάτες – κατοικίδια».

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ο ισχυρισμός είχε φτάσει στον Βανς, προτού αναπαραχθεί από άλλους γνωστούς εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς και επίσημους λογαριασμούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στόχος, άλλωστε των Ρεπουμπλικανών είναι να κάνουν ό,τι μπορούν για να βρεθεί η ατζέντα αυτή στο επίκεντρο αυτών των εκλογών. Ο Βανς εδώ και καιρό προσπαθεί να ενισχύσει το αίσθημα κατά των μεταναστών από την Αϊτή στο Σπρίνγκφιλντ, μια μικρή πόλη στο Οχάιο που πρόσφατα προσέλκυσε έως και 20.000 Αϊτινούς, οι οποίοι αναζητούν εργασία σε νέες βιομηχανικές μονάδες και αποθήκες. Οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ των νέων μεταναστών και ορισμένων από τους παλαιότερους κατοίκους της πόλης μετά την καταδίκη ενός μετανάστη από την Αϊτή για ανθρωποκτονία εξ αμελείας λόγω θανατηφόρου δυστυχήματος με λεωφορείο το 2023. Ο Βανς έχει ισχυριστεί ότι η πόλη έχει «κατακλυστεί» από τους νέους κατοίκους.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά εξέχοντα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενός κόμματος που συχνά προβάλλει μεμονωμένα εγκλήματα μεταναστών για να τροφοδοτήσει το αφήγημά του, υιοθέτησαν την αβάσιμη φήμη από το διαδίκτυο σχετικά με Αϊτινούς και τις γάτες ως «απόδειξη» ότι οι μετανάστες αποτελούν πρόβλημα (που οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να επιλύσουν).

Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί στην ηγεσία του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων εν ενεργεία γερουσιαστών των ΗΠΑ, ακόμη κατων υποψηφίων του κόμματος, δεν βλέπουν καμία αρνητική πλευρά στη διάδοση ρατσιστικών, απολύτως αβάσιμων φημών που αναπαράγουν τυχαίες αναρτήσεις ακροδεξιάς προπαγάνδας στα social media.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα